PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250142
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

VI. Predykcje na przyszłość (luźne rozmyślania o tym co za rok na podstawie tego co zobaczyliśmy w Pustkowiu)
1. Galadriela uwolni Gandalfa
2. Krasnoludy i Tauriel uwolnią Barda z więzienia
3. Legolas popędzi za Bolgiem, aż pod Dol Guldur. Tam go zabije i spotka Białą Radę, która przekona go, żeby ten przekonał tatusia, iż trzeba stanąć do walki
4. Kili zginie ratując Tauriel
5. Kompania połączy się znowu podczas Bitwy Pięciu Armii
6. W trzecim filmie może nie być prologu, z powodu widomego cliffhangera
Znalazłem to na stronie Elendilion , ciekawe które z punktów okaża się prawdą jak sądzicie?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
khazad7_2

Żadna teoria. Już ci kiedyś wysyłałem.
http://www.empireonline.com/features/hobbit-2-and-3

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Zobaczymy....
Zaczekam spokojnie na pierwszy videoblog i trailer.
Rzecz jasna byłoby świetnie gdyby wszystko zostało zrealizowane zgodnie z przypuszczeniami.
Nie mniej jednak, nadal są to dla mnie tylko i wyłącznie przypuszczenia a nie fakty :-)

khazad7_2

No raczej to nie sa przypuszczenia. Jest wyraźnie napisane: 10 rzeczy, które zobaczysz w 2 i 3 części Hobbita.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

W Bravo, jak jeden z forumowiczów zaznaczał, też coś tam napisali... co nie znaczy, że jest to prawdą.
Póki film nie będzie na ekranach, mogą sobie różne magazyny różne rzeczy pisać a i tak końcowy efekt odpowie na wszystkie pytania.

khazad7_2

dokładnie, dobrze gada!!! POLAĆ MU!!!!

khazad7_2

No na Bravo to ja bym sie nie opierał. Ale na takich info jak podałem to zdecydowanie.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Rób jak chcesz. Ja się wolę opierać na gotowym filmie niż na plotkach :-)

khazad7_2

Tylko że mój link to nie plotka.

kamilxxx09

Dopóki nie będzie filmu to są zwykłe plotki.

straightlines

Ale logika.

kamilxxx09

To żadna logika. To nie są działania na liczbach czy zbiorach. Może będzie może nie.

straightlines

Tyle ze to były informacje potwierdzone (z zagranicznej strony), a nie gazeta bravo, w której sa plotki.

kamilxxx09

Co nie zmienia faktu, że wszystko okaże się na sali kinowej ;)

Freedoooom

No oczywiscie.

khazad7_2

Tym bardziej ze z 2 części sie wszystko sprawdziło.

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Mam pytanie, może nie do końca związane z tematem, ale nie chcę niepotrzebnie zakładac nowego wątku. O co chodziło z tym, że Gandalf podlega Galadrieli? I czy u Tolkiena była od niego potężniejsza? Bo to trochę dziwne było, jak mówiła, że zawsze mu przyjdzie z pomocą.

PS Po co się w ogóle zebrała Biała Rada w AUJ? Mam wrażenie, że jakaś taka o wszystkim i o niczym jest, bez konkretnego celu.

ocenił(a) film na 8
Banner

Rada zebrała się w celu przesłuchania Gandalfa, który przewidział że smok może zostać wykorzystany do zniszczenia świata przez wrogów (Sauron). Saruman, który powoli przechodził na ciemną strone, namawiał Gandalfa by kompania krasnoludów nie ruszyła pod Erebor, bo to pokrzyżowało by plany powoli powracającego Jedynego Władcy Ciemności, który chciał wykorzystać smoka. Galadriela popiera Gandalfa, uważa że ma rację. Przy okazji Gandalf pokazauje znaleziony miecz Morgulu przez Radagasta co otwiera nowy wątek rozmowy, przez co uczestnicy narady nabierają podejrzeń co do powrotu zła. Jak się okazuje w Pustkowiu Smauga Gandalf miał rację, Sauron powrócił i chce uderzyć pełnią sił na Erebor.
Na pytanie wcześniejsze nie odpowiem, ale Gandalf nie podlega Galadrieli, jednak bardzo ją szanuje. :)

ocenił(a) film na 9
Banner

To co widzieliśmy w Nieoczekiwanej Podróży to nie była Biała Rada lecz jej przedsmak. Bo kto zna dobrze książki ten wie, że zabrakło na tej radzie kilku ważnych postaci... min. Radagasta.
Trochę wszyscy za dużo się na filmie skupiają i tego co reżyser w nim przedstawił a trochę za mało znają treść książek. Stąd też pytania kto jest niby potężniejszy, kto komu podlega etc.
Pytania na które film Ci nie odpowie a książka tym bardziej, gdyż film w średnim stopniu jest spójny z treścią książek :-)

khazad7_2

Gdyby pojawił się Radagast... to nie byłoby pewnie Sarumana :D

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

A ja liczę, że ich spotkanie będzie jednak pokazane.
Cóż... mam nadzieję, że zobaczymy Sarumana w 3 części filmu. Marzy mi się kolejne posiedzenie Białej Rady w sprawie Dol Guldur, gdzie będzie także obecny Radagast. Już widzę zniesmaczenie na twarzy Sarumana na widok swojego Brązowego kompana ;)

khazad7_2

To by było dobre :) Jak zderzenie dwóch światów :)

ocenił(a) film na 4
khazad7_2

Nie liczyłabym na to. Wydaje mi się, że to już była ta właściwa Rada. Nie liczyłabym też na to że pokażą innych z Białej Rady jak Cirdiana, Glorfindela czy Erestora. Chyba ich okroją tym bardziej, że ci co znają tylko filmy nie wiedzieliby co to za persony.

ocenił(a) film na 4
Banner

Dodam jeszcze coś do tego co powiedział raptor59. Kiedy wybierano przewodniczącego Białej Rady Galadriela chciała, aby to Gandalf nim został a nie Saruman.

Gandalf w Śródziemiu podlegał tylko Sarumanowi. Poza tym Gandalf to Istari (Majar) zaś Galadriela przy Istari to tylko elf. Istari to byli tacy słabsi Valarowie także Galadriela nie mogła być potężniejsza od Gandalfa. Jednakże chyba nikt prócz Cirdiana nie wiedział kim jest Gandalf. Nie wiem czy on powiedział reszcie elfów. Stąd mogli go traktować jako mędrca.

beornwielkiniedzwiedz450

1. Tak
2. Tak
3. Nie Gdyż Bolg będzie dowodził orkami podczas bitwy pięciu Armi. Ale Azog zginie na pewno podczas Bitwy w Dol Guldur
4. Możliwe
5. Tak
6. Prolog zacznie się od Shire czyli opowiadanie być może jak weszli do Ereboru może zacząc się od tego momentu. A pozatym prolog jest w każdej części

ocenił(a) film na 6
beornwielkiniedzwiedz450

zapomniałeś dodać
śmierć smoka
konflikt związany z arcyklejnotem.

podejrzewam że biała rada przybędzie do DolGuldur tylko po to by wyciągnąć Gandalfa z klatki - dużym prawdopodobieństwem jest to iż nie będzie to cała Biała Rada - boooo , jeśli była by to cała Biała Rada , przekonali by się w 100% (wiemy ze Saruman nie jest pewien i watpi)
kto rządzi w DG - cała rada wsparła by wtedy bitwę 5ciu armii by pokonać wroga/wó. skoro dowiedzą się ze armia Saurona idzie pod samotna górę powinni wspierać walczących po stronie "dobra" - to jest logiczne. Galadriela i Elrond widza przyszłość - pewnie wiedza ze zginie smok - mogli by przy okazji rozprawić się z Sauronem. Jak twierdza niektórzy użytkownicy armia z DG ewidentnie idzie do samotnej Góry - ja uważam inaczej

pewnie pociągną wątek zauroczenia Kiliego i Turier i epicko odeślą ich do UltimaThule :P
epicko uśmiercą Thorina i Filiego

Mam pytanie - czy Dain Ironfoot będzie jeździł na świni ?

kolejne pytanie - jak myślicie ,czy Gobliny będą walczyć pod wodzą Bolga ? kiedy będzie połączenie armii i czy w ogóle do tego dojdzie. może być tak że Azog ginie w DG a Bolg spotyka gobliny ścigające krasnoludów i się do niech przyłącza by zaatakować Erebor.

Pozdrawiam

marcin1488

O Elrondzie Galadrieli nawet nie wspominaj, bo w ostatecznej bitwie z Sauronem tez się nie pojawili.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

wiec i zapewne nie rusza dupek do DolGuldur
Wiec kto go uratuje ? hmmmmmmm

Radegast ? Lego-las?
:-)

marcin1488

Do Dol Guldur ruszą raczej na pewno. Przynajmniej Galadriela.

straightlines

Napisałem "raczej".

straightlines

Napisałem "raczej na pewno".

kamilxxx09

Pilnuj się fanatyku bo Cię obserwuję. Nie skończyłeś trollować i dobrze, przynajmniej szybciej Cię stąd wywalą typie nie szanujący zdania innych.
p.s. Ja jakoś przestałem uzywać w stosunku do Ciebie wulgaryzmów, chociaż powinienem dalej Cio tak pisać, jako że ty nawet po ostrzeżeniu tyrollujesz i kłócisz się z każdym co wczoraj udowodniłeś wszystkim.

straightlines

Zgłoszony za wywoływanie kłótni i wyzywanie.

kamilxxx09

Zgłoszony za bycie fanatykiem.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Masz na myśli tą bitwę we Władcy Pierścieni? Też się nad tym zastanawiałam czemu oni nie brali w niej udziału dopóki nie przeczytałam książki. Galadriela odpierała w tym czasie ataki orków na Lorien. Poza tym to ona zniszczyła w tym czasie mury Dol Guldur. Thranduil był atakowany w Mrocznej Puszczy. Przypuszczam, że Elrond dlatego nie opuszczał Rivendell, aby w razie czego móc bronić swoich granic. Ale dwóch swoich synów przecież wysłał i oni brali udział w ostatecznej bitwie. W filmie faktycznie to dziwnie wyszło. Elrond co prawda wysyła do Helmowego Jaru pomoc złożoną z oddziału elfów ale jednocześnie organizuje ucieczkę dla reszty swoich ludzi ze Śródziemia. Podobno sceny jak Celeborn i Galadriela są atakowani w Lorien zostały nakręcone, ale ostatecznie nie wszystko zmieściło się w filmie. No i wyszło jak wyszło.

Co do tego kto teraz może pomóc Gandalfowi. Białą Radę tworzą m.in.: Saruman, Gandalf, Radagast, Galadriela, Círdan, Elrond, Thranduil. Thranduil będzie pod Samotną Górą więc on odpada. Na pewno ruszy Galadriela. Ona mocno zasugerowała Gandalfowi, że mu zawsze przyjdzie z pomocą. Myślę że Elrond też nie będzie zaskoczeniem. No i Radagast. Nie wiem za to co z Sarumanen. Owszem swego czasu on sabotował poczytania Białej Rady, ale w końcu sam był za tym, aby ruszyć do Dol Guldur. Pytanie na jakim etapie jest teraz Saruman. Jackson tak wiele pomieszał, że ciężko teraz za nim trafić.

Belief

Tak, tak jest w książce, ale w filmie tak nie było, a znając Jacksona, mógł wprowadzić zmianę. Skoro Galadriela prawdopodobnie teraz zniszczy mury, to wyjdzie na to, ze nie wiele robiła w czasie Wojny o Pierścień.

kamilxxx09

niewiele*

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Również się boję, że Galadriela teraz zniszczy mury Dol Guldur. Ale to i tak nie wpłynie na filmowego Władcę. Tam już zostało pokazane, że Galadiera niewiele robiła podczas wojny o Pierścień oprócz upomnienia Elronda.

Belief

Ja się nie boję. Ja na to liczę :D

ocenił(a) film na 6
beornwielkiniedzwiedz450

4 punkt bardzo boli, a 2 aż razi oczy i wyobraźnię.

ocenił(a) film na 1
Kofwit

Właśnie ten 4.. Ogólnie Tauriel zapowiadała się super, skończyło się na typowej lasce od romansu, notabene bardzo sztampowego, ale czy w książce nie chodziło o to, że Kili i Fili poświęcili się dla Thorina?? Dawno temu czytałem, ale wydaje mi się, że to by trochę spaczyło obraz tych postaci..

beornwielkiniedzwiedz450

Wszystkie twoje punkty z mojej perspektywy wydają się możliwe, mnie jednak ciekawi co innego. Jak myślicie co się stanie z Sauronem w trzeciej czesci? Chodzi mi o to, że w "Pustkowiu Smauga" Gandalf został przez niego pokonany w dolinie Dol Guldur ale w "Władcy pierścieni" Sauron jest widoczny jedynie pod postacią oka. Czy nie wydaje się wam ze w takim razie dojdzie jeszcze do jakiejś walki od ktorej Sauron pozostanie jedynie okiem?

Może jeszcze być tak ze Sauron mogł się tylko na chwile zmaterializowac.

To są oczywiście tylko moje domysły, dodam ze nie przeczytałem jeszcze do konca tej książki wiec prosze o normalną odpowiedz.