Zauważyliście że w całym tym bitewnym zgiełku w trailerze B5A zabrakło wargów. Z tego co
pamiętam to bitwa toczyła się między:
Krasnoludami
Goblinami/Orkami
Ludźmi
Elfami
Wargami
Orły nadleciały dopiero puźniej.
Szczerze wnerwia mnie też trochę fakt że Jackson dodał te porąbane nietoperze. Nie było ich w
książce. Ale nie orzełki muszą mieć się z kim lać. Nie mogą od razu zaatakować z powietrza na
armie wrogów. Nie było by epicko, prawda? :/
Nie wiem czy zauważyłeś, ale nietoperze były w książce, tylko nie brały czynnego udziału w bitwie. Jak napisał thorin3 pojedynczy Wargowie na pewno będą, a może nawet będzie ich więcej. Pożyjemy, zobaczymy :)
Nie pamiętam gdzie te nietoperze występowały w książce. Ale zamierzam sobie przed B5A przeczytać ponownie lekturę. :)
Zasłaniały niebo. W filmie niestety zrezygnowano z tego i orkowie będą walczyć w pełnym słońcu.
Czyżby? Ja widziałem też zwiastun do Pustkowia Smauga, w którym mamy zielony las będacy w filmie lasem w barwach jesiennych, inny pysk Beorna niz w filmie, inny pysk Smauga, inny odcień złota w jego skarbcu, Azoga przy elfiej bramie na rzece, który w filmie jest juz innym orkiem i wiele wiele innych.
Serio? Oczywistym jest że dużo się nie zmieni. Bitwa niestety będzie przy słońcu(pewnie nie cały czas) i niestety zrezygnowali z klimatycznego zasłaniania przez nietoperze, co widać. Pozatym zrobili je wielkie, by walczyły np. z orłami a nie zasłaniały światło, proste :)
Nie rozumiem, skąd te wnioski. Nie pokazali jeszcze bitewnego zgiełku, iwęc nie można twierdzić, ze Bitwa będzie w słońcu. Widac jedynie nadchodzace armie i ma to miejsce przy różowych chmurach, co wskazuje, że jest późne popołudnie. Skoro bitwa będzie trwac jakieś 45 minut, to myślę, ze obejmie tez noc jak na polach Pellenoru. A BnPP tez zaczęła isę jakoś po południu. Spokojnie.
Ale armie maszerują w słońcu, bitwa też się tak rozpoczyna (fragment spotu) Wiec żadne nietoperze zasłaniać nieba nie będą. Zresztą powiększyli je po to by walczyły pewnie jakoś też (np z orłami ) A bitwa powinna dziać się rónież w nocy. Nie rozumiem dlaczego tylko dają ciągle pełne słońce, jakby nie mogło być pochmurno :P
Ale armie moga maszerowac pod chmarą nietoperzy, co widac czesiowo w nowym spocie.
Poza tym, ja tam pełnego słońca nie widze. Za to przy ataku na Dale widze ciemne chmury.
A, to to nawet ja przegapiłem :) Chodziło mi o walkę taką jaką widać w trailerze
Rzucały się na ofiary, wiec mogły też walczyć. To logiczne, ze kazdy element książki nei będzie odzwierciedleniem w filmie.
Hobbita czytałem ze 2 lata temu. Dziwna jest ta książka. Pamiętam szczegóły przez pół roku, a później tylko ogólnie. Jest to dziwne bo z żadną książką tak mi się nie dzieje.
Ej w edycji rozszerzonej zrobili z Gandalfa jeszcze większą ciamajde która boi się Beorna ;(
Nie, on się go nie boi. On się bał o krasnoludy, bo wiedział, ze Beorn ma do nich negatywny stosunek.
No ale ciekawe czy gdyby w ostateczości Beorn ich zaatakował czy Gandalf zdołałby obronić krasnoludy ja sądze że tak ale znając PJ Gandalf by uciekał albo by go uwięzili
Ale gdy teraz oglądam rozszerzoną edycje to stwierdzam że jest niesamowita fajna jest rozmowa Beorna i Gandalfa: Czy ten wróg mógł powrócić Gandalfie? Saruman Biały twierdzi że nie, wróg został pokonany i zginął. A jak sądzi Gandalf Szary?. Tak jakby wiedział że Gandalf jest mądrzejszy