Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 251 tys. ocen
7,2 10 1 251062
5,6 48 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Ostatnio obejrzałem teledysk billego boyda "the last Goodbye" i poczułem smutek, gdyż będzie to ostatnia wizyta w śródziemiu. Dlatego chciałem was spytać jak wspominacie te chwile spędzone z drużyną pierścienia i kompanią teoria, oraz co czujecie w związku z nadchodzącym końcem śródziemia?

pemmil

Bez wątpienia jest smutek i świadomość, że coś się kończy. Jednak z drugiej strony jest zawsze nadzieja na to, że powstanie film bądź serial, którego akcja toczyłaby się w Śródziemiu :) No a na pocieszenie dodam, że na szczęście filmy można oglądać praktycznie w nieskończoność i mimo upływu lat nadal będą się podobać (przynajmniej w moim przypadku :P). Kiedyś musiał nastąpić koniec, niestety.

ocenił(a) film na 6
Edin181

Jeśli miałoby coś wyjść, to dopiero za 10-20 lat :\

pemmil

Też poczułam smutek po obejrzeniu tego teledysku. Mimo krytyki, która spadła na Jacksona za rozbicie książki na 3 filmy bardzo cieszę się, że taką decyzję podjął. Dzięki temu będzie można po raz ostatni zobaczyć Śródziemie, zwłaszcza że Jackson świetnie oddał ten klimat i idealnie ujął w obraz moje wyobrażenia.

ocenił(a) film na 6
Phony

Mimo, że hobbit miał swoje wady, jestem bardzo wdzięczny jacksonowi za hobbiton, rivendell, jaskinię golluma, mroczną puszczę i smaug kiedy oglądam hobbita zauważam wiele wad, ale i tak uwielbiam tę drugą podróż do śródziemia.

ocenił(a) film na 4
pemmil

"kompanią teoria"
ha ha ha coś dzisiaj chyba słownik robi Ci cały czas psikusa :D

A żalu nie czuje bo przede mną jeszcze jeden film. :) Pewnie odczuję to po wersji reżyserskiej jak już nie będzie na co czekać...

ocenił(a) film na 6
Belief

Damn you, autocorrect.
Ja ostatniej części nie odczuwam jako pełnoprawnej odsłony, lecz jako coś w rodzaju końca. Pójdę do kina, a gdy wyjdę coś się skończy.

ocenił(a) film na 4
pemmil

Ja mam jeszcze przed sobą kilka tekstów Tokkiena do przeczytania jak np. Historia Śródziemia te biedne trzy tomy, dzieci Hurina których dostać nie mogę i trzecią erę z Niedokończonych (tak sobie dawkuję). Także u mnie nie jest tak źle z nastrojem :). Wciąż mnie coś nowego czeka. :)

ocenił(a) film na 6
Belief

A historia śródziemia jest w ogóle po polsku? Co do dzieci Hurina to wystarczy mi to co jest w sillmarillionie, a niedokończone opowieści dokończone :)

ocenił(a) film na 4
pemmil

Pierwsze dwa tomy są przetłumaczone ( w jednym wydaniu masz 2 tomy w innym 3)

ocenił(a) film na 6
Belief

Ciekawe to? Bo prawdę mówiąc minął u mnie ten okres gdzie czytałem wszystko co Tolkiena.

ocenił(a) film na 4
pemmil

Ja tego jeszcze nie czytałam :). Ale ludzie rożnie mówią.

ocenił(a) film na 7
Belief

Na pewno warto rzucić okiem na Nowy Cień. Dostajemy zupełnie inny, mniej radosny obraz przyszłych dziejów Śródziemia od koronacji Aragorna. Utwór jest niedokończony ale już te króciutkie fragmenty wzbudzają pewien niepokój i otwierają dyskusję nad istotą człowieczeństwa (wg. Tolkiena) i ich szybkim nudzeniem się dobra.

ocenił(a) film na 4
Bonus_PL

Dzięki, ale to akurat znam :). Tylko, że to jest bardzo króciutkie raptem 9 stron z czego 2 to wprowadzenie. Oj szkoda, że Tolkien nic więcej nie napisał. Wielka szkoda.

ocenił(a) film na 10
pemmil

Pemmil wiesz że pisze dalszy ciąg Śródziemia?

ocenił(a) film na 6
GandalfTheWhite

To dobrze :) ja się staram coś napisać od czasu do czasu, ale często mnie to przerasta. Mam nadzieję, że chociaż tobie się uda coś napisać. Powodzenia :)

ocenił(a) film na 10
pemmil

Chcę skończyć na 24 grudnia jako prezent dla forumowiczów oto fragment który udostępniam:Po pokonaniu Saurona następ nicy Morgotha mieli wyginąć. Każdy myślał że to koniec, nawet w Ardzie świętowali wielkie zwycięstwo a Olórin który jako jedyny dopełnił misji został nagrodzony. Jego moc została znacznie zwiększona Eru postanowił uczynić go Valarem. Choć to jedyny taki przypadek i każdy myśli że to nie możliwe to jednak Iluvator uważał Majara za niezwykłego i godnego tej nagrody. Wyszyscy byli szczęśliwi czas płynął powoli i spokojnie… Jednak wbrew pozorom nie był to koniec zła które zostało stworzone przez Melkora. Manwe wysłał Namo do Śródziemia , miał sprawdzić jak sprawują się rządy Aragorna.

Rozdział 2. Wielka zdrada

Harad walczył z Gondorem, nikt o tym nie wiedział jednak gdy Namo zobaczył co się dzieje zmienił swój tok myślenia. Jego myśli spowił dym , jego umysł zatruła ciemność
Są jeszcze 4 roździały, prace w toku ;P

ocenił(a) film na 6
GandalfTheWhite

Chyba za szybko napisałeś o tej zdradzie i za krótki prolog, ale jakiś szkielet już jest tylko staraj się go rozbudowywać :)

ocenił(a) film na 10
pemmil

Spokojnie to prototyp ;P

ocenił(a) film na 10
Belief

Masz te same książki do przeczytania co ja ;)

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

:) Też sobie dawkujesz?

ocenił(a) film na 10
Belief

Książki tolkiena? Zawsze je czytam za władce pierścieni drugi raz się biorę.
Piszę nawet najróżniejsze książki ( nie o śródziemiu ) i zastanawiam się czy nie spróbowac napisac ciąg dalszy przygód w środziemiu

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

Próbować zawsze możesz :), tylko nie wiadomo co z tego wyjdzie :P

ocenił(a) film na 10
Belief

Nom. Wiem że Tolkiena nie przebije ale mogę spróbowac

ocenił(a) film na 7
GandalfTheWhite

Próbuj :)

ocenił(a) film na 10
thorin3

Hmm ok ale dajcie mi pomysł na tytuł, z tym mam zawsze największy problem. Gdy uda mi się skończyc oczywiście dostaniecie pdf

ocenił(a) film na 7
GandalfTheWhite

Ja raczej nie pomogę:
Dust and Blood?

ocenił(a) film na 10
thorin3

Hmm raczej nie. Mam zupełnie inny plan pisania książki dlatego to nie pasuje. Ale dzięki. Za miesiąc książka powinna byc gotowa

ocenił(a) film na 7
GandalfTheWhite

Coś już naskrobałeś?

ocenił(a) film na 10
thorin3

Tak 2 rozdziały

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

Zależy o czym by to było. Ciężko podać tytuł nie znając w ogóle treści.

ocenił(a) film na 10
Belief

Na razie tytuł nosi nazwę "Mrok nastał ponownie" Ale może ulec zmianie. Nie che mówic mojego pomysłu ale w skrócie nie podając nazwy Pewien Valar dopuścił się zdrady

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

Ale to już było. Historia lubi się powtarzać...

Nie obraź się, ale trochę słaby ten tytuł. To już "Powrót Mroku" byłby lepszy, choć też taki sobie.

ocenił(a) film na 10
Belief

Wiem że to już było ale to jest zupełnie inne. Dobra wyślę ci pierwszy rozdział i trochę drugiego i mi powiesz czy to dobre i czy może lepiej zmienic fabułe

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

A czemu mi? Ja nie chcę takiej odpowiedzialności.
Wstaw na forum. Razem ocenimy :)

ocenił(a) film na 10
Belief

Ok:
Po pokonaniu Saurona następ nicy Morgotha mieli wyginąć. Każdy myślał że to koniec, nawet w Ardzie świętowali wielkie zwycięstwo a Olórin który jako jedyny dopełnił misji został nagrodzony. Jego moc została znacznie zwiększona Eru postanowił uczynić go Valarem. Chodź to jedyny taki przypadek i każdy myśli że to nie możliwe to jednak Iluvator uważał Majara za niezwykłego i godnego tej nagrody. Wyszyscy byli szczęśliwi czas płynął powoli i spokojnie… Jednak wbrew pozorom nie był to koniec zła które zostało stworzone przez Melkora. Manwe wysłał Namo do Śródziemia , miał sprawdzić jak sprawują się rządy Aragorna.

Rozdział 2. Wielka zdrada

Harad walczył z Gondorem, nikt o tym nie wiedział jednak gdy Namo zobaczył co się dzieje zmienił swój tok myślenia. Jego myśli spowił dym , jego umysł zatruła ciemność nikt nie
Dalej nie napisałem

GandalfTheWhite

Moze "Powrót Cienia"?

ocenił(a) film na 10
adidos09

Nie chcę kopiowac nazwy Tolkiena Nowy cień a to jest podobne ale dzięki

ocenił(a) film na 7
GandalfTheWhite

czy książka będzie za free czy chcesz zapłaty?

Zamieścisz inforamcję o książce na forum?
ciekawie się zapowiada po przeczytaniu tych fragmentów, dodanych powyżej.

ile mniej więcej stron ?

ocenił(a) film na 10
Magii_Mistrz

Oczywiście że za darmo przecież piszę hobbistycznie nie zawodowo

ocenił(a) film na 7
GandalfTheWhite

HOBBIstycznie! :D

ocenił(a) film na 10
thorin3

O kurcze hobbystycznie nie hobbistycznie

ocenił(a) film na 7
GandalfTheWhite

Chodziło mi o to że to brzmi jak Hobbit :)

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 7
thorin3

HobbitStycznie :)

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 10
Magii_Mistrz

Jakieś 150 - 200 stron

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

nie chce Cie martwic, ale dalszy ciag juz powstal i nawet ma dobry tytul 'Pierścień mroku', imho nadaje sie nawet na ekranizacje, inna sprawa, ze bardziej sie nadaje na ekranizacje niz do czytania, bo to troche droga przez mękę...

ocenił(a) film na 10
shivar

Wiem że powstał jednak myślę że na świecie powstało już dużo dalszych ciągów to każdy ma własną retrospekcje prawda? ;)

ocenił(a) film na 4
shivar

A wiesz coś o nim więcej bo tutaj mało osób cokolwiek potrafiło o nim powiedzieć. Słyszałam też, ze lepiej tego nie tykać.

ocenił(a) film na 10
Belief

Mi jedno wystarczy to książka Rusków czyli słaba takie już mam doświadczenie