PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249719
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Mój poprzedni temat został zaśmiecony, dlatego założyłem nowy.

Otwarcie w USA: 89 mln $
Otwarcie w 37 krajach: 122 mln $
Drugi tydzień na świecie dodaje: 147 mln $

Łączne wpływy na świecie do 21 grudnia: 269 mln $
Łączne wpływy w USA do 22 grudnia: 98 mln $

Całość: 367 mln $.

kamilxxx09

AKTUALIZACJA 18 STYCZNIA 2015
W sobote ponad 2 mln $, a w niedzielę prawie 1,5 mln $ dla Hobbita w USA. Spadki mniejsze niż w tamtym tygodniu. Póki co 244,5 mln $ w USA. Ostateczny wynik będzie prawdopodobnie podobny do tego z Pustkowia.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

BPA po 33 dniach w Usa ma 244,5mln, a w tym samym czasie PS miało 243,6mln.
Jednak w 5 weekend PS zarobiło 8mln, a BPA 4,8mln.
Spadki "Pustkowie Smauga" w poszczególnych weekendach miało mniejsze,
dlatego stawiam, że wynik końcowy BPA w Usa będzie 253-255mln czyli
nieco słabiej niż druga część :)

returner

A moze jednak dobije do 258 mln $ :) Zoabczymy :)

returner

A no i świat dodał w tym tygodniu ponad 15 mln $. Kurczę, myśalełm, że będzie lepiej. Generalnie to jak w Chinach nie zarobi grubo ponad 100 mln to nie dorówna globalnemu wynikowi pustkowia. Zapowiadało isę trochę lepiej.
Ale w tej chwili wynik globalny to 803 mln $.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

W Usa nie ma szans na 258mln, z każdym dniem od 3tygodni przewaga nad PS kurczyła się.
Po przyszłym weekendzie PS będzie miało przewagę i już jej nie odda.

Natomiast co do reszty świata to rzeczywiście wyhamowało 558mln i
będzie cud jeśli zarobi poza Usa 700mln.
A zatem globalnie max 920-960mln. A mówiło się o miliardzie.
Pustkowie Smauga globalnie zarobiło 960mln co było rozczarowaniem,
a tu będzie raczej jeszcze gorzej chyba, że w Chinach zgłupieli by na punkcie filmu :)
Że też takie coś jak Transformers 4 zostanie najbardziej dochodowym filmem roku.
Trzeba będzie poczekać za kolejnym miliardem do Avengers 2 oraz Star wars VII.

returner

Noom :) Zgadzam się. Pewnie za 3-4 lata kolejne głupie Transformersy :P

kamilxxx09

Pomiędzy hobbitem a transformersami nie ma zbyt dużej różnicy, jeżeli chodzi o jakość.

returner

AKTUALIZACJA 19 STYCZNIA
Wow! Hobbit zanotował wzrost względem poprzedniego poniedziałku, a myślałem, że będzie spadek. Kolejny ponad 1 mln $ dzisiaj. A na koncie w USA już praktycznie 245,7 mln $.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Dobrze, dobrze. Będzie miał Jackson czym oczy wycierać.

PaladinRage

hehe :) Myślę, ze te 258 mln $ powinno być.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Przy takiej sumie to i nos wydmucha!

PaladinRage

Ba! Ale niech ma. Przecież zasłuzył na to.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

A wiesz, że się z tobą zgodzę? Tak, jak nie jestem całkowicie zadowolony z efektów, to jednak facet wykonał kawał pracy i przynajmniej tym faktycznie zasłużył, żeby się teraz gdzieś byczyć przez najbliższych parę lat.

PaladinRage

Nooo :) Zazdroszczę mu :) Ale i go podziwiam. Za to, ze mu się chciało tego podjąc. Przecież Pj ma tyle kasy, ze nie musiał robic tej trylogii. Gdybym miał tyle $$$ co on, pewnie bym odpuścił. Po prostu by mi isę nie chciało, mógłby zrobi to ktos inny. Ale widocznie facet jest odpowiedzialny, wziął sprawy w swoje ręce i swoje zamiłowanie do Śródziemia potwierdził. Wątpię, by ktoś zrobił to lepiej. Raczej na horyzoncie kandydatów brak. Podziwiam faceta :)

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Na pewno nikt by mu nie dorównał pod względem wizualnym. Zarówno scenografie, kostiumy, czy wybór plenerów w Nowej Zelandii stanowiły strzał w dziesiątkę. W przypadku obsady było parę słabszych punktów.
W sumie to jak się zastanowić, to większość moich zarzutów powtarzanych nieraz na forum dotyczy nie tyle samej reżyserki, co scenariusza filmu, a ten przewinął się przez ręce tylu osób, tyle razy zapewne był poddawany naciskom producentów, którym na ucho szeptali spece od marketingu, że sporą część grzeszków Śródziemia, których w Hobbicie było więcej można w sumie rozprowadzić raczej po równi po całej ekipie, a nie po samym Jacksonie.

PaladinRage

O tym lepiej nie dyskutujmy :) Nie ma potrzeby, a i temat był wałkowany setki razy. Ważne, ze Jackson ma $$$, których my (a przynajmniej ja) nigdy na zywo nie widziałem i pewnie nie zobacze :)

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Kwestia gustu i tyle. Jedni przymkną oko inni nie. I tyle. A to ile ma hajsu, jego sprawa, bliźniemu zawsze będę dobrze życzył.

Mnie to raczej ciekawi co teraz. Emerytura? Martwica Mózgu 2? Syn King Konga?

PaladinRage

Powiedział, ze jakieś mniejsze projekty krecone w Nowej Zelandii, ale ciekawi mnie, co z tym Tintinem 2. 1 część to była naprawdę świetną animacją, jakiej wczesniej nie było.

kamilxxx09

AKTUALIZACJA

245,6 mln $ USA
560,1 mln $ świat

Wyniki globalne: 805,7 mln $

kamilxxx09

AKTUALIZACJA 21 STYCZNIA 2015
We wtorek kolejne 464 tys. $ w USA. Spadki sa, mogło być lepiej, ale nie jest źle. Po weekendzie juz powinno być ponad 250 mln $. Obecnie ponad 246 mln $.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

aha film jest słaby

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

zara polecisz tak samo jak twój temat

kamilxxx09

AKTUALIZACJA 22 STYCZNIA 2015
Kolejne spadki, ale też kolejne 327 tys. $ w USA. Póki co całkowity wynik to 246,5 mln $. Do wyniku Pustkowia brakuje już niewiele - około 12 mln $.

kamilxxx09

AKTUALIZACJA 23 STYCZNIA 2015
W tym tygodniu wyniki już znacznie słabsze. W czwartek tylko 322 tys. $. Spodziewałem sie przebicia 250 mln $ po niedzieli, ale jednak zabraknie. Na razie 246,8 mln $.

kamilxxx09

AKTUALIZACJA 24 STYCZNIA 2015
W piątek kolejne 660 tys. $ dla Hobbita w USA, co daje łączy wynik prawie 247,5 mln $.
Czekamy na wynik otwarcia w Chinach.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Po 38 dniach w Usa "Pustkowie Smauga" zarobiło ok milion więcej.

returner

Czekamy na wynik po weekendzie :)

returner

AKTUALIZACJA 25 STYCZNIA 2015
W sobotę - 1,3 mln $. W niedzielę 845 tys. $. Całkiem przyzwoite wyniki jak na fakt, że film puszczany jest w USA już około 5 tygodni.
Łaczny wynik w USA - ponad 249,5 mln $. Niewiele brakło do 250.
Wynik Pustkowia powinien zostać osiągniety. Czekamy na wyniki otwarcia z Chin.

returner

WYNIK ZE SWIATA:

Od wtorku bodajze na świecie zarobił 56,5 mln $. Czyli otwarcie w Chinach musiało być naprawdę duże.
Obecnie na świecie - prawie 617 mln $.
Wynik globalny - 866,5 mln $.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Teraz jest otwarcie tylko w Chinach, czy też Japonia, Korea i inne skośne państwa?

Pallado

Tylko Chiny.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

A zatem już wiadomo, że wynik końcowy będzie grubo poniżej 1mld.
Pewnie 945-950mln to max. Wynik "Pustkowia Smauga" to 960mln.

returner

Dlaczego tak sądzisz?
W USA zarobi jeszcze z 9 mln $, osiągajac wynik Pustkowia. Na świecie przez złe kursy walut ma jakieś dziwnie duże spadki, ale pare milionów tam jeszcze zbierze.
W Chinach jeszcze z 90 mln $.
Wiec myślę, ze skoro teraz ma około 866,5 mln $, to ostatecznie... 975 mln $. Czemu nie?

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

A ile dokładnie w samych Chinach było w weekend ?

returner

Podobno 49,5 mln $.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

W takim razie bardzo optymistycznie stawiasz,
że zarobi tam jeszcze 90mln, a 140mln razem.

returner

No moze ciut mniej. Przesadziłem trochę.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Ja bym obstawił 115-125mln w Chinach.
To i tak duży wzrost od PS 74mln.

returner

nom :)

ocenił(a) film na 8
returner

960 to grubo poniżej?

ocenił(a) film na 6
Ryloth

Chodzi o to, że z początku każdy liczył na miliard,
a potem okazało się, że nie ma na to żadnych szans i
może być wynik gorszy od "Pustkowia Smauga" 960mln.
Obstawiam 945-950mln końcowy wynik BPA.
Te brakujące 50mln to jednak dużo zważywszy,
że każda część miała spore szanse na przekroczenie miliarda,
przy znacznie droższych biletach 3d niż w przypadku
2d "Władcy pierścieni", na dodatek mówimy tu o
ostatniej części trylogii, a jak wiesz "Powrót króla" zarobił zdecydowanie najwięcej. Zawód jest, bo film powinien spokojnie zarobić 1,1mld. Niestety nie jest tak dobry jakby można było oczekiwać. Zbyt bardzo okrojony ze scen, które ukażą się dopiero w wersji reżyserskiej, a powinny być w kinowej. Zauważ, że trzecia część jest zdecydowanie najkrótszą z trzech części,
więc można winić za montaż.

ocenił(a) film na 8
returner

Na pewno zgadzam się co do tego, że oczekiwania wobec Bitwy były ogromne i im po prostu nie sprostał i łączny wynik finansowy mógłby być dużo lepszy. Ale to i tak ogromny sukces finansowy. Jedynie Wiek Zagłady okazał się lepszy w tym roku, jeżeli się nie mylę.

ocenił(a) film na 6
Ryloth

Owszem.
W tym roku nie było więcej filmów z miliardem z przodu .
W przyszłym roku za to mogą być nawet dwa,
które mogą przekroczyć 1,5mld :)

returner

Generalnie to otwarcie Hobbita 3 jest na poziomie całości zarobków w Chinach pierwszej części. 49,5 mln $.
To podobno największe otwarcie w historii WB International.

ocenił(a) film na 8
returner

Star Wars i Age of Ultron - moim zdaniem najlepszy wynik będzie należał do Avengersów, ale oba filmy raczej na 100% przekroczą miliard. Zbliżyć się może też Kosogłos jeżeli zostanie świetnie zrobiony.

Batman vs Superman też może... a, chwila, przecież potrzebne są 3 lata, by zrobić film. Mój błąd.

ocenił(a) film na 6
Ryloth

Też jestem zdania, że Avengers 2 zarobi więcej niż
Star wars episode VII :)
Avengers powinien spokojnie zgarnąć 1,5mld i
powtórzyć wynik pierwszej części.
Ciekaw jestem też wyniku Avatar 2, ale tu dopiero premiera pod koniec 2017 znów po przesunięciu.
Ale nie ma szans, by zarobkiem przebił swego ojca rekordzistę 2,78mld :)

ocenił(a) film na 8
returner

Nie ma. Zresztą to już nie będzie to samo. I tak to coś w ogóle zaskakującego te prawie 3 miliardy.

returner

Ale ta czesć ma wyjątkowo niekorzystne kursy walut czy coś, jak dobrze czytałem. A tak naprawde ma większą widownie w wielu krajach niż Pustkowie.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Taki "Transformers:Age of Extinction" Miał otwarcie w Chinach 94 mln zielonych papierków. W sumie zarobił tam aż 301 mln.
Pustkowie miało otwarcie 33 mln $ całość 74.

Więc zarobienie 150 mln przez B5A przy otwarciu 49,5 mln jest jak najbardziej możliwe.

1mld jest w zasięgu.

ocenił(a) film na 10
Mallena28

Oczywiście źródło BOX OFFICE