PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Jakie są wasze przypuszczenia?
1. Czy członkowie rady osobiście wezmą udział w bitwie?
2. Czy elfowie z Lorien tłumnie przekroczą rzekę i ruszą do boju?
3. Czy można spodziewać się posiłków konnych z Rivendell?
4. Czy Sauron będzie miał postać cielesną w walce, a jeśli tak to jak będzie wyglądał i czy będzie osobiście walczył jakimś orężem albo magią?
5. Jakie siły po stronie Dol Guldur zobaczymy w boju? ( na razie w pierwszym filmie widzieliśmy dzieci Szeloby, czyli pająki i nietoperze goniące Radagasta )

obleh

1. Tak. Może nie wszyscy.
2. Na pewno.
3. Myślę, że Elrond zbierze oddział.
4. Tak. Będzie wyglądał jak Czarny Saruman i będzie używał magii.
5. Na pewno też Nazgule coś będą miały do powiedzenia, skoro ich Wódz zaatakował Radagasta. Myślę, że pojawią się też trolle i orkowie.

ocenił(a) film na 10
obleh

nie nastawiałbym się tak na Twoim miejscu na ten atak na Siedzibę Czarnoksiężnika...czemu? bo możesz się ostro na tym zawieść...czemu? bo to nie jest główny wątek opowieści,pomimo wagi sytuacji w Mrocznej Puszczy...czemu tak sądzę? wystarczy spojrzeć jak lekko jest poruszony wątek Białej Rady w kinowej wersji "Niespodziewanej podróży",gdyby miało być inaczej myślę,że twórcy nie wycinaliby scen z Gandalfem w High Fells.
jeśli już będzie można nazwać przegonienie Saurona z Dol Guldur napaścią...to będzie ukazana raczej "komercyjnie"
mam na myśli,że nie będzie z tego jakiejś wielkiej walki a'la bitwy o Helmowy Jar...maksymalnie twórcy ukażą to w podobny sposób co szturm entów na Isengard...no ale zobaczymy :)
Obym się mylił, ale zawsze lepiej być pozytywnie zaskoczonym niż negatywnie zawiedzionym,pamiętaj o tym nie mogąc się doczekać na premierę kolejnych części trylogii Hobbita :)
pozdr

ocenił(a) film na 7
DaroO2222

Ale te sceny z Gandalfem w High Fells nie zostały chyba wycięte, tylko przeniesione do innej części. Przynajmniej tak sądziłam do tej pory.

ocenił(a) film na 10
Pani_Zima_1989

raczej będą w wersji rozszerzonej...do kolejnej cześci przeniosą spotkanie uwięzionego Thraina z Gandalfem bodajże w Dol Guldur :)

DaroO2222

High Fells będzie w wersji rozszerzonej do 1 części.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

zgadza się.

DaroO2222

Elronda nie na darmo pokazano w zbroi na koniu.

obleh

To było akurat w 1 części.

obleh

A Peter unikał w video blogach informacji o dol guldur więc pewnie szykuje coś wspaniałego.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

albo nic wielkiego...info o Radagaście też unikał...do pewnego momentu...w końcu będzie musiał coś pokazać :D

DaroO2222

Boję się że może byc to tylko coś takiego : Gandalf pójdzie z mieczem do Dol Guldur i tam coś mu się stanie. A potem Galadriela tak jak mu obiecywała go uratuje bo tak czytałem na pewnej stronce. I po prostu wypędzą Saurona.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

to trochę za proste...Dol Guldur to nie siedziba Szeloby :P

DaroO2222

Też fakt

obleh

Ciężko powiedzieć czy ten atak będzie bitwą. Na razie to nie był cel Białej Rady. Gadali tylko o mieczu i Radagaście. Według mnie:
1. Tak
2.Tak
3.Tak
4. Postać w zbroi i będzie używał magii.
5. Pewnie pająki, orkowie itp

obleh

Zdawało mi się, że Szeloba i Ungolianta to 2 różne pajączki.

ocenił(a) film na 7
hr_dooku

Bo tak jest. A kto twierdzi, że są jednym i tym samym?

ocenił(a) film na 10
hr_dooku

Ungolianta była pierwszym wielkim pająkiem a Szeloba to jej dziecko lub jakiś inny potomek.

obleh

1. Myślę że tak ale możliwe że nie wszyscy (np. Saruman który raczej się sprzeciwiał może zajmie się szukaniem Pierścienia).
2. Tak
3. Tak
4. W Władcy Pierścieni Gandalf wspomina o tym że Sauron w Mrocznej Puszczy przybrał nową postać także myślę że możemy.spodziewać się czegoś w postaci czarnoksiężnika lub np. czegoś podobnego do Króla Umarłych z Władcy Pierścieni.
5. Na pewno pająki, może jakieś zwierzęta, myślę że pojawią się też Nazgule i może orkowie.

obleh

1. wezmą udział bo są mega mocni i dają większą szansę powodzenia.
2.Tak
3.Nie jestem pewien... ale jeśli tak będzie to przeżyję miłe zaskoczenie :)
4. Sauron będzie pewnie w zbroi w ciele i władający magią bo nie widze go w roli zabijaka z toporkiem :P
5.Heh pająki,trolle,Nazgule i może gobliny na orków bym nie liczył :3

ocenił(a) film na 8
obleh

Jest to wątek poboczny, tak jak ktoś wyżej wspomniał, wątpliwe aby pokazali go w filmie w takim "szerokim" wydaniu. Mogą to być po prostu urywki tak jak bitwy pod Morią lub zostanie o tym jedynie wspomniane. Nie ma się co nastawiać na batalię w stylu Bitwy Pięciu Armii

katedra

A ja myślę że może być to coś jak Bitwa w Helmowym jarze.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Do tej pory nie rozwijano tak wątków spoza Hobbita, a np. Helmowy Jar w LOTRze był przedstawiony na kilku stronach, bitwa była opisana. Tutaj nie ma praktycznie punktu zaczepienia, a sama druga część ma już nadto treści:
wizyta u Beorna, podróż przez Mroczną Puszczę, wizyta na dworze elfów, ucieczka w beczkach, wizyta w Dale

katedra

No to jest max 1,5 h filmu.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Zważywszy na to jak została rozplanowana I część, można gdybać,że więcej w drugiej nie będzie

katedra

Możemy gdybać, ale myślę że Jackson, z racji że Gandalf znika nam z oczu na dość długi okres, będzie chciał jednak ukazać część tego co działo się w Dol Guldur i trzeba mieć też na uwadze to że mieliśmy jakby wstęp do tego w pierwszej części u Elronda, mogli też po prostu zasygnalizować to po to żebyśmy widzieli dlaczego Gandalf znika na pewien czas i jak ktoś wspominał to będą tylko urywki. Po I części widać że Jackson postanowił trochę połączyć historię Hobbita z LOTR także ja liczę na rozwinięcie wątku Dol Guldur;p

ocenił(a) film na 10
obleh

1.Na pewno bo tak powiedział Tolkien, a to w końcu na podstawie jego słów powstał film.
2.Na pewno ktoś musi walczyć z orkami nietoperzami i pająkami. Ciekawe kto bedzie głównym dowódca sił z Lorien Haldir czy Celeborn a może ktoś jeszcze inny.
3.Elrond będzie przywódcą podczas ataku więc na pewno przybędą tłumne wojska z Rivendell.
4. Słabsza wersja tego którego zabił Isildur.
5.Orkowie pająki nietoperze i może wargowie.