PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249762
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Otóż wczoraj zobaczyliśmy nowy trailer Hobbita ;) Widać tam wielką armię elfów Thranduila
stojącą przed Bramą Ereboru. Dzięki wersji 4K udało mi się policzyć średnią liczbę leśnych
elfów. I to może być zaskoczenie bo jest ich... ponad 6000. Jak armia Theodena w Powrocie
Króla. Brzmi imponująco, prawda?
Oczywiście, Jackson tutaj zaszalał. Myślę, ze wiekszośc z nas spodziewała się około 1000. W
Atlasie Śródziemia jest mowa o tym, ze liczba elfów mogła wynosić około 1000 włóczników +
kilkuset łuczników, co daje nam średnio 1500 żołnierzy. Myslę jednak że dobrze, ze Peter to
powiększył. Armia elfów wygląda naprawde wspaniale i gdyby liczyła tylko 1000 jednostek,
wyglądałoby to trochę biednie. I jak to się mówi - mało epicko :)

Idąc tym tropem można już dyskutowac o armii ludzi i krasnoludów. W ksiażce krasnoludów było
około 500. Oczywiscie z Żelaznych Wzgórz. A co jesli zwiększymy ich liczbę 6-krotnie? 3000 -
brzmi wspaniale. Wielka armia zawziętych krasnoludów z toporami i młotami. Jeden Gimli ilu
zabił orków. A tutaj... aż strach się bać :D
A co jesli Peter wprowadzi do filmu krasnoludy ze wszystkich 7 rodów? Jesli wszystkie się
zgromadzą? W końcu to historia głownie o krasnoludach, więc... mozemy spodziewac isę czegoś
WIELKIEGO.
Co do ludzi - w Atlasie pisza o około 200 - 300 żołnierzach (wielkość miasta nie pozwalała na
więcej). To jednak ksiażka, a my mówimy o filmie. Myślę, że do 1000 moze ich być. Do tego
Gandalf, Bilbo kompania Thorina, Beorn no i oczywiście orły. Jest więc szansa że "armia dobra"
będzie liczyła nawet 10 000 zołnierzy. W końcu to ma być wielka BITWA.

Idąc dalej tym tropem możemy spodziewac się naprawde dużej ilosci orków. Żródła internetowe
podają 10-15 tys. żołnierzy. Ale przy juz takiej dużej ilosci elfów i krasnoludów oraz ludzi
wyglądałoby to komicznie. Orków powinno byc wiec dużo więcej, jak to bywało w Lotrze- ogrom
orków vs. garstka "dobrych" zołnierzy. Jackson powiedział, że nie będzie ich wiecej niz na
polach Pellenoru. Trzeba jednak zauwazyc, ze w ksiażce w Powrocie Króla było ich około 45
000 (tak przynajmniej podaje internet). A w filmie? Zwiększono ich liczbę grubo ponad 4-krotnie -
do około 200 000. Do tego jeszcze mumakile, złe ludy, trolle - no i z 225 000 było.
W B5A orków tez powinno być wiele. Jackson w PK tez zwiększył ich ilość - i to bardzo. Do tego
trolle, gobliny, wargowie i chmary nietoperzy.

Pozostaje tylko czekac :D

sentia

Ciebie też widziałem pod identycznym nickiem. Miałaś zaznaczone, ze jesteś męzczyzną w podeszłym
wieku. Więc moze bęe teraz pisac "miałeś".

kamilxxx09

Przecież ona nadal ma tam konto i jakoś nie widzę żeby podawała się tam za faceta. Jak zwykle zmyślasz. http://stopklatka.pl/web/Sentia/profil-publiczny Oh Kamil, Kamil pogrążasz się.

kamilxxx09

Kasprzak.... zapominasz że w internecie nic nie ginie.

HellDeath

Ile jeszcze multikont założysz?

kamilxxx09

Ile razy będziesz zadawał mi to samo głupie pytanie?

ocenił(a) film na 4
matysek150

Oni tu nawet takich spamerów od "f" nie blokują, bo przecież to tacy wartościowi użytkownicy mający tyle nam do przekazania ;/.

ocenił(a) film na 3
Belief

Nawet mi nie przypominaj, ten gość najbardziej mnie denerwuję na tym forum! Ostatnio zrobił to chyba w Twoim temacie, którego zresztą chciałem przeczytać ale przez to "f" nie mogłem się przedrzeć! Jest to bardzo dziwne, że go nie zbanowali. Jeszcze nigdy nikogo nie zgłaszałem, ale jeśli miałbym to kiedyś zrobić to wybrałbym tego spamera! Kamil może pisze bzdury ale przynajmniej są to słowa.

ocenił(a) film na 4
matysek150

Tak zablokował mi temat :/. Ja nie wiem czy to nie jest czasem multikonto kamila. Koleś się zawsze uruchamia przy nim i blokuje przy okazji normalne tematy. To jest ponad 900 postów czyli parę godzin na tym spędza. Pomyśl sobie kto byłby tak bardzo zdesperowany, aby blokować w ten sposób temat? A on to zrobił bodajże 5 cz 6 razy. Jest jeszcze jedna opcja, że ten człowiek ma nie poklei w głowie.

Belief

też mi się wydaje, że to jego multikonto :)

ocenił(a) film na 9
Belief

Jaki ma nick?

ocenił(a) film na 3
Belief

Może masz rację, choć tamten gość ma w avatarze tapetę z "Mrocznego Rycerza" a z tego co mi wiadomo to Kamil nie lubi nolanowskiego Batmana - z drugiej strony mógł w ten sposób zbić wszystkich z tropu i być poza podejrzeniem. Naprawdę nie wiem co o tym myśleć, na razie wstrzymam się przed wydaniem wyroku ponieważ potrzebuję dowodów :)

ocenił(a) film na 4
matysek150

Tez nie wiem co o tym myśleć, sama od takich szybkich sądów się wzbraniałam nawet przy straightlinesie. Ale jak pomyślę, że kamil twierdził mi wielokrotnie, że dany użytkownik to straightlines tylko dlatego, że wypowiedział się na forum interstellar to teraz jak napisałeś o tej niby zmyłce to.... O rany popadniemy w paranoję....

A ponieważ widzę, że kretyn od "f" znów się uaktywnił to wiem, że mi już nie odpowiesz :(.

ocenił(a) film na 9
matysek150

19 lat to jest mało? Ok. Rozumiem 19 latek może być mądrzejszy od 30 latka, może go rozwalić na solo i może lepiej się wysławiać. Dyskryminacja to jest! CO CIĘ OBCHODZI CUDZE ŻYCIE!? NIE OBCHODZI CIE LICZBA ŻOŁNIERZY? NIE KOMENTUJ, NIEOBRAŻAJ! TYLE!

POZDRWIAM

ocenił(a) film na 3
piskorX

Po pierwsze przeprosiłem za to, że uraziłem 19 latków, nie to było moim zamiarem. Po drugie nie obchodzi mnie jego życie. Po trzecie nie masz prawa zabronić mi komentować czegokolwiek, bo do tego właśnie służy forum. Po czwarte nikogo nie obraziłem obstawiałem tylko wiek założyciela tego tematu, w innych wypowiedziach wspomniał że jest pełnoletni więc obstawiam 18-19 lat, choć faktycznie może mieć 30, lecz wydaje mi się to mało prawdopodobne.

RÓWNIEŻ POZDRAWIAM!

ocenił(a) film na 4
Pallado

Wszystko pięknie tylko dlaczego słowo "normalni" umieściłeś w cudzysłowie? Zapisane w ten sposób ma przeciwny wydźwięk a chyba doskonale wiemy kto tu jest normalny a kto nie.

Pallado

kamilxxx09 może i on spamuje ale to nawet ciekawy temat np na historii też jest podana liczba jednostek w bitwach wiec nie mas sensu go krytykować.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Level complete! Next level: policz to :)
https://heirsofdurin.files.wordpress.com/2014/11/the_hobbit_the_battle_of_the_fi ve_armies_trl_2-1080-mov_000052385.jpg

użytkownik usunięty
SmaugTheGolden

Z moich obliczeń wynika że na ekranie widzimy mniej więcej 10 tysięcy orków. Oczywiście nie jest to cała armia, bo widzimy tylko jej część.

ocenił(a) film na 10

Żartujesz, czy na serio?

użytkownik usunięty
SmaugTheGolden

Oblicz sobie jeden odział/batalion/kohortę (czy jak to tam się mówi) i pomnóż razy tyle ile ich widzisz na ekranie. Na końcu odejmij lub dodaj 1/3 lub 1/2 do głównego wyniku, w zależności od tego czy liczyłeś większy batalion czy mniejszy. Na ekranie zdecydowanie dominują te większe. Ja liczyłem większe i odejmowałem przez co wychodziła mi średnia.

Czy żartuje, czy nie... To już kwestia twojej interpretacji oraz inteligencji ;)

ocenił(a) film na 9

Ja myślę że będzie ich z minimum 30 tys samej armii orków,a goblinów( no właśnie czy te stwory atakujące tauriel to są gobliny?) 5 tys trolle (tych zwykłych może być z 1000 ,a trolli oblężniczych (z katapultami )około 100 ,wargów będzie minimum 10 tys ,nietoperzy też tyle wychodzi razem coś około 50000 tys.A jeśli chodzi o komentarz Pallado ,to muszę tu stanowczo powiedzieć,że wielu ludzi pasjonuje się tutaj twórczością Tolkiena,więc właśnie takie tematy będą się pojawiać,bo pozwalają na merytoryczną i miłą dyskusje na temat filmu,więc uprzejmie proszę cię żebyś pozwolił takim jak ja czy Kamil na możliwość takowej dyskusji.

zpycialec

Zgadzam się.

ocenił(a) film na 10
zpycialec

Na pewno nie będzie 1000 zwykłych trolli jak już to od 100-200.
Wypowiedz uzasadniam tym że trolle to dosyć rzadkie stworzenia w Śródziemiu.
A poza tym BPA ma być mniejsza od bitwy na polach pelenoru a tam było z 100 trolli gura.
Ale szanuje twoje zdanie ;)

użytkownik usunięty
Elessar997

Nie było mowy o tym że ma być mniejsza, tylko że nie będzie większa.

ocenił(a) film na 10
zpycialec

Dobrze gadasz. I kulturalnie :)

SmaugTheGolden

Coś nie działa.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Spróbuj
https://heirsofdurin.files.wordpress.com/2014/11/the_hobbit_the_battle_of_the_fi ve_armies_trl_2-1080-mov_000052385.jpg

ocenił(a) film na 10
SmaugTheGolden

Też nie działa :( Chodzi o 13 zdjęcie od góry po lewej stronie http://thorinoakenshield.net/battle-of-five-armies-main-trailer-screencaps/

SmaugTheGolden

aaa no tego to jaliczyć nie będę haha :D

ocenił(a) film na 9
SmaugTheGolden

Ta horda liczy od 9240 do 9654. Liczyłem to pół godziny...wiec nie ma za co.

piskorX

A ten ciag z tyłu też?

ocenił(a) film na 9
piskorX

ooo

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Na pewno nie więcej niż 10 tys. ALE dojdą jeszcze wargowie i gobliny bo to zakładam są sami orkowie.

piskorX

Tak. Być może jeszcze będą orkowie z Gundabadu.
Chociaż mi isę wydaje, że jest ich wiecej niz 10 tys.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Powiem jak to policzyłem. Liczyłem oddziałami. Mniejsze po 80 żołnierzy a większe po 110. Na jednym kalkulatorze obliczyłem mniejsze oddziały na drugim większe. Potem dodałem. A te na końcu zrobiłem tak na ślepo trochę + znalazłem też inne fotki ale więcej niż 11 tys to tam nie ma. Od 9200 do 11000.

użytkownik usunięty
piskorX

Ja liczyłem w minutę i mój wynik był prawie identyczny :D

ocenił(a) film na 9

Ja tez liczyłem minute napisałem 30 min żeby to na was wrażenie wywołało :-)

kamilxxx09

Świetny temat Kamil :)

kamilxxx09

"?" ?

Imitation

To ironia czy mówisz serio?

kamilxxx09

serio :)

kamilxxx09

nie podziękujesz mi? :)

Imitation

Nie mam za co.

kamilxxx09

za komplement :)

Imitation

Chyba za te wszystkie wyzwiska. Lepiej zakończ to balansowanie.

kamilxxx09

ok, czyli chcesz wojny :)