Mój poprzedni temat został zaśmiecony, dlatego założyłem nowy.
Otwarcie w USA: 89 mln $
Otwarcie w 37 krajach: 122 mln $
Drugi tydzień na świecie dodaje: 147 mln $
Łączne wpływy na świecie do 21 grudnia: 269 mln $
Łączne wpływy w USA do 22 grudnia: 98 mln $
Całość: 367 mln $.
270 mln $ powinno być, w końcu to tylko 50 mln $ :) Pare tygodni i bedzie :)
Jesli tak się stanie, na swiecie będzie musiał zgarnąć jeszcze około 228 mln $. Jesli zaliczy w Chinach wzrost, to kto wie... może miliard $ będzie. Może sie jakoś doczołga ;)
W Chinach pewnie bankowo zgarnie więcej niż "Pustkowie Smauga" 74mln.
Można mieć nadzieję na 90-100mln w Chinach, skoro tyle filmów u nich w
2014 zgarnęło ponad 100mln (CA2, X-men, T4, Ewolucja Planety Małp, Strażnicy galaktyki).
Reszta krajów z silnych rynków musi jednak zarabiać równie dobrze co poprzednie części.
Ciekawostka: Hobbit 3 miał największy debiut w Argentynie w historii Warner Bros. 2,1 mln $.
http://www.boxofficemojo.com/news/?id=3993&p=.htm
AKTUALIZACJA 6 STYCZNIA 2015
W poniedziałek Hobbit zgarnął w USA kolejne 1,8 mln $. Niestety, to aż 76 % spadek względem poprzedniego poniedziałku. I takie spadki zapewne powtórzą sie jeszcze nie raz. Póki co ponad 222 mln $ w USA. Czy 270 mln $ zostanie przekroczone? Wciąż sa szanse, choć maleją.
W poprzedni poniedziałek 7,55mln, a w ten zaledwie 1,78mln.
Bardzo duży spadek. I teraz po 20 dniach wyświetlania zaledwie 13mln
przewagi nad Pustkowiem Smauga. Ciekawe czy te 270mln dociągnie.
Hmm nie wiem czy dociagnie, ale po tym weekendzie powinno być coś koło 236-237 mln $. Może nie każdego dnia będzie taki spadek.
Wynik Pustkowia to minimum - tak uwazam.
Teraz będą duże spadki i rzeczywiście 270mln nie jest już tak oczywiste,
a byli tacy co dawali szansę nawet na 280-285 :)
Pustkowie w 4 weekend w Usa zanotowało 15,6mln.
BPA, aż tyle raczej nie zarobi, ale liczę przynajmniej na 12-14mln.
Ja myślę, ze przy takich spadkach Bitwa w weekend zarobi coś koło 10 mln $ max, bo już w ten weekend było 22.
AKTUALIZACJA 7 STYCZNIA 2015
Kolejne prawie 2 mln $ w USA, lepiej niz w poniedziałek, niemneij jednak to wciaz duży spadek popularnosci.
Póki co ponad 224 mln $.
Wynik globalny: 726,4 mln $.
AKTUALIZACJA 8 STYCZNIA 2015
W środe kolejne niecałe 1,5 mln $ dla Hobbita w USA. Spadki duze, ale zawsze mogło być gorzej. Na razie 225,7 mln $ w USA.
Natomiast na świecie 517, 4 mln $. Czyli w zasadzie film zarobił 15 mln $ bodajże w 3 dni, ale to niepotwierdzone info. Mogło być lepiej, widac spadki.
Na razie wynik globalny to 743 mln $. Po weekendzie bardzo możliwe, że film przekroczy 800 mln $.
AKTUALIZACJA 9 STYCZNIA 2015
Czyli kolejne 1,3 mln $ dla Hobbita, niestety przy bardzo dużym spadku popularnosci. Ale nie ma sie co dziwić, skoro w tamtym tygodniu zarabiał większe pieniądze, niż niejeden by się spodziewał.
W sumie w USA 227 mln $.
Nie wiem czy wiesz, ale po 23 dniach wyświetlania "Pustkowie Smauga" miało 225mln,
a BPA ma 227mln. Zatem ma zaledwie 2 mln przewagi, a jeszcze niedawno było 19mln.
Teraz możemy być pewni, że film nie zarobi w Stanach 270mln jak typowaliśmy z
początku tylko dość porównywalnie co druga część 258mln.
Może być 255mln, a może być 260mln.
W piatek w USA niecałe 2,5 mln $. Myślałem, ze będzie lepiej. Z takimi spadkami to ledwo osiągnie wynik Pustkowia jesli w ogółe osiągnie :/ Na razie w USA 229,5 mln $. Po weekendzie będzie około 233,5-234. Szacowałem 237 :/ Rewelacji nie ma, a spadki w tym tygodniu sięgają aż 77 %.
Zesra się, a nie dobije do drugiej części. Film okazał się kupsztatem i po początkowym zachłyśnięciu przygłupich fanbojków i gimnazjum, obecnie nikt nie chce go oglądać.
Niby szacują, że w weekend ma zarobić w Stanach 9,6mln ,
ale nie bardzo w to wierzę jak w piątek tylko 2,4mln.
Spadki są ogromne i raczej nie zarobi w Usa tyle co Pustkowie Smauga.
Widocznie ludziom się film nie widzi, bo jest za bardzo pocięty i chaotyczny,
zresztą na imdb ma najgorszą notę z wszystkich części.
Ale te 250-255mln da radę. Mówiąc szczerze na miliard nie ma wielkich szans,
bo reszta świata by musiała dodać 745-750, a to nierealne.
Choć taki szajs jak T4 zarobiło poza Usa grubo ponad 800mln dzięki Chinom.
Ale to 300mln to był prawdziwy szok, że zarobiło tam więcej niż w Stanach.
W Chinach musiałby zarobić ponad 100 mln $, zeby był miliard, a to bardzo wątpliwe. USA po raz kolejny dało d... za przeproszeniem.
9,6 w weekend? Predzej 6.
jak kitajce wyjda do kin to bedzie miliard, bo to chyba nie tylko same chiny, nie? pewnie jakas tajlandia, korea, japonia i inne skosnookie rewiry. a oczywistym jest niezaprzeczalny fakt, ze jest ich od groma i jeszcze wiecej.
Nie, w Korei premiera już była i film poradził sobie tak świetnie, lepiej niz poprzednie części. Gorzej z Japonią.
Została tylko premiera w Chinach 23 stycznia.
no w chinach jest ok miliarda 200 milionow ludzi, nawet niech te 50 milionow idzie do kina, wydaje mi sie ze kolo 100 milionow film tam zarobi, a nawet jak nie dojdzie do miliarda, to na pewno 900 milionow przekroczy. nie to, zeby mi na tym zalezalo, ale czysta statystyka moze za tym przemowic.
podejrzewam, ze bedzie wiecej niz pustkowie smauga, ale mniej niz niezwykla podroz.
przeciez teraz jest ponad 720 mln, a premiera w chinach pod koniec stycznia nie? do miliarda bedzie brakowac srednio jakies 250 mln
AKTUALIZACJA 11 STYCZNIA 2015
Weekend zakończył sie z wynikiem około 9,47 mln $, wiec prawie tak, jak przewidywali analitycy. W piątek prawie 2,5 mln $, w sobotę 4,2 mln $, a w niedzielę 2,7 mln $. Myślałem, ze będzie gorzej.
W tej chwili Hobbit ma w USA 236,5 mln $.
Czekamy na wynik ze świata. Ciekawe czy 800 mln $ zostanie przebite. Wątpliwe, ale kto wie :)
WYNIK ZE ŚWIATA: w ciagu tygodnia Hobbit dodał 43 mln $, co daje łaczy wynik na swiecie ponad 545 mln $. W USA 236,5 mln $.
Wynik globalny: prawie 782 mln $. Mogło być trochę lepiej, ale jest dobrze. Chociaz o miliardzie można zapomniec.
W Usa BPA nie zarobi tyle co Pustkowie Smauga 258mln,
bo spadki są znacznie większe.
Na boxoffice jest napisane, że w Chinach może być bardzo dużo kwota,
nawet o połowę o wyższa niż 2 części, ale to opcja mniej realna i
bardziej trzeba nastawić się na ok 90-110mln niż 150mln.
Wątpię w aż taki wynik w Chinach. 100 mln wydaje sie teraz naprawde realne ale 150? Nie, na pewno nie.
Tekst z boxofficemojo
""It's likely that The Hobbit's existing markets (including the U.S.) get the movie to around $850 million worldwide. In order for it to ultimately reach $1 billion, it's going to need a huge showing in China, where it opens two weeks from now. The Desolation of Smaug earned around $75 million there; The Battle of Five Armies will probably need to double that. It's not impossible, though it's not a foregone conclusion, either.""
Napisane zostało, że możliwy w Chinach wynik jest nawet o połowę wyższy niż w Pustkowiu 74mln czyli x2,
ale raczej to mniej prawdopodobne :)
No tak, ale znacznie dłużej trzeba poczekać za wynikiem ostatecznym u nich, bo przeważnie w
Chinach grają hity ok 31-38 dni (5 do 6 weekendów)
Bitwa to w ogóle jest jakiś fenomen. Słabsze wynik, słabsze recenzje, słabsze oceny. Ale tak to jest jak sie film robi po łepkach.
Tak jak przewidywałam miliarda nie będzie. A następnym tygodniu z USA będzie pewnie ok 4-5 milionów.
AKTUALIZACJA 13 STYCZNIA 2015
W poniedziałek 12 stycznia w USA kolejne 720 tys. $. Spadek spory, ale mniejszy niż w tamtym tygodniu.
Na razie w USA ponad 237 mln $. Po niedzieli powinno być około 244 mln $. Do wyniku Pustkowia dobije. Nie w styczniu, ale w lutym być moze tak.
AKTUALIZACJA 14 STYCZNIA 2014
Hobbit wczoraj (wtorek) zgarnał w USA kolejny 1 mln $. Lepiej niz w poniedziałek. Spadki przez te 2 dni też mniejsze niz w tamtym tygodniu. Zobaczymy jak będzie dalej. Póki co w USA ponad 238 mln $. Do wyniku Pustkowia brakuje około 20 mln $.
AKTUALIZACJA 15 STYCZNIA 2015
W środe kolejne prawie 800 tys. $ w USA. Spadki mniejsze niż w tamtym tygodniu. Na razie około 239 mln $ w USA.