PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328284
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Każdą część LOTR i pierwszą Hobbita oceniłem na 9, przed oglądaniem tego filmu spodziewałem się tego, że ocenie to tak samo, a nawet miałem nadzieję, że to zrobię z powodu kilku komentarzy oceniających ten film jakoby był gorszy od poprzedniczki. A tu zdziwko! wiadomo soundtrack, efekty, walki też mi nie zabrakło, gra aktorska b. dobra, klimaty Tolkiena itd.. ale za to nadal 9. Otóż 10 dałem za jedno z najlepszych zakończeń filmu jakie kiedykolwiek widziałem, które na dodatek było podkreślone jakże epicką piosenką. POLECAM!!!

heroespablo

Epicka piosenka hahaha... dobre.

heroespablo

Należało się :)

heroespablo

Zakończenie właśnie było do dupy! Tak jak i piosenka! A efekty... czasem świetne, czasem tragiczne.

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Z tym się zgodzę :)

Lonelier

O, jak miło! Po raz pierwszy od kilku (kilkunastu) tygodni ktoś się ze mną zgodził w jakiejś kwestii :)

ocenił(a) film na 8
lolmiki

A dziwisz się? Najczęściej piszesz głupoty.

lolmiki

mnie sie akurat piosenka podoba ale nie pasuje do filmu

ocenił(a) film na 7
majeranek2013

Uważam podobnie, Jak usłyszałam piosenkę na koniec filmu to pomyślałam sobie "co to do licha jest?", ale jak usłyszałam ją potem w radiu spodobała mi się. Piosenka jest przyjemna, ale właśnie nie pasuje do filmu :).

ocenił(a) film na 7
Belief

Też tak uważam. Piosenka fajna, ale kompletnie oderwana od klimatu Śródziemia.

Banner

Od klimatu Lotra tak, ale Hobbit to inny klimat.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Z tym, że do klimatu "Hobbita' też nie pasuje. Zbyt delikatna, żeby pasowała do krasnoludów.

Banner

Nie musi być do krasnoludów. Chodziło o ogień. Miała być smutna. Do krasnoludów odnosiła się w 1 części.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To powiem inaczej: "I See Fire" klimatem nie pasuje mi do niczego co było w poprzednich 2h i 30 minutach. I tyle. Takie jest moje zdanie.

Belief

jak dla mnie mistrzostwem jest May it be. To jest tak piekna piosenka wykonana z taką perfekcją że nie wyobrażam sobie lepszej i takiej która bardziej kojarzyłaby mi sie ze Śródziemiem

ocenił(a) film na 7
majeranek2013

May it be jest nie do pokonania. Prawda :)

Belief

aż sobie dzis posłucham przed snem ;)

ocenił(a) film na 8
majeranek2013

i zaczynam żałować, że ona nie nagra piosenki do 3 cz. Hobbita ;/

calays

ja również żałuję.
To nawet nie musiałoby byc jakieś ” epickie ” (nie lubie tego słowa) ale ona ma cos w głosie takiego
szlachetnego...

ocenił(a) film na 8
majeranek2013

o tak! Nie wiedziałam jak to opisać ale trafna uwaga "coś szlachetnego" i nawet wydawałoby się przeciętna piosenka dzięki jej barwie głosu staje się wyjątkowa ;)

calays

bo ona jest Piosenkarką przez duże P. Można nie byc fanem jej talentu ale trzeba przyznać że głos
ma jak anioł :)

ocenił(a) film na 8
majeranek2013

racja, racja ;)

lolmiki

No wiadomo piosenka czy się podoba to zależy od gusty, ale z tym, że nie pasuje to mogę się nie zgodzić (wy ze mną też, ale idc), gdyż ta część kończy się tak trochę strasznie można by rzec tragicznie (bo wielki smok leci spustoszyć miasto, zabić ludzi, a Bilbo mówi jeszcze: "what have we done") i ta piosenka, która jest smutna bardzo pasuje, a zakończenie.. no mówicie, że to nie zakończenie, dla mnie jest. .wiem, że jest kolejna część i wgl, ale to się kończy, no a mi się tak podobało bo to wszystko było takie smutne i fajnie wyglądało.

ocenił(a) film na 7
heroespablo

A możesz powiedzieć co w tym zakończeniu było takie dobre? Bo dla mnie to ten film nie ma zakończenia, kończy się nagle.

Belief

zgadzam się. Mialo byc zakończenie trzymające w napieciu chyba :P

ocenił(a) film na 7
majeranek2013

Tak, taki cliffhanger.

Belief

chyba wiecej osob tylko rozdrażniło

ocenił(a) film na 7
majeranek2013

Tak trochę myślałam nad tym, ale z drugiej strony to kiedy mieli skończyć ten film? Po ataku na miasto? Przed Smaugiem? Tu chyba nie było dobrego momentu.

Belief

ciężko powiedzieć. No niby moment dobry ale może mogli to jakos inaczej pokazac a tak wygląda jakby
film był urwany

ocenił(a) film na 7
majeranek2013

Bo jest :D

Belief

wniosek z tego taki że film powinien byc zrobiony w postaci 2 części z ktorych 1 mogłaby sie konczyc
np wejściem do Ereboru :p

ocenił(a) film na 7
majeranek2013

Dokładnie 2 części tylko że z tym wejściem do Ereboru to byłoby podobnie jak ze smokiem :D. Urwane zakończenie. Może powinni skończyć po tym jak opuszczają Lake Town.

Belief

o! Dokładnie. I to byłoby odpowiednie. Taki płynne przejście do kolejnej części.

użytkownik usunięty
Belief

Przed Smaugiem nie, bo wszyscy znowu czekaliby na smoka i nic by nie zobaczyli. Można by niektóre sceny uciąć/ wyrzucić i zmieścić atak na Esgaroth. Skończyłoby się śmiercią smoka i zniszczeniem miasta. Przy okazji mogliby wtedy uśmiercić Kiliego, oszczędzając sobie scenę z uzdrawianiem. Smok może trochę szybko by zginął, ale chyba byłoby to najlepsze zakończenie, jeśli wszystkim aż tak zależy na spokojniejszym zakończeniu.

ocenił(a) film na 7

No dobra, ale co by było w ostatniej części zatem? Bo sama BPA to chyba za mało. :)

użytkownik usunięty
Belief

A tego to już nie wiem, PJ na pewno coś by wymyślił :)

ocenił(a) film na 7

Mógłby wstawić wtedy pomost pomiędzy Hobbitem a LOTRem wiesz sceny np. schwytania przez Aragorna Golluma, więzienie go w Mrocznej puszczy itd :)

użytkownik usunięty
Belief

Albo sceny w Morii. Pokazałby tylko to jak Balinowi idzie na początku, żeby ładnie Hobbita zakończyć.

ocenił(a) film na 6
Belief

Napisy.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Bardzo śmieszne :]

ocenił(a) film na 9
Belief

Właśnie to było fajne ;)

ocenił(a) film na 6
heroespablo

Takie epickie zakończenia oglądam gdy jakiś serial podzielą mi na dwie części. Zaprawdę epicko.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

''aktorsko gra b.dobra,klimaty Tolkiena'' - KONKRET:)

niestety - piosenka MI SIĘ NIE PODOBA - najsłabsza a całej ekranizacji twórczości Tolkiena:)

ocenił(a) film na 6
heroespablo

Masz racje w tym filmie jest tylko klimat Tolkiena

ocenił(a) film na 10
heroespablo

zgadzam się zakończenie po prostu z jednej strony dobija z drugiej wręcz zachwyca a przy okazji wprowadza nas do tego że trzecia część będzie jeszcze lepsza. Podobne zakończenie ma Harry Potter i Insygnia Śmierci część 1 z jednej strony dobija a z drugiej zachwyca i wprowadza do ostatniej części . Zgadzam się z tobą to zakończenie pozwala wystawić taką ocenę jednak jest parę rzeczy które mi akurat nie pozwalają na to w Hobbit 2 wystawić oceny 10 ale może EE pozwoli cóż trzeba czekać :)

LobeliaSakvil

Insygnia mają lepsze zakończenie. Przynajmniej to nie ucięcie kadru w pół sceny. I na pewno nie dobijało.

ocenił(a) film na 10
hr_dooku

No tak zgodzę się Harry Potter i insygnia Śmierci część 1 miało bardzo dobre zakończenie . No z tym dobijaniem to też przesadziłem

ocenił(a) film na 10
heroespablo

Ja dałem jedynce 10 tak z sentymentu. Dwójce za Smauga. Natomiast moim zdaniem piosenka na końcu Pustkowia to jakaś pomyłka. Zupełnie niepasująca. Na prawdę było bilion możliwości, a wybrali najgorszy.