PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424943
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Osobiście uważam że Hobbit jest gorszy niż Lotr. Podobnie z książką, tylko że hobbit jako książka jest megaaaa słaba, lepiej by było zrobić ekranizacje Silmarillion czy Historii Śródziemia :P

HardKoks

sry 6 pomyliło mi się.

ocenił(a) film na 10
HardKoks

Książka właśnie nie była słaba, nawet w porównaniu do takich książek jak saga o Merlinie T. A. Barrona.
Ale film jest świetny, nie potrafię jednak stwierdzić czy gorszy czy lepszy od LOTR. I chciałabym obejrzeć Historię Śródziemia, ale raczej nie ZAMIAST Hobbita.

HardKoks

Poczytaj trochę czemu nie zrobią (przynajmniej na razie) ekranizacji Silmarlionu. Niestety rośnie nam pokolenie ludzi że się tak wyrażę łagodnie baranów. Jak nudzą ich bajki i proste historię to źle wróżę narodowi. Ludzie zaczynają tracić swoją duszę dziecka. Bez tej ,,duszy" nie będziemy nigdy w stanie obiektywnie ocenić filmu takiego typu jak Hobbit,Niekończąca się opowieść,Willow,Król Lew,Dzwonnik z Notre Dame,Mulan,Aladyn itp. I tak cud że Król Lew jeszcze nie wypadł z rankingu. Chyba trzeba napisać do jakiegoś krytyka z długim stażem żeby się wypowiedział jak oceniać, bo zdaję się że ludzie( przynajmniej cześć) ocenia tylko przez pryzmat osoby dorosłej. Nie da się tak.

Pan_Breivik

Zgadzam sie, choc nie do Hobbita. Dla mnie, to niestety wielkie rozczarowanie i tyle... Dalem 7/10, ale powinno byc nizej... P;)

ocenił(a) film na 9
HardKoks

Nie porównuj Hobbita do Władcy,bo to się mija z celem.To dwa różne klimaty.To samo miejsce akcji,ale klimat bajkowy,inny niż we Władcy : )

ocenił(a) film na 9
HardKoks

Zgadzam się, że Trylogia jest lepsza od Hobbita. Co do książki - słaba dlatego, że to jest bajka dla dzieci poniżej lat 12? Bo generalnie jako bajka wydaje mi się całkiem dobra. Teraz jak się ją czyta to infantylizm w niej jest straszny ale tak jak w przypadku podanego powyżej Króla Lwa nie równa się to z gorszym odbiorem.
Ekranizacja Silmarillion byłaby niemożliwa, zaadaptowanie fragmentów już bardziej osiągalne jest. Aktualnie jednak wszystkie gdybania o Silmarillion można odrzucić, gdyż Christopher Tolkien nie chce sprzedać praw do ekranizacji. Szkoda, bo filmy mogłyby z tego być niesamowite.

kordrum

Wyobrażasz sobie oblężenie Angband, Bitwę Potęg itp. Oj było by na co patrzeć. No i wkońcu to opowieść o powstaniu i utracie Silmarilów, trzech cudownych klejnotów stworzonych przez jednego z elfów imieniem Feanor i będących przedmiotem pożądania Morgotha. A co się wtedy działo to, jacy bohaterowie wtedy żyli.

Pan_Breivik

Ahahaha ale mnie rozwalił twój komentarz xDD
Nie zabłyszczałeś wiedzą o twórczości Tolkiena.
"opowieść o powstaniu i utracie Silmarilów, trzech cudownych...." To jest prawie idealny cytat tekstu, jaki wyskoczy po wpisaniu Silmarillion w wyszukiwarkę.
Brawo ;)

kordrum

eh.. to nie mam co liczyć na ekranizację wspaniałego Silmarillionu :(

HardKoks

i tak by nie wyszło.
To tak jakby zekranizować mitologię. Przecież tam nie ma nawet dialogów! Opisy miejsc też niedokładne. W zasadzie jest tu dużo materiału na dużo filmów. Ale trzeba by sporo dodać.
Co nie zmienia faktu że silmarillion to świetna książka. Wg. mnie lepsza od Hobbita i Władcy

HardKoks

Zgadzam się. Hobbita czytało się strasznie źle. Nie dość że fabuła mooocno naciągana to warsztat literacki Tolkiena pozostawia wiele do życzenia. Nie ma co się dziwić, to było chyba pierwsze jego dzieło. Zresztą Władca nie był napisany dużo lepiej. Za to nadrabia niesamowitą fabułą. Jak dla mnie
Hobbit<Władca pierścieni<Silmarillion
A Historii Śródziemia nie miałem przyjemności czytać. Opłaca się??

krzyhozaur

Myślę że wszystko co Tolkien napisał jest warte przeczytania. Nie przeczytasz nie dowiesz się czy warto.

HardKoks

Zgadzam sie. Tez chcialbym, zeby zekranizowano "Silmarilion". To by bylo cos !!!!
A co do Hobbita, to dla mnie niestety WIELKIE ROZCZAROWANIE !!!!!!!!!!!!
Ja, jako fan powiesci Tolkiena, jak i filmu Wladcy Pierscieni, szczerze sie zawiodlem !!!! Procudenci zrobili po prostu bajke!!! Film jest:
- kostiumowo niedopracowany, nie może konkurować z żadną z części LOTR praktycznie pod zadnym wzgledem...,
- zero realizmu, co bylo wspaniale zrobione we WP.... Daje 7/10, choc powinno byc nizej... P;)