PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249757
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Otóż wczoraj zobaczyliśmy nowy trailer Hobbita ;) Widać tam wielką armię elfów Thranduila
stojącą przed Bramą Ereboru. Dzięki wersji 4K udało mi się policzyć średnią liczbę leśnych
elfów. I to może być zaskoczenie bo jest ich... ponad 6000. Jak armia Theodena w Powrocie
Króla. Brzmi imponująco, prawda?
Oczywiście, Jackson tutaj zaszalał. Myślę, ze wiekszośc z nas spodziewała się około 1000. W
Atlasie Śródziemia jest mowa o tym, ze liczba elfów mogła wynosić około 1000 włóczników +
kilkuset łuczników, co daje nam średnio 1500 żołnierzy. Myslę jednak że dobrze, ze Peter to
powiększył. Armia elfów wygląda naprawde wspaniale i gdyby liczyła tylko 1000 jednostek,
wyglądałoby to trochę biednie. I jak to się mówi - mało epicko :)

Idąc tym tropem można już dyskutowac o armii ludzi i krasnoludów. W ksiażce krasnoludów było
około 500. Oczywiscie z Żelaznych Wzgórz. A co jesli zwiększymy ich liczbę 6-krotnie? 3000 -
brzmi wspaniale. Wielka armia zawziętych krasnoludów z toporami i młotami. Jeden Gimli ilu
zabił orków. A tutaj... aż strach się bać :D
A co jesli Peter wprowadzi do filmu krasnoludy ze wszystkich 7 rodów? Jesli wszystkie się
zgromadzą? W końcu to historia głownie o krasnoludach, więc... mozemy spodziewac isę czegoś
WIELKIEGO.
Co do ludzi - w Atlasie pisza o około 200 - 300 żołnierzach (wielkość miasta nie pozwalała na
więcej). To jednak ksiażka, a my mówimy o filmie. Myślę, że do 1000 moze ich być. Do tego
Gandalf, Bilbo kompania Thorina, Beorn no i oczywiście orły. Jest więc szansa że "armia dobra"
będzie liczyła nawet 10 000 zołnierzy. W końcu to ma być wielka BITWA.

Idąc dalej tym tropem możemy spodziewac się naprawde dużej ilosci orków. Żródła internetowe
podają 10-15 tys. żołnierzy. Ale przy juz takiej dużej ilosci elfów i krasnoludów oraz ludzi
wyglądałoby to komicznie. Orków powinno byc wiec dużo więcej, jak to bywało w Lotrze- ogrom
orków vs. garstka "dobrych" zołnierzy. Jackson powiedział, że nie będzie ich wiecej niz na
polach Pellenoru. Trzeba jednak zauwazyc, ze w ksiażce w Powrocie Króla było ich około 45
000 (tak przynajmniej podaje internet). A w filmie? Zwiększono ich liczbę grubo ponad 4-krotnie -
do około 200 000. Do tego jeszcze mumakile, złe ludy, trolle - no i z 225 000 było.
W B5A orków tez powinno być wiele. Jackson w PK tez zwiększył ich ilość - i to bardzo. Do tego
trolle, gobliny, wargowie i chmary nietoperzy.

Pozostaje tylko czekac :D

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Policzyłeś CAŁĄ ARMIĘ elfów. Jestem pod wrażeniem :)

Kjcdudbjsdv

Proste mnożenie matematyczne. Około 170 elfów w jednym rzędzie x około 35 takich rzedów (oczywiscie zakładając mozliwosć pewnego błędu np. 165 x 40 itp.) co daje nam około 6000.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Aha. Czyli jednak nie liczyłeś każdego po kolei :)

Kjcdudbjsdv

No coś ty.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Gdzie dorwałeś wersję 4k ? :D

sawto1

Prosze:
http://www.youtube.com/watch?v=auSO0TTBBAU

użytkownik usunięty
kamilxxx09

No sama elfia armia wygląda imponująco, a to tylko część wszystkich sił dobra, których i tak będzie "mało" w porównaniu do orków. A orkowie mogą przecież pochodzić jeszcze z Gundabadu czy Gór Mglistych, oprócz Dol Guldur.

Skoro twórcy mówili że będzie to najbardziej epicka bitwa jaką PJ stworzył, to oznacza że nie będzie ona dużo mniejsza od tej z PK. A skoro ta z PK miała ponad 230-240 tysięcy jednostek, no to można już się domyślać... Należy też wziąć pod uwagę że ani razu nie widzieliśmy jeszcze wszystkich armii na raz, tylko skrawki.

ocenił(a) film na 9

Zgadza się. Ale ta walka będzie dużo inna. Tutaj teren będzie dużo większy + to są góry , więc teren będzie nierówny. Walka na pewno będzie epicka. Podejrzewam że na tym filmie będziemy płakać, śmiać się, podniecać, cieszyć, bać się oraz zawracać sobie głowy co będzie dalej.

ps dziwię się Grandlord że mnie z znajomych usunąłeś...wiele ze sobą przecież na temat hobbita pisaliśmy i na temat lotr...więc szkoda...

użytkownik usunięty
piskorX

Zgadza się, to nie będzie jedno pole i dwie armie, jak to przeważnie bywa.

Wybacz piskorX, to musiał być przypadek, bo robiłem porządek w znajomych i najwyżej przypadkowo cię wyrzuciłem.

ocenił(a) film na 9

Ok spoko. Rozumiem.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Uprzedziłeś mnie :) właśnie chciałem zrobić to samo.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Czekamy :D

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Zaczynam zachowywać się jak ostatnia zrzęda, ale to co widzę na tym forum w miarę gdy zbliżamy się do premiery filmu, jest absolutnym fenomenem. Weź Ty chłopaku wyjdź sobie na dwór, kopnij piłkę, pohuśtaj się na trzepaku, zbuduj karmnik dla ptaków albo pobaw się w bazę. Hobbit Ci chyba już mózg wyżarł skoro ślęczysz z nosem wlepionym w monitor i liczysz rzędy armii, a potem prowadzisz spekulacje ile czego w bitwie może być. Guzik to kogo* obchodzi czy będzie pierdyliard orków, czy może pierdyliard, plus jeden kaszalot.

* guzik to obchodzi ludzi mających inne sprawy na głowie, inne zmartwienia i inne cele, niż czekanie na film, podporządkowując mu każdą sekundę życia. Innymi słowy, guzik to obchodzi ludzi ,,normalnych".

Pallado

Raczej to ja tobie poleciłbym wyjście na dwór i pokopanie piłki, skoro nie masz nic innego do roboty, jak dawanie rad innym i pisanie esejów na forum. Zajmij isę sobą a oczekiwanie na film przez fanów zostaw nam - fanom.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Zła odpowiedź. Z tego co widzę to Ty spędzasz tu cały swój dzionek, a ja jak widzisz jestem sporadycznie, ale obok głupoty przejść obojętnie nie mogę. Głupotą jest liczenie elfików i szacowanie jednostek w bitwie. Nie ma to najmniejszego sensu. Kiedyś gdy będziesz starszy i prześledzisz swoje przeszłe życie to sam dojdziesz do wniosku, że lepiej byłoby zapracować na coś godnego zapamiętania niż wściekłe klikanie na klawiaturze i ogarnianie ślinotoku na widok nowyh zdjęć z planu.

ocenił(a) film na 9
Pallado

Przeczytaj swoje wypowiedzi. Następnie zastanów się kto tu jest spinaczem. Jeśli nadal uważasz ze ja tu spinam to idź do lekarza, a jeśli jednak zauważyłeś ze jednak to ty jesteś spinaczem to brawo, możesz żyć z czystym sumieniem.

ocenił(a) film na 10
Pallado

Jak ich to nie obchodzi, to niech nie czytają. To jego pasja, więc niech sobie liczy. Mnie to ciekawi.

ocenił(a) film na 5
SmaugTheGolden

,, To jego pasja". To ma chłopak naprawdę ciekawe życie, nie ma co ;)

ocenił(a) film na 10
Pallado

A ty nie masz nic lepszego do roboty niż siedzieć tu i znęcać się nad tym co inni robią? Wyjdź na dwór, kopnij piłkę, pohuśtaj się na trzepaku, zboduj karmnik dla ptaków albo pobaw się w bazę. Głupotą jest siedzenie na filmwebie i mówienie innym, co mają robić, zwłaszcza, jeżeli, jak sam stwierdziłeś, nic cię to nie obchodzi.

ocenił(a) film na 5
SmaugTheGolden

Czuje się osaczony, ach ta nutka adrenaliny ;) Kliknij na wyloguj i zamiast patrzenia na kalkowych żołnierzy idź pobiegać. Nie musisz dziękować.

ocenił(a) film na 10
Pallado

hehe... :) Dobra, ale ty też pobiegaj. Dobrze ci to zrobi.

ocenił(a) film na 9
Pallado

Dobra idź się wys*ać. Każdego interesuje co innego. A TOBIE GÓ*NO DO TEGO. Mogę się wys*ać na środku pokoju i nic Ci do tego. Kamil jest fanem lotr i hobbita i to co robi opiera się na jego zainteresowaniach. Gdyby to nie internet już miałbyś obitą mo*dę. Skąd wiesz że kamil nie biega ? Śledzisz go? Mówisz że Kamil nie ma co robić??? Dobre....to Ty zamiast iść pobiegać obrażasz go i wyzywasz oraz wydajesz polecenia. On Cię nie obraził a ty od razu startujesz z chamskimi tekstami. Jak mamusia Ci nie pozwala tyle przy kompie siedzieć to nie nasza wina. Zluzuj du*e. Proszę Cię. Czepiasz się do wieku?? Dobre :) Uwierz mi że mam 16 lat i nie jestem gorszy. I nie pie*dol zaraz głupot na temat mojego wieku. Myślisz że urodziłeś się wcześniej i jesteś lepszy? Nie rozumiem twojego podejścia. Oraz podejścia Matyska. Wasz tekst ,, Obstawiam, że założyciel tematu musi mieć co najwyżej 19 lat, bo nie pojęte jest dla mnie, żeby ktoś starszy pisał takie bzdury! JEST ŻAŁOSNY! Wiek nie ma znaczenia...co to za różnica to nie świadczy o mądrości człowieka. Czepiacie się Kamila? Co wam chłopak zrobił? Ma pasję, podzielił się z nią na forum i nikogo nie uraził? Po co ta fala krytyki i nienawiści ?! Sami widzicie dokąd ten świat zmierza.

ocenił(a) film na 5
piskorX

Masz aż 16 lat? Po przeczytaniu strzelam na wczesne gimnazjum spinaczu ;)

ocenił(a) film na 9
Pallado

Ok. Mów jak chcesz nie zależy mi byś mi wierzył. Myśl że mam 11, mi to nie przeszkadza.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
sentia

Nie pisałem do Ciebie to po pierwsze. A rzucam takimi słowami, dlatego iż jedziecie po Kamilu jak po jakimś dziecku bez mózgu które nie ma życia. Nie pisz ze jestem cipa w świcie. Nawet mnie to rozbawiło. Nie interesuje mnie co o mnie myślisz. Jesteś nikim jeśli czerpiemy przyjemność z jazdy na innych. Nie mów mi ze jestem cipa...nie znasz mnie więc nie wypowiadaj się na mój temat. Jeśli mówisz ze ja mam dorosnąć to pewnie jesteś 80 latkiem. Powiem tak na 100% nie zobaczyłes w życiu tyle miejsc ile ja widziałem, na pewno nie pomogłes tylu ludziom ile ja pomogłem....proszę Cię nic nie mów bo mnie nie znasz...nie jeden 16 latek mógłby cie rozłożyć na czynniki pierwsze wystarczy trenować zapasy lub.boks i leżysz. Nie ważne ile masz lat. Możesz mieć 50 lat i być nikim a możesz mieć 10 lat i być kimś! Nie chodzi tu stanowisko lecz o to co się w życiu robi! Przekleństwa zacenzurowalem i nie używam ich bezpodstawnie..Jestem ciekaw jakich słów używasz po piwku, lepszy nie jesteś. Jak zauważyłeś wpie#dalacie się Kamilowi w życie prywatne, jakbyś nie miał swojego. W jednym filmie którego pewnie nie widziałeś bo pewnie cały czas wraz ze swoimi kolegami biegasz...był taki tekst w życiu człowieka są 2 najważniejsze dni jeden w którym się rodzi drugi kiedy odkrywa po co...skoro takie masz podejście pewnie nie wiesz po co jesteś, myślisz ze się poplacze lub będzie mi przykro bo mnie pojechałes? Zabierz nogę z gazu bo za bardzo się rozpadzisz o juz nie wychamujesz. Wrażenia na mnie nie robisz, sram na takie podejście. I tyle.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
sentia

Nie rozpoznałem ze jesteś dziewczyną iż nie zachowujesz się jak dziewczyna. Jeśli segregujesz ludzi po wieku to jesteś w błędzie. Powiem Ci nawet za nie mam ochoty czytać ci twoich wypowiedzi, w każdej masz do powiedzenia to samo. Myślisz ze robisz na mnie wrażenie bo nie używasz przekleństw? Mówisz ze buzuja mi emocje...ze musze kogoś pocisnac.. Mylisz się jestem cały czas uśmiechnięty, pije herbatkę i pisze jednym palcem. Nie pisałem że kogoś pobije, skąd ten pomysł? Ze ja bije i pomagam? Widać nie zrozumialas mnie. ciesze sie ze jestes taka dorosła! Jeśli Ci ulży, to powiem ze robi to na mnie wrażenie. Aha i powiem tak
Używasz pięknej mowy, myślisz ze jak nie używasz przekleństw to czynniki cie to starsza? Odnoszę się do każdego z szacunkiem wiec mnie nie oceniaj. Ja nie chce udawać kogoś kim nie jestem
Co słowo nie przeklinam, ale zdarza mi się coś powiedzieć. Ale ty jesteś pewnie święta. Jak mówiłem nie oceniaj mnie tak od niczego. Pallado pisał głupoty to głupotą mu odpowiedziałem. To wszystko. Nie mów rzeczy których nie rozumiesz kopiujesz teksty z internetu czy próbujesz mówić wierszem? Hahaha nieprzyjemnie się czyta taki tekst to tak sztucznie brzmi.
I

piskorX

Odpuść, bo nie warto. Babka nie zdała matury i próbuje sie wyładowac w internecie. Smutne:(

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Ok. :-( Sanita jesteś w końcowej fazie dorastania? To ile ty masz lat z 30.

Ok odpuszczam Kamil.

piskorX

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Końcowa faza bycia nastolatką. Czyli jeszcze kilka miesięcy i będę śpiewać. "Jaki piękny jest świat gdy się ma 20 lat."
A teraz spinaczu powiedz, że kamilek nie interesuje się moim życiem skoro własnie przed chwilą znowu zaczął pieprzyć swoje brednie i wymyślać niestworzone historie o mojej edukacji.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Ty nawet liceum ani technikum nie skończyłęś dzieciaku. Nie odzywaj się raczej skoro masz ludzi tylko urtwierdzać w przekonaniu żeś nizebyt rozgarniety.

piskorX

Heh... Pięknie się podsumowałeś naprawdę.
"Odnoszę się do każdego z szacunkiem wiec mnie nie oceniaj." CO????
ALE SZACUNEK HAHAHAHA NO FAKTYCZNIE.
-Dobra idź się wys*ać. Każdego interesuje co innego. A TOBIE GÓ*NO DO TEGO. Mogę się wys*ać na środku pokoju i nic Ci do tego

CIESZĘ SIĘ ŻE ZDAJESZ SOBIE SPRAWĘ IŻ NAPISAŁEŚ GŁUPOTĘ TO POCIESZAJĄCE.
-"Pallado pisał głupoty to głupotą mu odpowiedziałem"

NIE NO WCALE NIE PISAŁEŚ, ŻE GDYBY TO NIE BYŁ INTERNET TO JUŻ BY BYŁA ZADYMA

"Nie pisałem że kogoś pobije, skąd ten pomysł" MOŻE STĄD? "Gdyby to nie internet już miałbyś obitą mo*dę"

FAKTYCZNIE CIĘ TO NIE OBCHODZI... SKORO POWTARZASZ TO PO RAZ KTÓRYŚ Z RZĘDU A MIMO TO NADAL SIĘ CISKASZ I WŚCIEKASZ.
"Jeśli Ci ulży, to powiem ze robi to na mnie wrażenie. "
"Wrażenia na mnie nie robisz, sram na takie podejście. I tyle. "

ocenił(a) film na 9
sentia

Z szacunkiem do osób które mają go do mnie. Oraz do osób które na niego zasługują. Nie mam ochoty juz z tobą pisać przykro mi.

Bye

piskorX

Idź, idź może się czegoś nauczysz i zrozumiesz.

ocenił(a) film na 9
sentia

Nie prowokuj mnie.

piskorX

Jak jesteś nerwowy to się musisz leczyć. Nikt nie będzie się dostosowywał do ciebie tylko dlatego że łatwo cię sprowokować

ocenił(a) film na 9
sentia

Mam się leczyć? Weź po prostu spadaj i tyle.

piskorX

Napisałam że " Jak jesteś nerwowy to musisz się leczyć" interpretuj to jak chcesz. Ja ci tylko radzę. Ew możesz wziąć jakieś leki. A ja będę robić co mi się podoba.

użytkownik usunięty
Pallado

Dla mnie nawijanie sznurka na palec jest ciekawsze niż pisanie czy czytanie tych wypocin.

użytkownik usunięty
Pallado

Wybacz, mnie interesuje liczba wojowników :P

Żeby to chociaż byli w większości statyści, ale nie.

ocenił(a) film na 3
Pallado

Zgadzam się z Tobą, jest to fenomen ale nie w pozytywnym tego słowa znaczeniu! Już wcześniejsze tematy o odliczaniu do ukazania się trailera były rozpier_alające! "3 2 1 Już!!!" - Boże, czułem się jak na zabawie sylwestrowej! Te teksty o fajerwerkach i zgrzewkach piw otwieranych podczas premiery zwiastuna były czymś niesłychanym! Ale dopiero teraz jestem rozje_any na łopatki! "Proste mnożenie matematyczne. Około 170 elfów w jednym rzędzie x około 35 takich rzedów (oczywiscie zakładając mozliwosć pewnego błędu np. 165 x 40 itp.) co daje nam około 6000." - to jest cytat ROKU!!!

W innym temacie napisałeś, że przedział wiekowy na tym forum nie jest wysoki - w tym aspekcie również się z Tobą zgadzam! Obstawiam, że założyciel tematu musi mieć co najwyżej 19 lat, bo nie pojęte jest dla mnie, żeby ktoś starszy pisał takie bzdury! Nie zgadzam się natomiast z tym co napisał użytkownik SmaugTheGolden: "To jego pasja, więc niech sobie liczy." - według mnie to nie jest pasja tylko jakaś forma obłędu! Teraz nasuwa się jedno pytanie CO DALEJ? Przyznam się, że sam umieram z ciekawości. Przykładowe tematy: ILE MONET LEŻY W EREBORZE? JAKIE RODZAJE GRZYBA POKRYWAJĄ CIAŁA ORKÓW? ILE KWIATKÓW ZOSTAŁO ZDEPTANYCH PO PRZEMARSZU WOJSK? - biorąc pod uwagę to, że kwiatki rosną na południe od stóp góry oraz to że trolle mają grubsze i większe stopy a wargi biegają 3 razy szybciej niż Beorn w postaci człowieka to oznacza że zdeptanych zostało 1 357 781 kwiatków (to przecież "Proste mnożenie matematyczne.").

P.S. Jeśli ktoś jeszcze łudzi się, że za jego wcześniejsze i przyszłe kłótnie dostanie bana, to teraz ma odpowiedź! Dzięki takim tematom admini mają taki polew, że za żadne skarby świata go nie zbanują :)

matysek150

Wypraszam sobie... 19 latek nie pisał by takich bzdur....

ocenił(a) film na 3
sentia

Przepraszam, jeśli uraziłem jakiegoś 19 latka.

użytkownik usunięty
matysek150

Sentia czuje się urażona ;p

Owszem. Jako nastolatka w końcowej fazie czuję się urażona, że moich rówieśników i mnie sprowadza się do poziomu założyciela tematu... Ale przeżyję to jakoś.

ocenił(a) film na 3
sentia

Nie sprowadzam żadnego 19 latka na poziom Kamila bo on zachowuje się jak 10 latek, ale kiedyś wspominał że jest pełnoletni (no chyba, że kłamał) więc obstawiałem 18 -19 lat. Jeszcze raz przepraszam, że Cię uraziłem nie miałem takiego zamiaru.

matysek150

Nic się nie stało. :D A co do kamila. To kiedyś był na stopklatce pod identycznym nickiem i tam miał zaznaczone że ma15 lat więc teraz może mieć 17-18 max

ocenił(a) film na 3
sentia

Dzięki za info :)