Żeby w pełni poznać zamysł twórców i porządnie przygotować się do czasu spędzonego w kinie należy trochę poczytać. Pomoże to w zrozumieniu wielu wątków i pozwoli uniknąć zaskoczenie, że historia toczy się na wielu frontach i nie wszystko rozumiemy. Wątki będą się prawdopodobnie mocno przeplatać i będziemy nie tylko towarzyszyć kompanii krasnoludzkiej wyruszającej na spotkanie ze smokiem, ale też wielu innym postaciom, w wielu innych miejscach niż w samej książce pt. "Hobbit".
Oczywiście sam "Hobbit" to podstawa oglądania i bez niego ani rusz. Książkę tą należy przeczytać nie raz, nie dwa...
Poza tym warto zaznajomić się, bądź przypomnieć wydarzenia zawarte w:
a) dodatek do Powrotu króla A: Plemię Durina
b) dodatek do Powrotu króla B: Trzecia era
c) Silmarilion : Pierścienie Władzy i trzecia era
d) Niedokończone opowieści: Wyprawa do Ereboru
e) Niedokończone opowieści: Poszukiwania pierścienia
f) Niedokończone opowieści: Istari
g) Niedokończone opowieści: Palantiry
Dlatego napisałem przypomnieć.
Zapomniałem dodać Władcę pierścieni, ale to wydało mi się tak oczywiste.
Widzę, że kolega zna się na rzeczy :-) Aż miło zajrzeć czasem na forum i przeczytać jakieś konkrety a nie durne przepychanki słowne. Lada chwila Wrzesień a wraz z nim nowy trailer :-) No a co za tym idzie, budzi się we mnie chęć ponownego przeczytania właśnie dodatków z Powrotu Króla i Niedokończonych opowieści.
Co jak co... ale te 4 miesiące będą okresem wielkiego oczekiwania! :-)))
Warto sobie przypomnieć te sprawy. Punkt a) jest tu według mnie podstawą. Dzięki temu będę się delektował każdą sekundą filmów i jarał każdym szczegółem. Peter dawaj zwiastun.
Będzie nowy, spokojnie. Tylko wydaje mi się że poczekamy przynajmniej do połowy września...
Obleh jest jednym z niewielu na tym forum, ktory ma cos naprawde do powiedzenia. Jak juz pisze to na temat a poza tym nie wdaje sie w bezsensowne utarczki slowne. Za to duzy plus mu sie nalezy.
A odnosnie jego tematu - w koncu cos sensownego i przydatnego sie pojawilo na tym forum bo "newsy" o nowych zdjeciach juz mnie naprawde nuza....
A tak na marginesie... pozycje zamieszczone przez obleha sa obowiazkowe dla wszystkich, ktorzy udaja sie do kina na w/w film.
Po co sobie przypominać, a potem ze 100% wiedzą oglądać (być może się znudzisz, że już wszystko wiesz, być może zamiast zachwycać się filmem, będziesz tylko wyszukiwał nieścisłości i marudził, "e to nie było tak" lub "zupełnie inaczej to sobie wyobrażałem"). Ja radzę iść na jakieś pranie mózgu by wszystko zapomnieć i podczas seansu w 100% się delektować na nowo poznawaniem śródziemia od 0.
Może i masz racje prania mózgu już nie zrobię a książkowego hobbita znam praktycznie na pamięć(moja ulubiona książka czytałem ja chyba z 20 razy w tym 8 razy pod rząd na przez czas trwania lipca. Reszty nie czytam zbyt dokładnie ale ten dodatek a i d przeczytam na pewno. Bo uwielbiam krasnoludy.
Ja już się przygotowuje od lipca:D Według kolejności ,
w lipcu skończyłem Silmarilion
na początku sierpnia skończyłem Hobbita
na koniec sierpnia skończyłem Drużynę Pierścienia
tera lece z Dwiema WIeżami
i spokojnie zdążę do grudnia:D i chyba przed samym filmem wezne Hobbita jeszcze raz do ręki:D
Wszystko rozumiem, tylko czemu dodałes do tej listy także wątek o Palantirach? :)
Jest tam trochę o Sarumanie i Radagaście. A poza tym jeden z palantirów był na Wichrowym Czubie, który widzimy w Hobbicie.
Bardzo fajne i rozsądnie wybrane pozycje/dodatki z książek - na pewno nie jednemu "ułatwią życie" i może skończą się niektóre pytania co do filmu ;)
- jeżeli ktoś ma możliwość (bo wiem, że ciężko jest czasem z tymi książkami ) to polecam przeczytać Księgę Zaginionych Opowieści i Ostatnie Legendy Śródziemia ;)
Mamy tam dużo min. o istotach typu smoki, orkowie, orły .... itp. Naprawdę fajnie jest wyjaśnione, kto na równi jest z jakimi istotami i jak je taka postać może wykorzystywać to ciągle bardzo przydatne inf. szczególnie teraz przy Hobbicie o smokach ;)