PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424943
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Obejrzałem wreszcie na DVD.

W całości podtrzymuję swoje zdanie: film dla mnie na poziomie FOTR. Podtrzymuje również zdanie, iż większość komentarzy negatywnych wynika z bezpośredniego
porównywania Hobbita do LOTR - a dokładnie różnych klimatów tych dwóch filmów.

Ja im więcej oglądam Hobbita, tym bardziej mi się podoba, bo w coraz mniejszym stopniu odnoszę go do Władcy. A jak już pisałem nie raz, takie porównania, choć
nieuniknione, ze względu na różnice między książkami, są bezcelowe i sprawiają, że Hobbit jest deprecjonowany tylko dlatego, że miał być bardziej baśniową wersją
Śródziemia.

Kilka jeszcze wniosków: na dvd nie raziły mnie komputerowe postacie. Wszystko wyglądało naturalnie. Albo się przyzwyczaiłem, albo 48fps w kinie robiło swoje.

Dubbing. Obejrzałem raz z dubbingiem, ze względu na syna. To jest jakaś tragedia. Trauma. Film traci tak z 50% jakości. Nigdy więcej.

3D. Mam wrażenie, że film zyskuje w 3D, choć w 2D oglądało się go równie dobrze.

Tyle:)

zentaur

Zgadzam się w 100 %. Hobbit to jedyny film o którym aż tyle wiem i przyjrzałem mu się w 100 %. Klimat, magia i efekty robią swoje.

ocenił(a) film na 9
zentaur

a hobbit był z jakąś gazetą czy kupiłeś w sklepie?

sebek321

W sklepie jest tylko

zentaur

Dokładnie. Film w zwykłym standardzie 24klatek wygląda znacznie lepiej.

zentaur

Miałem już się już tu nie wypowiadać ze względu na tych hejterów, ale popieram jak najbardziej. Hobbit zawsze będzie tracił przez porównanie do LOTRA. Obejrzałem Hobbita z 7 razy i mogę stwierdzić że jeszcze mnie nie znudził. Na tle innych filmów z tego roku wypada najlepiej. Reszta max 2 seanse i nie chciałem więcej ich oglądać. Każdy kto twierdzi że hobbit to nuda chyba nie miał dzieciństwa. Żeby czerpać frajdę z tego typu filmów trzeba mieć w sobie coś z dziecka i mieć choć odrobinę wyobraźni. Spotkałem się już z takim teoriami że śmiech na sali. Np W filmie łamane są prawa fizyki. Hobbit nie dzieje się w naszym świecie to primo. Po drugie przecież jakieś tam 500 lat temu nie widziano tyle o prawach fizyki ile dziś. Nauka postępuje i mówienie że coś jest niezgodne z prawami fizyki jest głupotą, bo za następne 500 lat będziemy wiedzieć jeszcze więcej ( chyba że koniec świata będzie) Podsumowując film rewelacyjny dla ludzi mających wyobraźnie. Zdecydowanie nie dla ludzi oglądających papki w stylu Ukryta Prawda czy osób które są wielce dorosłe, a Hobbit jest dla nich infantylny i naiwny.

Czarny_Piotrus2013

Dokładnie. Fantastyka nie musi wiernie oddawać praw fizyki. Zresztą to kino rozrywkowe i przymykanie oka jest wskazane.

obleh

Własnie tym się wyróżnia fantastyka.

ocenił(a) film na 10
Czarny_Piotrus2013

Polać. ;-)

ocenił(a) film na 9
zentaur

Ogólnie zgadzam się.
Tylko jest pewien problem... mianowicie - DVD. Kupiłem film na owym nośniku bo nie posiadam odtwarzacza BR i co? I otrzymaliśmy kolejny przykład filmu wydanego chyba specjalnie z zaniżoną jakością obrazu. Takich szumów nie widziałem na żadnym DVD jakie posiadam. Mam 37 calowy telewizor i jakość dotychczas wydawanych filmów na DVD zadowalała mnie. To co prezentuje "Hobbit" jest strasznie przykre... Dodatkowo włączyłem sobie dla porównania "Drużynę pierścienia" i różnica jest bardzo widoczna. "Władca pierścieni" wypada zdecydowanie lepiej. Najnowszych filmów już nigdy nie kupię na DVD. Chcąc nie chcąc, trzeba się w końcu przerzucić na BR.

użytkownik usunięty
zentaur

Moja negatywna opinia wynika z porównania Hobbita do książkowego świata Tolkiena (nie tylko tego z Hobbita, ale i z m.in Silmarillionu - bo pewne wątki dodano) i ze strony wizualnej filmu. Te dwie rzeczy - wygląd i sceny dodane - najbardziej szkodzą filmowi.