PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250146
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Po wielkim sukcesie jakim jest Władca pierścieni myślę, że reżyser przedstawi widowisko równie okazałe.

ocenił(a) film na 8
obleh

Liczę na to samo. I mam nadzieję, że PJ wie, że nie zawsze ilość idzie w parze z jakością. Jednak oby się udało :]

obleh

Wydaje mi się, że nie ma czego się obawiać.Będzie to trylogia na miarę LOTR'a.Peter już o to zadba.

obleh

Hobbit będzie lepszy niż WP. Tam było za mało baśniowego klimatu (nawet w ogóle), za mało cyfrowości i w ogóle film momentami wyglądał jakby jego akcja toczyła się tu na Ziemi a nie w innym świecie.

kamilxxx09

PJ celowo zrobił Władcę możliwie najbardziej "ziemsko" i to według mnie największy sukces.

obleh

A moim zdaniem w WP w porównaniu z niektórymi filmami (w tym z przyszłym Hobbitem) wygląda trochę mało magicznie. Mroczny klimat na pewno zostanie pokonany przez mroczno-baśniowy klimat Hobbita. To chyba najlepsze połączenie dzięki czemu film wygląda bardzo nowocześnie i cyfrowo. Oby w Hobbicie zachowali "naturalność". Odkąd powstała 3 część Narnii zauważyłem że filmy są coraz bardziej sztuczne.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Według mnie WP wygląda bardzo magicznie... Gdyby PJ zrobił film wyglądający na tamte lata nowocześnie to teraz byłby to przeżytek. Dzięki temu, że zrobił go" ziemsko" przetrwa on jeszcze wiele lat.

Enefas

moim zdaniem LOTR wydaje się mało magiczny ponieważ film z powodu braku środków został pozbawiony wielu bardziej magicznych postaci (Bombadil, mogilne upiory itp.). ale hobbitowi raczej to nie grozi.

lukaszvdb

ee.. wg mnie LOTR był magiczny na tyle na ile powinien być, Peter nie chciał na pewno, żeby powstała ciepła bajka dla dzieci ...
i cieszę się, że nie ukazano w filmie postaci Toma Bombadila, bo czytając książkę ta postać wydawała mi się trochę kiczowata ;p (z całym szacunkiem i uwielbieniem dla pana Tolkiena oczywiście..)

kamilxxx09

mi bardziej lotr'owy klimat podchodzi.

HardKoks

A mi Hobbitowy

kamilxxx09

Lecz się pajacu. Jeśli ty nie widzisz magii w WP to ślepy jesteś.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Mogłeś napisać: "Przepraszam pana, ale nie zgodzę się z pana opinią, gdyż świat przedstawiony w WP jest bardzo magiczny i zaproponowałbym obejrzenie filmu jeszcze raz i skupieniu się na magii tego świata", a nie wyzwiska jak w przedszkolu: "nie prawda, gupiś jest! Nieprawda! prawda! Sam jesteś guupi i nie masz racji!" itp...

ocenił(a) film na 6
Iluvatar94

No dziękuję ! Bo próbuje wytłumaczyć im to , że można w kulturalny sposób robić sobie ( jak już muszą) jakieś tam riposty , a nie przez wulgaryzmy itp , ale nie dociera. I zastanawiałam się ostatnio czy im przykładowej : „rozmówki” nie napisać, ale zostałam wyprzedzona i dobrze .

Iluvatar94

Masz rację mogłem, jednakże kulturalnie sformułowane posty nie są dla Kamilka.

ocenił(a) film na 6
straightlines

No cóż to moja wina, przyznaję, nie wpadłam na pomysł, że przeniesiecie się na forum 3 cz.

kamilxxx09

I widzisz pacanie. Te twoje "na pewno" się nie sprawdziło. Ty pajacu do 10tej potęgi buhhahahahaha

kamilxxx09

Proszę do dowód na mało magiczny klimat LOTR-a. Ale juz trollu zafajdany.

kamilxxx09

Poczytaj Tolkiena, a nie opieraj się tylko na filmach. Śródziemie TO Ziemia z przeszłości a nie inny świat. Władca Pierścieni i Hobbit to przełom Trzeciej i Czwartej Ery, a wg. Tolkiena obecnie trwa Szósta/Siódma (nie pozostawił ścisłej rachuby). Pamiętaj, że Władca i cała reszta twórczości Tolkiena były nie tyle próbą stworzenia sagi fantasy, co Tolkienową wizją i próbą stworzenia (jego) mitologii staroangielskiej.

ocenił(a) film na 4
SzalonyChemik

Bardzo ciekawe jest to, co tu napisałeś. Mógłbym prosić o jakieś źródło?

raddo

Chociażby:
http://lotr.wikia.com/wiki/Timeline_of_Arda
Jednak jak się okazuje rachuba jest ściślejsza - wygląda na to, że mamy w tej chwili bezsprzecznie Siódmą Erę. Polecam również zajrzeć na linki w ramce po prawej w podlinkowanej powyżej stronie, dotyczące Er 1-3 i zwrócić uwagę na mapy w tych artykułach.

ocenił(a) film na 4
SzalonyChemik

Dzięki wielkie.

kamilxxx09

Hobbit lepszy od WP??? BUHAHAHAHAHAHAH

obleh

Ja się obawiam że może się to trochę dłużyć...

ocenił(a) film na 10
obleh

eee tam Hobbit odniesie taki sam albo większy sukces jak LORD ponieważ Peter nagrywa i prowadzi całą produkcje w sposób taki jak w LORD , wystarczy spojrzeć na filmiki jakie wystawił , jak tam cała ekipa pracuje , makiety , stroje , ekwipunek bohaterów , charakteryzacja , przecudne krajobrazy Nowej Zelandii , wszystko to sumuje się na świetny wynik i wspaniałą produkcję z klimatyczną muzyką Howarda :D:D:D:D juz sam trailer z piosenką krasnali daje kapitalny klimat :D fani Tolkiena wiedzą o czym pisze:D:D

ocenił(a) film na 7
obleh

Można by powiedzieć, że to skok na kasę ( i zapewne tak jest), ale nie mogę nic poradzić na to, że tak bardzo się cieszę, że będę mogła obejrzeć aż TRZY nowe filmy, a tak wielbionym przeze mnie klimatem Sródziemia!

ocenił(a) film na 8
martynab

dokładnie się zgadzam. Po co robić aż 3 części? LOTR wymagał trzech części bo to trylogia więc sama forma na to wskazywała (wiem mr obvious ;p) a Hobbit to jedna i nie za gruba książka. Liczę na to, że film będzie lepszy od książki, bo jak dla mnie książka była nudna i nie wiem jak można mówić, że LOTR był mało magiczny... nawet jak na taką technologię jaka w tedy była wyszedł zajebiście, jest i będzie klasyką. Ja się jaram tą trylogią od 10 lat bez przerwy ;]

Polilla

Powieść LOTR nie ma konstrukcji trylogii. Została napisany jako jedna wielka książka, ostatecznie pocięta na 6 ksiąg z przyczyn ekonomicznych. Po prostu współcześnie wydaje się ją najczęściej jako trylogię, po 2 księgi na tom.

Teoretycznie więc LOTR jest po prostu znacznie grubsza książką od Hobbita, ale obie zekranizowane jako trylogie.

ocenił(a) film na 9
Kazioo

Dodatkowo wiele wątków z LOTR wycięto aby móc rozszerzyć inne, a w Hobbicie jest rozszerzanie i dodawanie wielu nowych z poza książki.

ocenił(a) film na 10
obleh

Czy w 3 części będzie Balrog lub Gothmog ?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
obleh

Tak!!! Hobbit <3 to będzie świetna trylogia może aczkolwiek nie musi być troszkę lepszy od Władcy Pierścieni :) :)

ocenił(a) film na 10
Michal646464

O mamo! Ale się nie mogę doczekać 2 części! Jakby był taki jak władca to ja ściągam kapelusz przez PJ;D

Aredhel125

Wrzesień już jest, sikasz z podniecenia? :)

ocenił(a) film na 6
straightlines

Ale o co Ci chodzi ? Nie może się ktoś ekscytować / cieszyć ?

calays

Nie. Według straightlinesa nikt nie może się cieszyć filmem. Tutaj ma być jak na pogrzebie :)

kamilxxx09

Napisze w Twoim wlasnym stylu: Odpisujesz na post sprzed wielu miesiecy. Zalosne i bezcenne :D:D:D:D:D:D:D:D

straightlines

Robię to co ty :)

użytkownik usunięty

Cicho bo sie rodzice dowiedza ze tu jestes.....

straightlines

Kolejna osoba powiedziała ci, kim naprawde jesteś. Brawo. Oby tak dalej!

kamilxxx09

Kolejna??? Ty pajacu Twoje multikonta mnie nie obchodzą:D

straightlines

Puknij się w ten pusty łeb.

ocenił(a) film na 3
straightlines

zamknij się pajacu nikt cię nie chce widzieć na forum bo jesteś największym pajacem na świecie

callofdutyblackops

drugi cwaniaczek netowy, niestety masz pecha bo to co napisales to odnosi sie Kamilka, na razie pajacu

ocenił(a) film na 3
straightlines

chciałbyś sadysto

callofdutyblackops

sadysto?? ze soba samym rozmawiasz? brawo. bez odbioru

ocenił(a) film na 3
straightlines

Kamixxx jest od ciebie o wiele mądrzejszy nie to co ty zofilu je**ny

callofdutyblackops

od ciebie na pewno pajacu:D