Hobbit to jeden z tych filmów,których nie powinno się dubbingować pod żadnym pozorem.Polski dubbing Gandalfa jest wręcz koszmarny.Kojarzy mi się z Obeliksem.
O rany,obejrzałem już cały zdubbingowany film ;_;
Gollum brzmi jak jakiś kretyn ze zwykłą chrypą,profanacja ;_;
Jeżeli film jest dostepny w wersjach z napisami i z dubbingiem nikt ci nie każe ogladać wersji z dubbingiem. Bardzo dobrze, że taka wersja też jest dla najmłodszych widzów.
Ale większość ludzi, którzy nie mają pojęcia co i jak, pewnie obejrzy z dubbingiem. A z polskimi głosami film sporo traci. Jak podczas zamawiania biletów zobaczyłem że wieksza liczba osob zamawia na wersje z dubbingiem to ... Taka wersja oczywiśie wygodniejsze, bo czytać nie trzeba...
No tak, ale o to możesz mieć pretensje do właściciela kina a nie o to, że polski dystrybutor postarał się też i o taką dubbingowaną wersję. Ja też nie cierpię dubbingu, ale uważam, że takie wersje tez powinny powstawać. Zresztą ta do Hobbita jest całkiem znośna.
Źle mnie zrozumiałeś,ja obejrzałem w kinie oryginalną wersję z napisami,a w UPC była z dubbingiem ._.
Jeśli wybierać między bardzo słabym dubbingiem a napisami w nieprawidłowym kodowaniu (bez kilku polskich liter) to zdecydowanie wolę lektora. Ale oczywiście "niedasie".
Ja jako osoba która nienawidzi dubbingu przez źle dobrane dziecinne głosy to muszę przyznać że hobbita z dubbingiem oglądało mi się przyjemnie i po obejrzeniu wersji angielskiej nie czuję się jakbym coś stracił oglądając wersje pl. Moim zdaniem dubbing był wyjątkowo dobry, aż od razu mam o nim lepsze zdanie, do chwili aż przypomnę sobie Aveners ...
Tak więc nie wiem o co wam chodzi. Na tle innych filmów oraz tak w ogóle o odczucia to był to dubbing na wysokim poziomie. Dla tych co myślą że ten dubbing jest słaby polecam Avengers.