PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327661
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

http://www.goods.pl/images/products/pl/Bulawa_Saurona_z_filmu_Wladca_Pierscieni- Saurons_Mace_sw8704.jpg

pała Saurona - czyli maczuga - jest dla mnie najlepsza i nie do pobicia - nawet nie wchodzę w dyskusję,że jednego którego kiedyś zwano ''naszym'' (chodzi o majarów których lubię szczególnie) pokonałby jakikolwiek człowiek - czysta fikcja literacka - anioł jest nie do zabicia w sposób jaki TO SOBIE WYOBRAŻAJĄ LUDZIE - bo to jedynie ich ograniczoność - zamach miał niesamowity - z zasady - podobają mi się miecze i łuki ale jakoś tak wikińskim zwyczajem najlepsze są topory i maczugi -
poza Sauronem to jeszcze dobry ''sprzęt''' miał król Nazgul i Thranduil -

http://1.bp.blogspot.com/-yWcyMtlmgvY/UHGAp-RCHNI/AAAAAAAAAdo/TxkpoSxjH-0/s1600/ Kr%C3%B3l+Nazguli.+z+bu%C5%82aw%C4%85.jpg

http://catsandbooks.files.wordpress.com/2013/10/tumblr_mugialcs3u1rp382io3_500_t hranduil.jpg

ładna robota :)

ocenił(a) film na 8
Baronek7

oczywiście - ciężko w takich pierścieniach dzierżyć miecz - to fotosesja.......

Baronek7

To buława.

hr_dooku

A to Witch Kinga to cep.

ocenił(a) film na 8
hr_dooku

lubię ją nazywać ''pałą'' :)

jakby nie zwał - jest niesamowita:_)

ocenił(a) film na 8
Baronek7

Jak dla mnie to taki grond był lepszy :)

ocenił(a) film na 8
pemmil

siła rażenia takich broni jest zdecydowanie większa niż jakiegokolwiek miecza -

wikingowie ''walili'' toporami - z zamachem z za głowy - dodatkowo mieli ich dwoje lub osłaniali się tarczą - mieczyk może się schować.....

ocenił(a) film na 8
Baronek7

Czy ja wiem? Wielkie miecze obusieczne mogą konkurować z toporami.

ocenił(a) film na 8
pemmil

jeśli już o mieczach mówimy to oprócz PAŁY SAURONA wypadałoby wspomnieć dwustronny miecz MAULA - o klingach czerwonych - ottttttttttttttttttttttttttoooooooooooooooooooooo mi się podoba - długa rękojeść a krótsza klinga - a w razie - nawet dwie:)

http://p1.la-img.com/930/18669/6321561_4_l.jpg

ocenił(a) film na 4
Baronek7

Wikińskim zwyczajem? Nie znam się specjalnie, ale zawsze wydawało mi się, że Wikingowie walczyli głównie mieczem, toporem i włócznią. Maczug pewnie też używali, ale nie sądzę, żeby były popularniejsze od miecza.

ocenił(a) film na 8
EvilMonkey

GŁÓWNĄ BRONIĄ BYŁ TOPÓR - coś podobnie jak krasnoludy - zresztą bardzo do nich podobne - włócznie także i miecze ale byli mistrzami w walce z toporem w ręku :)

natomiast nie zdziwiłam się scenie z Sauronem gdy tą ''brechą'' zamachnął się i powalił - raz - był majarem - dwa to jest dość prawdopodobne - silny wojownik z potęznym zamachem jest w stanie powalić dwóch - trzech mężczyzn - podobnie jak Sauron - walka na miecze zawsze wydawała mi się krótko mówiąc ''szlachecka - delikatna'' - taki taniec - kto pierwszy - Sauron zrobił to najlepiej - nie zapraszał do tańca.........grał..........

ocenił(a) film na 4
Baronek7

Mnie się krasnoludy zawsze bardziej kojarzyły z młotem bojowym niż z toporem. Młot bardziej mi pasował do ich kultury. Jako lud zajmujący się górnictwem i kowalstwem prędzej do walki zaadaptowałby młot niż topór. Często bywało tak, że jako broni używano najpospolitszych narzędzi. Nie widzę jakoś topora jako popularnego narzędzia wśród kransoludów. No może wśród drwali zdobywających drewno niezbędne do stęplowania. Choć raczej oczekiwałbym uzyskiwania drewna poprzez handel. Jakoś nigdy nie prównywałem krasnoludów do Wikingów. Dla mnie to dwa różne światy. W moim odczuciu krasnoludy z Wikingami mają niewiele wspólnego. No może poza runami. Ale to tylko taki mój pogląd.

ocenił(a) film na 8
EvilMonkey

całkiem niezły pogląd:)

ocenił(a) film na 4
EvilMonkey

Może dlatego, że w zamierzchłych czasach, gdy grywałem jeszcze w Warhammera, często grałem krasnoludem z młotem. I już mi tak zostało ;) Choć fakt, u Tolkiena krasnoludy chyba częściej walczą toporami. Widać to nawet w ich okrzyku bojowym.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Belief

tak jak widząc Twoje najwyżej oceniane

ocenił(a) film na 8
Hrotghar

ale mój drogi - czy ty zdajesz sobie sprawę ,że mówimy o PALE mości Saurona?:)
a kim był ów?
majarem -
a z kim identyfikuje się baronek7?
z majarami;
a ty ?
może - hm - zaistnieć niezgodność albowiem stoję nieco wyżej niż czcigodna Arwena i za bardzo mnie nie pociągają śmiertelnicy.......

ocenił(a) film na 7