PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249762
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Otóż wczoraj zobaczyliśmy nowy trailer Hobbita ;) Widać tam wielką armię elfów Thranduila
stojącą przed Bramą Ereboru. Dzięki wersji 4K udało mi się policzyć średnią liczbę leśnych
elfów. I to może być zaskoczenie bo jest ich... ponad 6000. Jak armia Theodena w Powrocie
Króla. Brzmi imponująco, prawda?
Oczywiście, Jackson tutaj zaszalał. Myślę, ze wiekszośc z nas spodziewała się około 1000. W
Atlasie Śródziemia jest mowa o tym, ze liczba elfów mogła wynosić około 1000 włóczników +
kilkuset łuczników, co daje nam średnio 1500 żołnierzy. Myslę jednak że dobrze, ze Peter to
powiększył. Armia elfów wygląda naprawde wspaniale i gdyby liczyła tylko 1000 jednostek,
wyglądałoby to trochę biednie. I jak to się mówi - mało epicko :)

Idąc tym tropem można już dyskutowac o armii ludzi i krasnoludów. W ksiażce krasnoludów było
około 500. Oczywiscie z Żelaznych Wzgórz. A co jesli zwiększymy ich liczbę 6-krotnie? 3000 -
brzmi wspaniale. Wielka armia zawziętych krasnoludów z toporami i młotami. Jeden Gimli ilu
zabił orków. A tutaj... aż strach się bać :D
A co jesli Peter wprowadzi do filmu krasnoludy ze wszystkich 7 rodów? Jesli wszystkie się
zgromadzą? W końcu to historia głownie o krasnoludach, więc... mozemy spodziewac isę czegoś
WIELKIEGO.
Co do ludzi - w Atlasie pisza o około 200 - 300 żołnierzach (wielkość miasta nie pozwalała na
więcej). To jednak ksiażka, a my mówimy o filmie. Myślę, że do 1000 moze ich być. Do tego
Gandalf, Bilbo kompania Thorina, Beorn no i oczywiście orły. Jest więc szansa że "armia dobra"
będzie liczyła nawet 10 000 zołnierzy. W końcu to ma być wielka BITWA.

Idąc dalej tym tropem możemy spodziewac się naprawde dużej ilosci orków. Żródła internetowe
podają 10-15 tys. żołnierzy. Ale przy juz takiej dużej ilosci elfów i krasnoludów oraz ludzi
wyglądałoby to komicznie. Orków powinno byc wiec dużo więcej, jak to bywało w Lotrze- ogrom
orków vs. garstka "dobrych" zołnierzy. Jackson powiedział, że nie będzie ich wiecej niz na
polach Pellenoru. Trzeba jednak zauwazyc, ze w ksiażce w Powrocie Króla było ich około 45
000 (tak przynajmniej podaje internet). A w filmie? Zwiększono ich liczbę grubo ponad 4-krotnie -
do około 200 000. Do tego jeszcze mumakile, złe ludy, trolle - no i z 225 000 było.
W B5A orków tez powinno być wiele. Jackson w PK tez zwiększył ich ilość - i to bardzo. Do tego
trolle, gobliny, wargowie i chmary nietoperzy.

Pozostaje tylko czekac :D

ocenił(a) film na 4
lolmiki

Właśnie zgłaszajcie go. A kto może niech go zgłasza do tego admina
http://www.filmweb.pl/user/Wizarrd

On zajmuje się blokowaniem kont. Im więcej osób to zrobi tym może będzie jakaś reakcja.

Belief

Dzięki już to zrobiłem ....:)