PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424943
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

aj

ocenił(a) film na 3

powiem tak . widze pewna prawidlowosc . 1-sza czesc wladcy pierscienie jest nudna jak flaki z olejem by potem rozkrecic sie w dwoch nast czesciach , ktore sa rewelacyjne . hobbit cz. 1-sza tez jest nudny ale mam nadz ze rowniez sie rozkreci .film nie powala i tyle daje naciagane 6 ze wzgledu na tolkiena i tyle

ocenił(a) film na 7
parsxzywykutafon

1 cześć Władcy nudna ? :/ Według mnie Drużyna jest najbardziej klimatyczna, i jest poprostu genialna. Na równi z trójką, a potem dwójka, która też jest oczywiście świetna. 1 cześć Hobbita mnie nie nudziła, wiedziałem czego się spodziewać i mniej więcej to dostałem. Hobbit jest bardziej bajkowy i posiada więcej humoru. Cóż, na pewno nie jest to poziom WP, ale nie jest zle.

ocenił(a) film na 5
Joecrou

Mi też "Drużyna" podobała się najbardziej z Trylogii PJ. Tylko ja wyżej oceniam Dwie Wieże niż Powrót Króla. O Hobbicie pisać nie będę, bo moje zdanie znasz :P , ale na pewno nie jest to film słaby czy kiepski!

ocenił(a) film na 3
Carmina

dziekuje WAM za konkretna opinie . niestety mi druzyna sie nie podobala tak jak pozostalw 2 cz , zwlaszcza ze sciagnalem cala trylogie w wersji rezyserskiej .dluzyla sie niemilosiernie i pod koniec wrecz nudzila ale coz na tym polega forum gdzie rozni konkretni jak widac ludzie maja swoje opinie .i dobrze na tym to polega -pozdro

ocenił(a) film na 7
parsxzywykutafon

Trzeba się mocno wczuć w film ;) Według mnie Drużyna ma najlepszy klimat.

ocenił(a) film na 5
Joecrou

I tu się zgadzamy! :D

ocenił(a) film na 7
Carmina

; )

ocenił(a) film na 7
Carmina

A no znam ; )) Drużyna ma świetny klimat. No chociażby taka Moria .. ;)

Joecrou

Moria jak Moria, ale Ereboru nic nie pobije:)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Zobaczymy jak to zrobili, ale wątpie by pobiło klimatem wędrówkę przez Morie :)

Joecrou

Ja tam jestem za Ereborem:) Te kopalnie, te sale, te komnaty... ach... aż ciarki przechodzą po plecach. A Moria jak Moria - szara, zaciemniona... Tylko most i filary robia wrażenie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Chodzi mi bardziej i klimat miejsca, wędrówkę, dialogi, muzykę, wydarzenia.

Joecrou

No w zasadzie Erebor dopiero poznamy w 2 i 3 części bo w pierwszej był tylko prolog.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Wrócimy do dyskusji tak jak mówisz, po premierze Pustkowia. Póki co, Moria okazała się nabardziej mrocznym miejscem w Śrudziemiu:

-orki zabiły setki krasnoludów w nierównej walce
-ostatnia sala to miejsce bohaterskiej obrony i pomnik bohaterstwa Krasnoludów. Az czuć ten przytłaczający strach Krasnoludów czekających na swój koniec.
-nie wiadomo czy orki ciągle tu są - drużyna chce przejść niezauważona
-jest ciemno
-znaleziono grób Balina, który był zaprzyjaźniony z Gandalfem i był krewnym Gimliego (osobista starta). Zdaje się, ze razem z Balinem zginął Ori (poprawcie mnie jak się mylę).

-wreszcie naprawdę efektowna potyczka z orkami
-Balrog, największe jak dotąd zagrożenie dla drużyny, z którym szanse może mieć jedynie Gandalf. Gdyby Balrog zajął Erebor, podejrzewam, że krasoludy nie podjęłyby się próby odbicia swojego domu.

I teraz pytanie:

jak PJ pokaże upadły Erebor w "Pustkowiu"? Jako mroczny grobowiec z ciałami poległych krasnolódów, czy po prostu kolorowy skarbiec z gadającym smokiem?

S_T_P

Hmm... myślę że może zostaną pokazane jakies szczatki czy pozgniatane zbroje, no i pewnie dużo kurzu i pajęczyn. Ale takiego mroku jak w Morii raczej nie będzie. Moria leżała w Górach Mglistych a Erebor to jedna wielka góra, wiec... to trochę inny przypadek. A co do Smauga to myślę, że bedzie większym zagrożeniem niż Balrog mimo że ten był Majarem. Gandalf dał mu rade, ale ze Smaugiem w zyciu nie odwazyłby się walczyc. W 2941 czyli w czasach Hobbita Smaug był chyba największa potęgą.

ocenił(a) film na 5
Joecrou

Drużyna ma rewelacyjny klimat, chociażby przez kontrasty - jasny, słoneczny, spokojny dzień w Shire'u, deszczowa noc i pościg w drodze pod "Rozbrykanego kucyka", szerokie przestrzenie w dalszej drodze - i ... Moria - ogromna, piękna, monumentalna... Zdecydowanie najwyżej oceniany przeze mnie film PJ, choć na filmwebie nie oceniłam ani jednej części Trylogii - za wiele zmian w stosynku do uwielbianej przeze mnie książki [wiem, to forum filmowe, nie książkowe, ale trudno jest oceniać adaptację, bez oparcia o książkę].

ocenił(a) film na 7
Carmina

Musisz poprostu ocenić film jako film. Jest to odrębne dzieło. A skoro film Ci się spodobał, to powinnaś go dobrze ocenić ;) Nic nie stoi na przeszkodzie aby ponownie sięgnąć po książkę, film niech będzie nieco inny ;)

ocenił(a) film na 5
Joecrou

Teoretycznie pewnie masz rację. Ale PJ biorąc się za filmowanie dzieła Tolkiena, któe jest znane i bardzo lubiane przez ogromną liczbę czytelników - zapewne liczył się [a w każdym razie powinien był się liczyć], że wielu z nich będzie patrzeć na jego film właśnie przez pryzmat książki. I z tego punktu widzenia - wypada słabiutko. Ale Drużyna ma zarówno klimat tolkienowski, świetne postacie [dobór aktorów co prawda ne odpowiadający moim wyobrażeniom, ale rewelacyjny], Nowa Zelandia sprawdza się jako Śródziemie... W kolejnych częściach PJ coraz bardziej oddala się od "klimatu" Tolkiena, od głównego przesłania Jego książki - robi coraz bardziej "holiłudzki" filmik przygodowy. Więc GDYBYM oceniała [podkreślam "gdybym"] to Drużyna miałaby 9/10, a kolejne każdy o punkt mniej od poprzedniego. Czyli Dwie Wieże 8/10, Powrót 7/10. A Hobbit 6/10. I tyle Hobbitowi dałam. Nie jest złym filmem, nie jest nawet słaby. Ma mocne strony i niektóre rozwiązania [nawet zmiany] uważam za zasadne i "nie szkodzące" filmowi. Jednak większość...

ocenił(a) film na 7
Carmina

Nie zgodzą się. Kolejne części również mają swój klimat. A sceny pod Czarna Bramą, w Górze Przeznaczenia, czy rozmowa Sama z Frodem zaraz po zniszczeniu pierścienia, są piękne.

ocenił(a) film na 5
Joecrou

Nie napisałam ani, że dwie pozostałe części są słabe, ani, że nie mają scen chwytających Za serce i poruszających. A co do klimatu... Właśnie, mają "swój" klimat, który coraz mniej przypomina tolkienowski. Czy jest gorszy? Nie. Jest po prostu inny.

ocenił(a) film na 7
Carmina

Według Ciebie jest mniej Tolkienowski. Wydaje mi się że każdy inaczej czuje klimat czytając jakąś powieść : ) Chociaż w wielu przypadkach napewno są to podobne odczucia.

ocenił(a) film na 5
Joecrou

A w ogóle kwestia "klimatu" i jego odbioru jest kwestią całkowicie osobistą. I to zarówno w książkach, jak filmach. Przykład literacki - wiele osób zachwyca się "Światem Czarownic" - a mnie po prostu nie urzekł. Przeczytałam, owszem, ale bez specjalnych emocji. Toteż i mój zarzut o "odbieganiu" od klimatu tolkienowskiego jest stricte subiektywny. :)

ocenił(a) film na 7
Carmina

A no :)

ocenił(a) film na 9
parsxzywykutafon

Uwielbiam w Drużynie Pierścienia kiedy są w Mori najlepszy moment w filmie :D.

darkigor

W Druzynie Moria najlepsza. Jest dużo przeszkód i bestii. To mi sie podoba:)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

a mi najbardziej się podobała 2 i bitwa na Helmowy Jar :)

prox81

A mi Powrót Króla:D

ocenił(a) film na 5
parsxzywykutafon

Faktycznie pierwsza część Hobbita przynudzała i również mam nadzieję, że dwie kolejne części tego błędu nie powtorzą. Co do Drużyny Pierścienia, że niby jest nudna...HELL NO :D Pozdro