PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249778
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Żal mnie chwyta za serce gdy widzę ten film. Słysząc od ludzi jaki ten film jest genialny, tracę wiarę w ludzkość. Cała trylogia sprawia wrażenie bajki dla dzieci oraz żądnych efektów specjalnych i banalnych historyjek gimnazjalistów (wybaczcie za posłużenie się stereotypem o tzw. "gimbusach", żadnemu z nich nie ujmuję, pragnę tylko by mnie zrozumiano). Całą trylogia jest jakąś żałosną imitacją świata Tolkiena i okropną profanacją. Film nie chwyta już tak za serce jak doskonała trylogia "Władca Pierścieni". Hobbit przesączony jest banalnymi scenami, zbędnymi scenami wciskanymi na siłę. Całość po prostu pozostawia wiele do życzenia.

ocenił(a) film na 7
pawgas

Ja myślałem że na zjedzenie popcornu muszę poczekać jeszcze 2 dni a tu niespodzianka! No,mój drogi,zastąpiłeś spycialca,a to nie byle co!

thorin3

Kolego thorin3 szczycisz się swoją głupotą i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.

ocenił(a) film na 7
klaus_kinski

Możliwe.Po tym co w tym miesiącu tu przeczytałem....

thorin3

pawgas zaprezentował swoją opinię i ma do tego prawo. Nikogo przy tym nie obraził.

Chyba nawet sam przyznasz że jest w tym filmie kilka rzeczy które mogą zirytować widzów i fanów Tolkiena.

Traktowanie kogoś z góry jako trolla i takie cyniczne uwagi są zwyczajnie nie w porządku.

ocenił(a) film na 7
klaus_kinski

Przyznam,nawet nie kilka.Ale akurat On też trochę przesadził.
Wesołych Świąt :)

thorin3

Nie każdy jest tak wyrozumiały wobec filmów. Również Wesołych :)

ocenił(a) film na 7
użytkownik usunięty
klaus_kinski

Rozumiem że nie każdy jest tak wyrozumiały wobec filmu ale

"Żal mnie chwyta za serce gdy widzę ten film. Słysząc od ludzi jaki ten film jest genialny, tracę wiarę w ludzkość."

czy to znaczy że musi obrażać innych i nie szanować naszego zdania. Niech se traci,.... nie on jeden i nie ostatni. Szkoda że nie stracił wiary, jak na świat przyszedł Donald Tusk

ocenił(a) film na 7
pawgas

dobrze gada

użytkownik usunięty
pawgas

Nie oglądając tej części (ale oglądając dwie poprzednie) - zgodzę się, że jest imitacją świata Tolkiena.

ocenił(a) film na 5
pawgas

Trudno się nie zgodzić. ) :

pawgas

Film nie chwyta za serce, bo zrobili go tylko dla pieniędzy, chcąc żerować na popularności Władcy Pierścieni. Stąd rozwleczenie książki, którą można przeczytać w jeden dzień, na trzy długie filmy.

ocenił(a) film na 8
pawgas

Sama książka jest banalna i tak jakby dla dzieci więc nie ma co się czepiać prostoty filmu. Fakt, jest troche scen na siłę ale w gruncie to też"wina" książki że film tak wygląda

użytkownik usunięty
witek10010

Bo to miał być film dla dzieci. Ale zamiast tego dostaliśmy film dla dzieci i znawców inaczej pełen kupy nielogiczności, niedorzeczności i niekonsekwencji względem treści z książki.
Gwiezdny pył, Labirynt (1986), Legenda - oto świetne familijne filmy nie przepełnione orgią komputerową.
Czy choćby 1 część Narnii - niemalże wierna adaptacja.

Raczej trudno, żeby film z 1986 był przepełniony orgią komputerową. .__.

użytkownik usunięty
Blaxi

dla dzieci - był
bajkowy - był
Więc nie znoszę pier*olenia, żeby film przedstawić jako bajkowy trzeba było napakować go komputerową orgią, cukierkowymi filtrami a co gorsza - łamaniem praw fizyki świata przedstawionego.
Wszystko po macoszemu potraktowane.

Jestem pewna, że gdyby ten "Labirynt" powstał w tym roku to też byłby napakowany efektami komputerowymi. W tamtych czasach po prostu technologia na to nie pozwalała. Świat idzie do przodu i nikt tego nie zatrzyma.

użytkownik usunięty
Blaxi

Świat do przodu a ludzie mentalnie do tyłu.

Nadal nie mogę zrozumieć jaka jest różnica między komputerowymi tłami, a tymi prawdziwymi, jeśli jedno i drugie wygląda równie naturalnie.
Narzekanie na te CGI to tak by narzekać, nie? Bo Hobbit ma świetne efekty i to jest fakt. A ludzie przyczepili się do tego nieszczęsnego konia, który był kilka sekund na całe 8 godzin.

użytkownik usunięty
Blaxi

Ja - na Jacksona nieszczęście - widzę niedoskonałości, nie kupuję wszystkiego co mi podadzą byle by się napatrzeć.
Na pierwszy rzut oka mogę stwierdzić co było naturalne a co nie.

Tylko, że naturalne tam było wszystko. Armie, krajobrazy, smok. Wszystko wyglądało pięknie.

I powtórzę się-jeśli Jackson nakręciłby Władce w tym roku, to też wszystko byłoby komputerowe.Dlatego ten film nie jest żadnym wyznacznikiem. Powstał tylko w innych czasach.

użytkownik usunięty
Blaxi

Ładnie czy nie - zależy od wzroku. Ja mogę od zaraz wymienić co było sztuczne a co nie.

To wymień.

Chyba się nie doczekam tych przykładów, no nie? :<

użytkownik usunięty
Blaxi

Daj przykład a ja ci powiem czy jest sztuczny.

Mówiłeś, że możesz od razu wymienić co było sztuczne. Nie potrafisz. To znaczy, że Twoja opinia jest mało warta.

użytkownik usunięty
Blaxi

A kiedy miałem ci odpowiedzieć, skoro zostałem zalany kolejnymi prowokacjami?

Przez 3 godziny byłeś niemal cały czas dostępny. Nawet teraz, zamiast dać te durne przykłady wolisz się wykłócać czy miałeś czas czy nie.

użytkownik usunięty
Blaxi

To masz.
"Niezwykła Podróż."
Cały Erebor, krasnoludy w Ereborze
pokój domu Bilba podczas narady
Bitwa pod Morią
las w którym mieszka Radagast
króliki Radagasta, sanie Radagasta,
trolle,
komputerowe konie,
Dol Guldur
przypadkowi orkowie,
Rivendell,
Wichrowy czub
Azog,
elfy w dzikich krainach
kamienne giganty
królestwo goblinów,
gobliny, król gobilnów, gollum
urwisko pod koniec,
orły,
złoto w Ereborze,
Smaug.

Jest jeszcze jedna sztuczna rzecz, której nie wymieniłeś...Twój mózg.

użytkownik usunięty
Blaxi

Dziękuję za prowokację, nie trzeba było. Leci zgłoszenie do administracji.

http://2.bp.blogspot.com/_OyT9OQ0NQKs/THaravRvFHI/AAAAAAAAALg/CaZlRN1-khQ/s1600/ wiedxmin_smok.jpg

Tu masz sztucznego smoka.

użytkownik usunięty
Blaxi

Dziękuję za prowokację, nie trzeba było.

użytkownik usunięty
Blaxi

"Pustkowie Smauga"
Plenery w prologu w górach,
Azog,
orkowie,
, Dol Guldur,
Mroczna Puszcza z zewnątrz
elfy,
pająki,
komnaty Thranduila,
spływ beczkami i plenery,
Bolg,
barka Barda i plenery
podróż barką do Esgaroth
Esgaroth z daleka,
retrospekcja z Dale,
plenery
plenery do n-tej
cały Erebor, galeria królów, kuźnia, skarbiec itp.
złoto w Ereborze
Smaug,
orkowie,
elfy,
koń Legolasa
plenery
złoty krasnolud
sztuczne płynne złoto
plenery po wylocie Smauga

Przecież złoto jest prawdziwe. 170 tysięcy monet zostało użytych do tych scen. Nie ośmieszaj się.

użytkownik usunięty
Blaxi

To dlaczego go po prostu nie skopiowano i nie porozmieszczano po ekranie? Tego złota to był skrawek wokół Bilba, reszta to CGI.

Wyobrażasz sobie kilkanaście identycznych stert monet? To dopiero wyglądałoby naturalnie.

użytkownik usunięty
Blaxi

Kto mówi że identycznych? Co za problem zmienić ich ułożenie?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . ________
. . . . . .. . . . . . . . . . . ,.-‘”. . . . . . . . . .``~.,
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\. . . . . . ..__
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .`=-,. . . . . . . . . .,%`>--==``
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . _\. . . . . ._,-%. . . ..`\ .

Ty po prostu się czepiasz aby się czepiać, nie? Bo żadna z tych rzeczy nie wyglądała sztucznie. I powtórzę-sztucznego smoka to mamy w Wiedźminie. Smaug to najlepszy smok w historii kina.

użytkownik usunięty
Blaxi

Nie zaszczycaj mnie brakiem argumentów, bo czeka mnie gorszy facepalm.
Chciałaś zdanie znawcy i czujnego oka, to dostałaś. W przyszłości się nie czepiaj.

Chciałam zdania znawcy i czujnego oka. Wielka szkoda, że nie dostałam.

użytkownik usunięty
Blaxi

Jeśli nie akceptujesz prostych faktów to potem nie doszukuj się tłumaczeń, bo daremna moja praca. Podałem przykłady i moje zdanie podziela wielu innych użytkowników.
Argumenty fanatyków to jedynie coś w tym stylu.
"zluzuj gacie, nie czepiaj się i nie zrzędź, Hobbit to nie ta liga, ma ci się podobać bo nieważne jak absurdalny jest ten film, i tak jest arcydziełem, trzeba to zaakceptować"

Samug nie jest sztuczny. I to jest po prostu fakt, z którym musisz się pogodzić.

użytkownik usunięty
Blaxi

Dowody proszę.

Źle zrobiony smok:
http://2.bp.blogspot.com/_OyT9OQ0NQKs/THaravRvFHI/AAAAAAAAALg/CaZlRN1-khQ/s1600/ wiedxmin_smok.jpg

Dobrze zrobiony smok:
http://latimesherocomplex.files.wordpress.com/2013/12/smaug1.jpg

Jeśli nie widzisz różnicy to idź do okulisty.
Tak by the way, jestem bardzo ciekawa jakie masz dowody, że Smaug jest źle zrobiony.

użytkownik usunięty
Blaxi

Oba są beznadziejne.

Wygładzona tekstura, kamera cyfrowa która demaskuje fakt iż jest to zwykły render.

Matko Borska, ta rozmowa zaczyna mnie męczyć. ;__;

Okej, już zrozumiałam. Smaug byłby lepszy jako kukiełka na sznurku lub kostium. Masz rację.

użytkownik usunięty
Blaxi

Wystarczy, żeby CGI było dobre. Jakoś przy Gollumie się postarali, Smaug wygląda dobrze tylko na obrazkach.

Przecież w swojej liście zamieściłeś Golluma, a teraz piszesz, że przy nim się postarali. Nie rozumiem Cię człowieku. :<

użytkownik usunięty
Blaxi

Chciałaś sztuczności, więc je wymieniłem, a jeśli chcesz moją opinię o nich proszę bardzo.
Radzą sobie jedynie:
dom Bilba, Gollum, Bitwa pod Morią, wichrowy czub, kamienne giganty.