PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249769
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Pochodziłam po forach zagranicznych (szukam strony na którą mogę się przenieść po debilnych zmianach na filmwebie ;/) i znalazłam kilka spoilerów. Niestety niezbyt pomyślnych. UPRZEDZAM!! Czytacie na własną odpowiedzialność. Nie miejcie potem pretensji.

Tauriel nie będzie mogła sobie poradzić z Bolgiem (nagle dostanie niemocy :/), Killi skoczy jej na ratunek i poniesie śmierć (przyjmie za nią cios miecza). Ona dalej będzie w niemocy więc na pomoc ruszy jej Leoś, przyszpili Bolga mieczem do skały i zabije. Co lepsze Kili wtedy był w drodze by pomóc Thorinowi, zaś Leoś w tym czasie latał na nietoperzu i strzelał do orkow. Wcześniej po ataku Smauga Kili wyznał miłość Tauriel w krasnoludzki sposób i ofiarował jej swój kamień runiczny. Po śmierci (albo na jej pograniczu) ona go ucałuje płacząc.

Tauriel (chyba z bólu za Killim a może ze wstydu :/) będzie prosić Thranduila o śmierć, ale on się odwróci i odejdzie. Zaś scena z trailera gdzie zasadza jej z miecza to prawdopodobnie wymówienie jej usług jeszcze przed bitwą tzn. pogoni ją słowami "you're fired!" (choć nie mam pewności czy te słowa to nie nabijanie się autora bo niestety nie tylko w Polsce wątek elficy się nie podoba). Tauriel pokłóci się z Thranduilem, że zapomniał czym jest miłość i Thrandi się wkurzy, podobno będzie chciał ją zabić, ale wtrąci się Legolas.

Legolas opuści Mroczną Puszcze i poszuka przygód gdzie indziej. Thranduil kazał mu szukać Dunedainow.

Nie będzie walki Sarumana z Sauronem. Po słowach "Leave Sauron to me" będzie koniec sceny i w ogóle wątku Dol Guldur. Podobno ma być w wersji EE (jak wszystko co dobre) chociaż nie wiem jakby to miało wyglądać. Do Dol Guldur przybędzie też Radagast i to on zabierze Gandalfa. Saruman i Elrond rozprawią się z Nazgulami, zaś Galadriela popędzi Saurona.

Pożegnanie z Bilbem jest bardzo krótkie. W wersji EE ma być jak odwiedza go Balin. Ale jest licytacja.

Niestety nie odwiedzimy już Rivendell a przynajmniej nikt o tym nic nie pisze :(.

Jest sugestia, że Beorn w wersji EE może zmiażdżyć Bolga (czyli by to zmienili, ale to tylko spekulacje jednego z użytkowników)

A walka Thorina i Azoga podobno jest dobra. Przejmujące jest też pożegnanie Thorina i Bilba.

Umiera Władca LakeTown (cielsko smoka go zabija). Alfrid przeżyje.

ocenił(a) film na 6
Belief

>>>"Ale jest licytacja" - DZIĘKI, DZIĘKI, DZIĘKI!!! Już nic więcej nie potrzebuję ;)

ocenił(a) film na 4
calays

Ale nie ma Rivendell i więcej Elronda :(

P.S. Myślałam, że unikasz spoilerów :) Ja przeczytałam cały opis filmu także... Wiem więcej niż bym chciała.

ocenił(a) film na 6
Belief

Chciałam wiedzieć, czy będzie ta licytacja :) a dałaś mi wcześniej nadzieję, więc liczyłam, że tu się dowiem!

ocenił(a) film na 4
calays

Po licytacji będzie przejście do Starego Bilbo.

ocenił(a) film na 6
Belief

Ooooooooo ..,,,, to jest urocze !!! :) OK już jestem zadowolona! :)

ocenił(a) film na 9
calays

Ja też!!! .:-]

ocenił(a) film na 6
Han12345

No to jest nas dwóch:)

ocenił(a) film na 7
calays

Trzech :)

ocenił(a) film na 3
Belief

Hej, napiszesz mi proszę na privie gdzie znalazłaś opis całego filmu?

ocenił(a) film na 7
Belief

kurr...

użytkownik usunięty
Belief

Może jest jeszcze szansa dla Tauriel w tej części ;)

ocenił(a) film na 4

Wątpię. Na zagranicznych foram potwornie się z niej nabijają. Ciężko czasem odróżnić co jest prawdą a co ironią, żartem.

użytkownik usunięty
Belief

Na jakich forach poszukujesz?

ocenił(a) film na 4

Na zagranicznych filmowych. A to, to mam z IMDB.

użytkownik usunięty
Belief

Dzięki

Poza tym, szkoda tego Dol Guldur ;/

ocenił(a) film na 4

Strasznie :/, najciekawszy wprowadzony wątek sprowadzony do minimum, zaś najgłupszy rozpisany jest do granic wytrzymałości.

użytkownik usunięty
Belief

Poza tym zastanawiało mnie ile będzie trwał powrót Bilba do domu...

ocenił(a) film na 4

Tego ci nie powiem, ale z opisu brzmi krótko. Tu będzie jakiś montaż scen. Możliwe że w EE coś pokażą więcej.

użytkownik usunięty
Belief

W ogóle to jeszcze nie miałem okazji obejrzeć wersji EE ani NP ani PS.

ocenił(a) film na 4

PS to i ja jeszcze nie oglądałam (choć widziałam wszystkie sceny :P)

użytkownik usunięty
Belief

Trzeba chyba nadrobić ;)

ocenił(a) film na 6

To się zabieraj! :) szczerze kinowa wersja przy EE blednie.

użytkownik usunięty
calays

To koniecznie muszę obejrzeć. Jest ta wersja w necie?

ocenił(a) film na 8

Oczywiście, przecież jak czegoś nie ma w necie to znak że to nie istnieje :) Ja oglądałem na c d a . p l.

użytkownik usunięty
Marcin21jw

Thank u ;)

ocenił(a) film na 6

Tak :) znajdziesz jak będziesz miał problem to napisz do mnie coś ogarniemy :) :)

użytkownik usunięty
calays

Ok dzięki, dużo więcej trwają te filmy w rozszerzeniu?

ocenił(a) film na 6

Nie pamiętam dokładnie perfekcyjnie ale bynajmniej 5 minut to nie jest ;) Jeżeli chodzi o Pustkowie, to nowe sceny zobaczysz już na początku zresztą tak samo przy NP :) Serio sceny które wydawały Ci się ucięte, niejasne wyrwane z kontekstu wreszcie teraz stają się całością.

użytkownik usunięty
calays

To niedługo się spróbuję zabrać.. Tylko nie wiem czy się wyrobie, bo seriale musze nadrabiać hehe

ocenił(a) film na 6

Jakby nie patrzeć masz całą noc:)

użytkownik usunięty
calays

Będzie trzeba z niej skorzystać

ocenił(a) film na 6

Jak zobaczysz Dol Guldur to poczujesz się oszukany tak myślę. Przynajmniej ja tak miałam. Dol Guldur z kinowej wersji to jakiś kiepski żart wobec tego co jest w EE. szczerze polecam + mroczna puszcza :)

użytkownik usunięty
calays

Jest więcej Mrocznej Puszczy???? O_o

ocenił(a) film na 6

Noooooooooo ;D :D

użytkownik usunięty
calays

To tym bardziej musze się skusić na wersję rozszerzona hehe ;)

ocenił(a) film na 6

:)

ocenił(a) film na 6
Belief

Zdaje się, że także niektóre seny z Dol Guldur trafiły do EE, całkiem podobnie jak koronacja Daina, pogrzeb Thorina i sceny z Beornem, które zostały od tak sobie wycięte.

ocenił(a) film na 7
Belief

Witam wszystkich :)
Te spoilery nie są takie złe, po tym, czego już się dowiedzieliśmy. Oczywiście wszystko, co magiczne, znajdzie się w EE, ale mi to nie przeszkadza, bo i tak uznaję tylko takie wersje filmów o Śródziemiu.

"A walka Thorina i Azoga podobno jest dobra. Przejmujące jest też pożegnanie Thorina i Bilba". - na to czekam z niecierpliwością, zwłaszcza na madżestik walkę ;D

ocenił(a) film na 4
jesiennamuza

Ja też niby tylko wersje EE uznaję, ale szlag mnie trafia, że mam czekać kolejny rok.

ocenił(a) film na 7
Belief

Miałam jeszcze nadzieje że informacje o sposobie w jaki sposób umrze Kili są nieprawdziwe...;/ Nie mam nic do Tauriel no ale to już przesada, Kili powinien umrzeć tak jak w książce, z bratem...Skrócony wątek Do Guldur też mnie wkurza, nie dość że nie ma sceny pogrzebu, to jeszcze jeden z najciekawszych wątków skrócony i oczywiście do wersji EE, na którą trzeba dobry rok poczekać...Ciekawe jak zakończą ogólnie wątek Tauriel, spodziewałam się że ją tu zabiją, a tu zonk...

ocenił(a) film na 4
kagura22

Ona będzie miała jakąś rozmowę o bolącym sercu (bleee) z Thranduilem i tyle jej wątku w filmie.

ocenił(a) film na 6
Belief

Ahh szkoda, że jednak nie dostała w twarz :P wiem jestem okrutna !

ocenił(a) film na 3
Belief

To jest bardzo błędne m,yślenie. Jesli wersja EE jest PRAWDZIWĄ I OSTATECZNĄ to dla kogo ten film tyeraz wychodzi? Dla fanatyków którym i tak się bedzie podobało, którzy bez zastanowienia i krzty myśli wystawią 10tkę? A dla fanów Tolkiena to pozostaje czekać do kolejnego listopada? Przypomnę, że wszystkie filmy WP w wersjach kinowych były wersajami OSTATECZNYMI, a wersje rozszerzone był dla maniaków. Teraz wersje kinowe są słabe, a dla fanó Tolkienna to bardzo słabe. Jak można podniecać się sztuc\znymi trollami, jesli nie ma tak pieknych scen jak pogrzeb Thorina i koronacja Daina? Piotruś się pogrzebał.

ocenił(a) film na 4
JBridges

Wycięcie pogrzebu, brak koronacji Daina... Jak można było wywalic takie ważne sceny ?...

ocenił(a) film na 7
Joecrou

Dokładnie...

ocenił(a) film na 4
kagura22

Nie wiem co oni mieli w głowach podczas montażu filmu...

Joecrou

Yyyy... sorry... jak to nie bedzie koronacji Daina i pogrzebu Thorina???? O_O

ocenił(a) film na 4
MrBaggins

Tak... Brzmi jak żart, ale to prawda. Nie ma koronacji Daina, pogrzebu rowniez nie ma. Kili ratuje elfke zamiast pomoc bratu i Thorinowi.

ocenił(a) film na 4
Joecrou

Daina podobno w ogóle nie ma po bitwie.

ocenił(a) film na 5
Belief

Może uciekł jak zobaczył Legolasa na nietoperzu:P