Dużo częśc z tych rzeczy dosyc mi przeszkadza, ale potraktujmy to jako zabawę. Wymieńmy tu nawet najdrobniejsze odstępstwa od LOTRa.
1. Trolle "pana Bilba" wyglądają inaczej.
2. Gandalf ma inną laskę :).
3. Bilbo wie, że Frodo idzie do lasu, a w FOTR zastanawia się gdzie on jest.
Oczywiście jest tego więcej, ale teraz jakoś nie mogę sobie przypomnieć. Teraz podajcie Wasze spostrzeżenia. :)
1. Może nie są identyczne ale kiedy skamieniały to w takiej samej pozycji jak w LOTR :)
2. Mam trzy opcje: albo Gandalf straci laskę i zdobędzie nową, albo zostanie uszkodzona (dlatego w LOTR jest krótsza, jakby ułamana), albo po prostu stwierdzili,że tamta laska ssie, a i tak się nikt nikt skapnie
3. To też trochę nie ogarneli
Do tego Bilbo ma inne włosy niż w LOTR
4. Tu już nie taki szczegół. W FOTR Gandalf mówi do Bilbo, że nic się nie zmienił, a w Hobbicie mamy młodziutkiego Bilba.
5. Wargowie wyglądają inaczej.
4. Nie chodziło mu oto, że nie zmienił się od czasu wyprawy do samotnej góry. Na pewno spotkali się jeszcze potem bo jak inaczej Frodo poznałby Gandalfa
5. No trzeba przyjąć, że jest to inna rasa (z Gundabadu) niż ta z Isengardu, tak samo jak Gobliny z Gór Mglistych, a gobliny z Morii
6. Rivendell też zostało zmienione
Nie prosiłem, żeby ktoś ktoś dawał jakieś kontrargumenty, a wypisywał różnice. Przecież napisałem, żeby traktowac to jako zabawę.
1. Pod wpływem czasu mogły się zmienić. Wazne że skamieniały w tej samej pozycji.
2. Laskę ma Radagasta więc zostanie to na pewno wyjasnione w kolejnych cześciach.
3. To zwykła drobnostka.
4. To zwykle powiedzonko. Tak się tylko mówi.
5. To że wargowie są inni jest uzasadnione. Pochodza z innych krain. To tak jak papugi: są różne gatunki i kazda wygląda inaczej.