PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327661
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

BŁĄD BECZKOWY

ocenił(a) film na 9

Na platformie w królestwie elfów leśnych znjadowało się dokładnie 13 beczek dla 13 krasnoludów i 13 beczek zostało posłanych prosto do rzeki przez hobbita. Dlatego też Bilbo trzymał się beczki któregoś z krasnoludów podczas podróży w rzece. W trakcie walk z orkami jeden z krasnoludów zniszczył swoją beczkę następnie wskoczył do kolejnej, pustej. Następnie na łodzi, podczas przeprawy przez jezioro, znajdowało się dokładnie 14 beczek dla każdego krasnoluda i hobbita. Jak można kręcić film przez kilka miesięcy, następnie obejrzeć go i puścić w obieg z takim oczywistym gniotem?

ocenił(a) film na 7
Pradi

http://zapodaj.net/1a4ed6f6a9aa0.jpg.html

z tego co widać, masz racje

ocenił(a) film na 6
Midie

No cóż, można sobie co najwyżej wytłumaczyć tym, że Elfy musiały wcześniej spuścić jedną pustą beczkę i akurat Bombur na nią trafił.

Ale nie da się ukryć, że w swoich fantazjach twórcy się trochę pogubili.. Założę się, że scenę z Bomburem wymyślono znacznie później niż nakręcono scenę w piwnicy elfów.

ocenił(a) film na 7
S_T_P

Pojawiają się błędy i w Hobbicie i w LOTR jak i w innych filmach:) Ostatnio oglądałam LOTR i zauważyłam, że w różnych scenach oczy Legolasa zmieniają kolor z niebieskiego na ciemny brąz

ocenił(a) film na 6
Midie

Ja też w Lotrze wypatrzyłem całą garść błędów - i zgadzam się, ze takowe sa w każdym filmie. Ja zawsze staram sie udawać, że ich nie ma, lub tworzę sobię logiczne tłumaczenie.
Z beczką była ewidentna wtopa, która wynika zapewne z faktu, że scenę z Bomburem dodano później. Skoro już jest, to najsensowniej tłumaczyć sobie, że Elfy spuściły ją wcześniej i Bombur szczęśliwie na nią trafił akurat gdy potrzebowal.

ocenił(a) film na 9
S_T_P

W takim razie elfy spuściły do rzeki aż 2 beczki :). Jak widzieliśmy z platformy spada 13 beczek, 1 beczka ulega zniszczeniu więc pozostaje 12, ale na łodzi mamy już 14 beczek dla 13 krasnoludów i 1 hobbita. Tyle milionów zielonych banknotów do policzenia, ale z beczkami jest problem.

ocenił(a) film na 7
S_T_P

Dobrze podchodzisz do kwestii błędów, ale w tym rzypadku elfy musiałyby spuścic dwie dodatkowe beczki. :)

DarkSith

Przecież elfowie potrafią przewidzieć przyszłość. Spuścili dwie beczki zawczasu, bo wiedzieli, że będą potrzebne. Przecież to w naturze bardzo dobre i szlachetne istoty. Nie chcieli, żeby hobbit i krasnolud się utopili, to dali im 2 beczki tak na wszelki.

ocenił(a) film na 7
Reveuse

Hobbit i tak płynał nie w beczce:) Ale przynajmniej mial sie gdzie skryc na barce Barda:)