Tak krótko napisze, czy warto czy nie, bo już je posiadam :)
Jeżeli zastanawacie się nad kupnem lub który przewodnik wybrać, bo nie chcecie wydawać aż
tylu pieniędzy na 2 przewodniki, polecam przede wszystkim ten "Oficjalny przewodnik po filmie."
Mnóstwo nowych informacji, masa fantastycznych zdjeć z filmu (częśc już widzieliśmy w
internecie) i przede wszystkim dużo ciekawostek i zdjeć z planu.
Znajdziecie w zasadzie w nim wszystko: szkice, Dol Guldur, Krucze Wzgórze, info o armiach. Co
tylko chcecie :)
Natomiast Przewodnik po postaciach i miejscach... no cóż, z każdym kolejnym tomem jest gorzej
Pierwszy był super, drugi bardzo dobry, ten 3 jest co najwyzej dobry. Dużo zdjeć... z Pustkowia,
trochę z BOFA i w zasadzie niewiele tekstu. A jak już jest tekst, to bardzo... ogólny, informacje,
które w większości sa znane. W dodatku widze tutaj trochę brak pomysłu ze strony twórców i
chaos, bo poprzednie częsci były uporządkowane rozdziałami, a tu wszystko jest tak dziwnie
powciskane. Mimo to - zdjecia piękne. No i jest twarda oprawa hah.
Moja ocena:
Oficjalny przewodnik 10/10
Po postaciach i miejscach 7/10
Także polecam głównie ten oficjalny. Jakies pytania? Chętnie odpowiem, jesli będe potrafił.
Mam pytanie do "Postaci i Miejsc". Jak są tam opisani Saruman i Radagast i czy wogóle są?
Bardzo biednie, ze tak powiem. Jest króciutki 2-stronicowy "rozdział", gdzie Istari są opisani ogólnie - i sa to informacje powszechnie znane. Osobno nie poświęcono im tam miejsca. Za to - co ciekawe! - w OFICJALNYM PRZEWODNIKU Galadrieli poświęcono aż 4 strony, z czego 3 są niemal w pełni zapisane (dużo tekstu), i 2 strony na Sarumana. Poza tym, w Oficjalnym jest też sporo o Nekormancie.
A podasz mi na priv jakie postacie opisali i po ile w Postaciach i Miejscach, bo zamówiłem a jeszcze nie przyszło i jestem ciekaw.
Dobrze :) Nie ma problemu. Tylko tak jak napisałem - te rodzdziały sa inne niż w poprzednich częściach i raczej traktują ogólnie rasy, niz pojedynczych bohaterów.
Wymaga dużej znajomości angielskiego? Mam 3 kronikę po angielsku i sobie poradziłam( może z małą pomocą słownika i tłumacza google :-)). Myślisz, że przewodnik wymaga większej umiejętności posługiwania się językiem?
Myślę, że przewodnik wymaga nawet mniejszej umiejętności. Kroniki sa pisane trochę trudniejszym językiem.
Jest nowe zdjecie, które takze znajduje się w przewodniku:
https://pbs.twimg.com/media/B29uYfFCcAEea6A.jpg:large
Do mnie już wysłano oba albumy. Zamówiłem jeszcze " The Art of Assassin's Creed Unity ' ale zrezygnowałem z zakupu, gdyż pojawiła się polska wersja tego art booka i teraz trochę żałuję, gdyż jakość kolorów sporo odbiega od oryginału na necie i od uboższej wersji art booka dodawanej do EK gry, widać, że to drukowano w Polsce.
Tu masz trochę. Widzę że robić dla was tematy to strata czasu. No chyba że to widziałeś.
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Kilka+zdj%C4%99%C4%87+z+Oficjalnego+przewodnika+i+Filmowych+postaci+i+miejsc .,2530854#post_12717394
Posiadam już oba albumy ( przed chwilą był kurier ). Oba albumy powtarzają wiele scen, zdjęć z " Pustkowia Smauga ". W Przewodniku sporo miejsca poświęcono Smaugowi. Jest to pierwszy album dotyczący WP i Hobbitowi, który pokazuje tak wiele scen na zielonym ekranie, widać, że większa część bitwy będzie wygenerowana w komputerze, trochę szkoda.
Normalne że bitwa w dużej mierze będzie komputerowa. Niemniej jednak ja widze tam też dużo scenografii np. Dale czy krucze Wzgórze. A wiecej Smauga jest w osobnej pozycji która kupiłem za 70 zł. Osobna ksiazka o Smaugu.
Poza tym nowe zdjecie, które też znajdziemy w przewodniku:
https://pbs.twimg.com/media/B3CsBfICUAEwS4T.jpg:large
Tak z ciekawostek: trzeciego Przewodnika nie wydali, ale takie coś to już robią:
http://www.empik.com/pakiet-hobbit-niezwykla-podroz-oficjalny-przewodnik-po-film ie-hobbit-pustkowie-smauga-oficjal-sibley-brian,p1101835357,ksiazka-p
myślę, że kto już chciał to Przewodniki zakupił, lepiej by zrobili, wydając ostatni z nich po polsku.
Według mnie "Filmowe Postacie i Miejsca" jest to piękny album ale jest w nim mało treści i nowych zdjęć.
Mam pytanie:
Czy jest możliwość zakupu albumów Władca Pierścieni Filmowe Postacie i Miejsca?