PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424943
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Reżyser chyba postawił sobie za duże wymagania, albo liczył na duży kredyt zaufania od widzów. Tak naprawdę Hobbit część 1/3 wyszedł mu naprawdę średni. Muzyka dobra, stroje dobre, gra aktorska dobra (tyle tylko, że poznajemy praktycznie 6 osób z kompani Thorina nie licząc Gandalfa więc gdzie ta kompania?), ale trzymanie się książki? Tutaj to już Jackson poleciał po całości. Nie dość, że kilka co najmniej ważnych, a jak i mniej ważnych scen, ale wnoszących smaczek pominął to dodał do tego zupełnie swój wątek fabularny. Żeby ten wątek chociaż kupy się trzymał, ale szczerze mówiąc jest za przeproszeniem do dup*. Ten film nie trzyma się kupy. Scenerie zupełnie do siebie nie pasują! Jesteśmy na pustkowiu, wskakujemy do dziury i hop po chwili jesteśmy w Rivendell, który jest u zbocza góry! Chwila, ale byliśmy na pustkowiu! Naprawdę tu się nic nie klei, a niewidzialny miecz Bilba powala wszystko.
Nie wiem nawet czy ten film można polecić fanom książki Hobbit. Fani naprawdę powinni się zastanowić przed pójściem na film. Ten film ma problemy i to DUŻE i mam cichą nadzieje, że 2 część będzie lepsza. Mam taką nadzieje...

ocenił(a) film na 8
Bordhildin

Czego z książki Ci brakuje?, pamiętaj, że to na razie tylko sześć pierwszych rozdziałów i jak na razie uważam, że pierwszy film jest bardzo zgodny z literackim pierwowzorem, jest tu chyba nawet więcej tekstów z książki niż w przypadku WP, są pieśni i piosenki, jest sporo języków Śródziemia.

ocenił(a) film na 7
Bordhildin

Nie jest zły, ale byłby sporo lepszy, gdyby go trochę skrócić, bo momentami się dłuży