PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424943
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Nie wiem jak oceniać czy pod względem zgodności z ksiązką czy po prostu jako film. Bo jako film to rewelacja, świetne ujęcia kamery, baśniowa piękna atmosfera, przygoda, akcja, fajni bohaterowie. jednak jeśli chodzi o zgodność z książką to słabo jak dla mnie. Specjalnie czytałem książkę by później móc porównać z filmem no i kurde przez to, że czytałem film wydawał mi się na maxa zmyślony, a wspólne rzeczy z książką to na palcach jednej ręki można policzyć. Biały Ork - w książce go nie ma, Czarodziej z tego lasu też brak... cała akcja z goblinami w podziemiach bardzo skrócona (czy to nie przypadkiem w tym rozdziale była akcja z beczkami? - mogę się mylić!). Ogólnie ciężko mi było znaleźć wątki wspólne filmu z książką, akcja z drzewami i megaorłami - w książce dzieje się to na polanie a nie na urwisku i są sami Wargowie bez orków a już na bank nie ma takiej "epickiej" walki w książce.
Jestem zawiedziony patrząc okiem książki jednak jeśli chodzi o film stricte to film jest fenomenalny! Szkoda, że trzeba tak długo czekać na kolejną część bo kończy się niczym serial i chciałoby się powiedzieć "kurde muszę czekać tydzień by obejrzeć kolejny odcinek".

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 8
Dobrzan92

Film był robiony pod wcześniejszą ekranizację " Władcy Pierścieni ", dlatego fabuła została poszerzona o nowe wątki, które poszerzą wiedzę widza o całym filmowym Śródziemiu, a które Tolkien umieścił w innych Swoich książkach i zapiskach ( Radagast, Biała Rada, itp. )
a co do samej zgodności z książką, to dla mnie jest zdecydowanie lepiej, niż w przypadku WP - tam mamy wiele skrótów i przeinaczeń, tu, skrótów niewiele, a więcej jest dodane do fabuły.

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

wiem wiem, że Jackson pododawał o inne książki Tolkiena. Ale ciężko po prostu czasami było mi powiązać wątki w głowie (przeczytanie książki tylko hobbita troszkę przeszkadzało). Podoba mi się, że wszystko jest wyjaśnione nic nie jest ucięte wszystko wiadomo skąd dlaczego kiedy i jak się tutaj wziął. Ogólnie jak mówiłem film rewelacja a mi prywatnie przeszkadzało to, że przeczytałem książkę tylko hobbita bo jakbym przeczytał zapewne wszystkie Tolkienowskie powieści od Śródziemiu to nie było by problemu :)

ocenił(a) film na 7
Dobrzan92

czytałem książkę ostatni raz jakieś 5 lat temu a mimo to pamiętam lepiej niż ty (niewiem jak czytałeś, skoro nie pamiętasz połowy zdarzeń albo je mylisz o.O)

na polanie zostali osaczeni przez wargi, następnie przyszły gobliny (lub orki nie pamiętam dokładnie) i rozkazały podłożyć ogień pod drzewa aby wykurzyć bohaterów
akcja z beczkami miała miejsce w królestwie Tharundila w Mrocznej Puszczy (będzie to w drugiej części)

co do zgodności- nie brakuje tu Żadnego elementu (w przeeciwieństwie do WP, gdzie ucięto znaczny materiał), a rozszerzenia jak Biała Rada czy Radagast są prawdopodobne, gdyż wyjaśniają co robiła Gandalf gdy go nie było, dzięki temu prostemu zabiegowi z książki JEDNOwątkowej zrobiono dwu wątkową, a dzięki pojawienu się Azoga (przyznaję, że lepiej by było gdyby jego miejsce zajął syn Bolg) uzyskujemy troche klimatu grozy i trzeci wątek

ocenił(a) film na 8
Marq_94

Dokładnie - książka jest nie tylko jednowątkowa ale i liniowa, gdyby przenieść ją na ekran słowo w słowo, film składałby się z samej wędrówki poprzerywanej nielicznymi przygodami, reżyser słusznie uznał, że wielowątkowość doda narracji pędu i trochę zniwelują tą liniowość opowieści.