PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249633
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Smutne

ocenił(a) film na 6

Po prostu Smutne... Przerobić taką historie w taki bezbarwny film... Smutne..:(

ocenił(a) film na 9
TymekBR

Może wersja reżyserska odbiór nieco poprawi... jestem przekonany, że tak będzie. Pomimo licznych wad, zbędnych scen etc. całość prezentuje się przyzwoicie i chociaż końcowe sceny ładnie wprowadzają do fabuły Władcy...tak z łezką w oku ;)

Pozdrawiam.

khazad7_2

To ja też dodam od siebie swoje trzy grosze:

Ludzie, Hobitty, Elfy, Krasnoludy, Trolle, Orkowie, Magowie są dob­rzy i źli, od­ważni i tchórzli­wi, szlachet­ni i god­ni po­gar­dy. [...] A naj­dziw­niej­sze jest to, że naj­częściej wszys­tkie te cechy na­raz goszczą w jed­nej tylko istocie. I do­piero wówczas jest on całością. Całością za­razem silną i słabą, godną sza­cun­ku i godną współczu­cia. Ta­ki właśnie jest człowiek. Wiel­ki i mały jednocześnie.

Bo coś ta­kiego jak zbioro­wa Na­tura Człowieka nie is­tnieje. Jest tyl­ko na­tura po­jedyn­czych, in­dy­widual­nych osób. Jeśli będziesz mieć swo­jego psa, po pew­nym cza­sie będziesz mogła dużo po­wie­dzieć o psach w ogóle. Ale gdy zap­rzy­jaźnisz się z jed­nym tyl­ko człowiekiem, na­dal nie będziesz nic wie­dzieć o rodza­ju ludzkim.

Człowieko­wi zaw­sze się wy­daje, że kiedyś było le­piej tak jak w przypadku Władcy Pierścieni i Hobbita. Chodzi mi o porównanie. To nieko­nie­cznie praw­da, bo nie umiemy do­cenić nasze­go dziś tak jak tego filmu

użytkownik usunięty
amenra

i znowu piszesz nie na temat...

użytkownik usunięty
TymekBR

Smutne, że uraczono mnie w tym filmie jedynie dwoma dobrymi scenami.

ocenił(a) film na 4

Którymi?

użytkownik usunięty
Belief

Zakończenie ze Starym Bilbem już za czasów WP
Bilbo i zapalający fajkę Gandalfem, cisza - mały człowieczek i wielki mag (i to był środkowy palec od Petera Jacksona do świadomego widza "patrzcie co mogliście mieć i czego nie dostaliście")

ocenił(a) film na 3

Widzę, że ktoś oglądał recenzję Dębskiego :)

https://www.youtube.com/watch?v=V3hT3iFcsZg

użytkownik usunięty
matysek150

recenzja dobra ale co do Dol Guldur się nie zgadzam. Mimo wszystko :)

użytkownik usunięty
matysek150

Same fakty.

ocenił(a) film na 4

Scena z Bilbo i zapalającym fajkę Gandalfem to jedyna scena, która mi tak mocno pozytywnie utkwiła w pamięci. Strasznie mi się ona podoba. Dobrze wiedzieć, że nie tylko mi, bo niektórych ona irytuje.

użytkownik usunięty
Belief

mi też się podoba :)

ocenił(a) film na 3
Belief

Ta scena ogólnie jest w porządku, mnie tylko irytuje moment dłubania w fajce :)

ocenił(a) film na 4
matysek150

Wiem, tłumaczyłeś mi już :), ale nie tylko Tobie ta scena nie przypadła do gustu :).

użytkownik usunięty

Zakończenie ze Starym Bilbem :) ooo to mamy takie samo zdanie w sumie dobrze wiedzieć bo jednak wielu uważa że to zasługa Lotra nie Hobbita.
Gandalf zapalający fajkę też świetna scena.

U mnie jeszcze są cztery a właściwie cały wątek Dol Guldur mimo wszystko. I atak smauga na Laketown. Pożegnanie Bilba z krasnoludami, ta scena daje mi nadzieję na zobaczenie w EE Balina w domu Bilba, kto wie jeśli rozszerzą koniec byłoby miło to zobaczyć. I śmierć Thorina, dzięki Bilbo ta scena ma klimat. No i to tyle ze świetnych scen, w sumie dodałbym Gundabad ale przez Tauriel i Legolasa ta scena jest sztuczna.

użytkownik usunięty

http://i.imgur.com/fUE63sb.jpg

Figurka :D skoro już mowa o tej scenie

ocenił(a) film na 6
Belief

Dodajmy może jeszcze tę - "Bilbo and Thorin: the Acorn Scen"

https://www.youtube.com/watch?v=c0_yi2p6OgI

ocenił(a) film na 4
calays

Ta też jest dobra, ale tamta jakoś wyjątkowo na mnie "działa". Dla mnie ona jest strasznie wymowna. Chyba jedna z niewielu scen, która wyraża tak wiele w tak niewielki sposób. Szkoda, że na takim poziomie nie jest cały Hobbit.

ocenił(a) film na 6
Belief

No szkoda, może EE podciągnie poziom, z drugiej strony to trochę głupie, jeżeli okaże się, że lepszy hobbit jest w EE niż wersji kinowej. Zawalili ale czasu się nie cofnie.

Zmieniając trochę temat, oglądałam materiały z planu ostatnio do bitwy i padła kwestia, że teoretycznie (wg. twórców) Alfrid "istnieje" w książce, bo jest on członkiem rady, a rada w książce się pojawiała... jak dla mnie to już jest mega naciąganie i kiepski argument "za" tą postacią.

P.S. widziałaś PJ w koszyku? Już chyba lepsze to byłoby w kinie niż po raz kolejny Legolas :P

użytkownik usunięty
calays

że kim jest niby Alfrid???? Żałosne

ocenił(a) film na 6

Nie żałosne... ale czasem lepiej już zamknąć pewien temat niż na siłę coś udowadniać w kwestii obecności pewnych bohaterów w filmie. Sama postać byłaby dla OK gdyby był 1-2 razy na ekranie. Nie wiem czy bardziej w tej chwili złości mnie ta postać czy to ile czasu dostała na ekranie. Chyba raczej to drugie.

użytkownik usunięty
calays

no tak zgadzam się :)

ocenił(a) film na 4
calays

Głupie, ale przecież Pustkowie już się takie okazało. Nie powiedziałabym, że zawalili. To było zaplanowane działanie dla zwiększenia zarobku.

Tauriel też teoretycznie istnieje, bo w wicekrólestwie Thranduila musiały być i elfki. Tłumaczenie mają takie jak pewna osoba z tego forum - z kosmosu. Wymyślanie banialuk dla usprawiedliwienia głupot.

W jakim koszyku? :) Nic nie widziałam.

ocenił(a) film na 6
Belief

ZNALAZŁAM!!! ;D

ocenił(a) film na 6
Belief

Bo zgubiłam ten filmik ale mam już ;D przepraszam, że tak długo.
Ogólnie trzeba przesunąć na odpowiedni moment zaraz napisze co gdzie jest, ale jak chcesz to całość też jest spoko. :)

> 1:20 - PJ "człowiek w koszyku" ;D

>4:23 - Beorn i zielone piłki

>7:43 - Bard - kra lodu w kształcie rekina ( i nie tylko) :P

https://www.youtube.com/watch?v=LTqHnlEwKB4

ocenił(a) film na 4
calays

Kra - ha ha ha :)

ocenił(a) film na 6
Belief

Jak tak przeglądałam te filmiki z planu to większą frajdę mam właśnie z tym materiałów niż samego filmu :P ... o ironio ;D

ocenił(a) film na 4
calays

Ja też :) Tylko jeszcze zależy co oglądam tzn. kogo :)

ocenił(a) film na 6
Belief

Jak będzie w PL to pójdę :P ale jak EE będzie skopana to chyba stracę resztki nadziei.

http://www.theonering.net/torwp/2015/08/21/99042-tickets-for-the-hobbit-trilogy- ees-in-theaters-on-sale-today/

użytkownik usunięty
calays

ale to na razie nie u nas :P

ocenił(a) film na 4
calays

Nie skoda Ci na bilet? Film nie stanie się nagle arcydziełem.

ocenił(a) film na 6
Belief

Nie... mam kupony jeszcze, a jak mam na siłę iść na jakiś film typu "amerykańska komedia" to wole jak już hobbita, o ile będzie oczywiście w PL. :)

użytkownik usunięty
calays

będzie z napisami :D

ocenił(a) film na 4
calays

Myślę, że wyjdzie parę dużo lepszych filmów od Hobbita i wcale nie musi to być "amerykańska komedia dla idiotów". Mi byłoby szkoda nawet darmowego kuponu :]

użytkownik usunięty
Belief

Wyjdzie. Przed nami

Więzień Labiryntu 2
Igrzyska Śmierci Kosogłos część 2
Ten Horror Del Tero, Wzgórze krwi podajże
Marsjanin, oby był dobry.
Star Wars

2016 mamy
Batman vs Superman
Deadpool
Captain America Civil War
Mam nadzieję że wypali Assasin's Creed
Legion Samobójców
X Men Apocalypse
Spin of SW
Mam nadzieję że wypali spin of z Harry Pottera ruszyły zdjęcia, więc jest duża szansa że pojawi się w listopadzie.
Doctor Strange

ogólnie końcówka tego roku i przyszły rok zapowiada się fenomenalnie. I na pewno wszystkie te filmy przebiją Hobbita.

użytkownik usunięty
calays

http://m.youtube.com/watch?v=nTrutA8GCDk&itct=CDsQpDAYACITCOea_pfqsccCFRATFgodsz IFdFIRRG9sIEd1bGR1ciBwYXJ0IDE%3D&client=mv-google&gl=PL&hl=pl

to ja wrzucę jeszcze tą mimo wszystko te 4 minuty są na prawde dobre.

ocenił(a) film na 9

A jak dla mnie scena wygląda na pociętą... w momencie kiedy ork spostrzega Galadrielę, ta rzuca dziwne spojrzenie i nagle bum... trochę dziwna scena.
Potem zaś podnosi Gandalfa i widać nagły przeskok do sceny w której schodzi schodami... kolejne wrażenie uciętej sceny.
A później nagle wjeżdżający w całe to zamieszanie Radagast... tutaj też mam wrażenie uciętych scen....

Sam wątek Dol Guldur choć ciekawy, uważam, ża dość średnio zmontowany i poucinany właśnie. Mam nadzieję, że choćby kilkosekundowymi ujęciami czy drobnymi zmianami poprawią ten wątek.

użytkownik usunięty
khazad7_2

Tak ten wątek jest bardzo średnio zmontowany i przede wszystkim krótki. Podobnie było z pustkowiem, również w wersji kinowej ten wątek wydawał się okrojony z czegoś, dopiero w wersji EE ten wątek na prawdę był inny. Wystarczyło dodać chyba z zaledwie 4-5 minut by ten wątek naprawić i przemontować go Thraina mamy chyba około 4-5 minut. Razem z tą sceną Gandalf vs Sauron wątek ten trwa w rozszerzeniu niecałe 10 minut. Natomiast w wersji kinowej trwa on tylko 5 minut. Co oznacza że w wersji EE bitwy do wątku Dol Guldur wystarczy dać tylko 5 minut z przemontowaniem go bo za pewne według mnie znów go przemontują. Zwłaszcza o tych miejscach co mówisz gdzie jest strasznie pocięty. No Właśnie z tą Galadrielą mnie to zastanawia wchodzi i nagle jest bum orka nie ma? wiesz ponoć były spekulacje że mają być tortury na Gandalfie w Dol Guldur, bo Gandalf zostaje wyrzucony z klatki i nagle leży? osłabiony? a przecież w klatce nie wygląda na osłabionego.
Ja to widzę tak
1) Galadriela wchodzi do Dol Guldur
2) Ork wyrzuca Gandalfa z klatki i go torturuje, Gandalf słabnie. Podchodzi Galadriela i może będzie walczyć z orkiem chwilę? i robi bum
3) Galadriela nosi Gandalfa i pojawiają się nazgule
4) Gandalf odzyskuje przytomność i Galadriela Elrond i Gandalf używają pierścieni by pokonać Nazgule, wtedy by nie było tych głupich walk ninja i wątek by zyskał
5) następnie Gandalf słabnie pojawia się Radagast. Galadriela mówi że Gandalf słabnie on wysysa z niego życie.
6) Galadriela słabnie na chwilę.
7) pojawia się Sauron na schodach znika
8) Galadriela odzyskuje przytomność po czym przybiera postać mrocznej pani mówi w czarnym języku, bo coś takiego ma być. Pokonuje Sarona
9) Sauron zostaje oddalony, potem dialog który znamy.
10) ucieczka Elronda i Galadrieli z Dol Guldur
11) Dialog Sarumana Saurona coś jak walka Gandalfa i Sarumana z tą lawiną. Saruman do Saurona wymawia jakieś zaklęcia, Sauron mówi Sarumanowi że jest tylko mrok. Saruman zauważa palantir po czym go bierze i również ucieka.

Rzecz jasna to również moje domysły ale dość prawdopodobne.

http://www.youtube.com/watch?v=f_DOEXEjFnQ
http://www.youtube.com/watch?v=ssYpJn5YGJc
http://www.youtube.com/watch?v=vQNe0DmSDdc

ocenił(a) film na 9

Dokładnie... kilka minut mogłoby znacznie poprawić ten wątek. Mam nadzieję, że coś w tym temacie mimo wszystko zrobią. Liczę przede wszystkich na sceny z 3 pierścieniami oraz pojedynek Sarumana z Sauronem oraz sprawa Palantira.
Co by nie było, pozostają 2 miesiące by wiedzieć coś więcej. Po premierze w USA w sieci będzie pełno opisów dodanych scen etc. Wszystko się zatem wyjaśni.

użytkownik usunięty
khazad7_2

no tak. Jak dla mnie wystarczy rozszerzyć w pierwszej połowie tylko w Dol Guldur. No właśnie bitwa ją bym nie rozszerzył a zmienił z przemontowaniami Beorn zabija Bolga itd. No i koniec rozszerzył. Alfridowi skrócić role i Legolasowi tyle. Podkładam wielkie nadzieje w EE

ocenił(a) film na 9

Na zmiany w scenach raczej nie licz... co najwyżej dodanie nowych.

ocenił(a) film na 7

A "Du Bekar" ?

użytkownik usunięty
thorin3

Chrzanić je.

ocenił(a) film na 7

Hmmm...

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/DU+BEKAR,2579206#post_13017518

ocenił(a) film na 3
thorin3

http://www.youtube.com/watch?v=6zXDo4dL7SU

użytkownik usunięty
thorin3

Już mi się znudziła.

ocenił(a) film na 4

Ha ha. Dokładnie. Epickie sceny z LOTRa czy jedybki Hobbita wciąż wywołują emocje a te z Bitwy już praktycznie żadnego wrażenia nie robią.

ocenił(a) film na 8

Cały atak Smauga to majstersztyk :) Szkoda, że potem krzywa jest lekko pochylona, a od momentu, gdy elfy skaczą po krasnoludach zalicza spadek, przerywany co jakiś czas dobrymi scenami :)

Trochę przesadziłeś.

użytkownik usunięty
Ryloth

ja jeszcze zaliczam wejście Galadrieli do Dol Guldur i ten motyw Lothlorien :)

ocenił(a) film na 8

Zgadza się, ale po Smaugu nie robi to już takiego wrażenia i to chyba był błąd Jacksona, że nie zakończył "Pustkowia" zniszczeniem Laketown.

użytkownik usunięty
Ryloth

no właśnie bo emocje opadły i potem już jest tylko co raz gorzej a szkoda.