PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327690
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Błędy w filmie

ocenił(a) film na 8

1.wysypują z beczek ryby przez jakiś czas, nagle odkładają a beczka znów cała pełna
2. Bombur niszczy beczkę następnie wskakuje do kolejnej, która jest dodatkowa ? Nie jestem
pewien czy to błąd czy przeoczenie
3. Bilbo nie słyszy rozmowy pająków po nałożeniu na palec pierścienia słyszy następnie sciąga
pierścień i nadal słyszy.

Głupio zrobiono z drzwiami na Samotnej Górze, bo to była zwykła szpara która mogli znaleść po
omacku, światło mogło wskaywać np, miejsce gdzie była miększa skała i to wydłubać czy co
kolwiek a nie szpara na 20 cm i oni po takiej długiej drodze nagle idą do domu, ślepiec by to
znalazł.

Wypisuje jakie błędy zauważyliście.

Kubyra

1 masz rację
2 było więcej beczek tak mi się wydaje :)
3 nie wróciłem na to uwagi :(
no z tym na końcu co napisałeś to było najgorsze :(

Kubyra

To nie są błędy tylko twoje niedopatrzenia.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

To go olśnij, najlepiej capsem, jesteś w tym mistrzem.

Silencium

Jesli sa błędy, to w ciekawostkach na forum.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

To odmawia autorowi prawa do dostrzegania własnych czy odmawia mu prawa do zakładania na wątków na ten temat?

Silencium

Ale ten temat jest niepotrzebny.

kamilxxx09

masz rację że nie potrzebny ale skoro założył ten temat to chyba warto o tym porozmawiać

wort801

To piszcie o prawdziwych błędach, a nie paplacie kłamstwa.

kamilxxx09

ej spokojnie jakie kłamstwa ???? to tylko dyskusja o scenach o których mamy wątpliwości nie musisz tak się spinać :)

wort801

Jakoś temat nie jest zatytułowany WĄTPLIWOŚCI

kamilxxx09

kłamstwa też nie proszę mi nie wmawiać kłamstw

ocenił(a) film na 7
wort801

Nie rozmawiaj z Kamilem to największy idiota tego forum. Oszczęź sobie nerwów.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
straightlines

Brak argumentów, widze...

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To ty nigdy nie umiesz dać logicznych argumentów paparuchu

straightlines

Nie szpanuj tym swoim slangiem, dzieciuchu, bo widać, ze jeszcze z gimnazjum nie wyszedłeś.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Nie muszę "szpanować" sam sobie kopiesz dołki pod sobą. Pamiętaj obserwuję Cię. Za każdym razem jak będziesz kogoś wyszydzał bo oceni inaczej jak ty Hobbita ja tam będę, jak będzie obrażał i się kłócił ja Cię będę obserwował, jak będziesz robił burdel - to samo.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Jakie kłamstwami.Z tymi czterema błędami również się zgadzam.No może prócz drzwiami do góry.Który film ich nie ma.Ale gdyby za takie coś obniżać oceny w każdym filmie to nie było by filmów wybitnych.Kamilek zacznij w końcu też szanować zdanie innych...

kacperowski20

Zacznij oglądac film uwaznie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

A Ty przestań zakładać multikona i wypisywać bzdury pod każdym wątkiem dotyczącym Hobbita. Nie ma chyba tematu, choćby delikatnie krytycznego bez twojej wypowiedzi. Ludziom ma prawo się nie podobać ta bajeczka i tyle.

Ta bajeczka ma i błędy i słabe punkty, i nie każdy musi ją uważać za arcydzieło. Zwłaszcza, że jak dotąd to najsłabszy film traktujący o pierścieniu bezapelacyjnie.

Adaskop

Nie mam zadnych multikont. I pogódź się z tym że sa lepsze filmy niż jakaś Grawitacja. I takim filmem jest własnie Hobbit.
PS. Najsłabszym chyba tylko dla ciebie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Dla mnie i setek innych osób patrząc na tematy pod tym filmem, także raczej marne to twoje "PS."
Wystarczyć użyć elementarnej wiedzy, jaką człowiek stara się posiąść już w wieku jakiś 5 lat, czyli czytania , a następnie przejrzeć wypowiedzi na forum poniżej :).

Co do Grawitacji, to nie wątpię, że jest dużo więcej lepszych filmów. Wiesz czemu? :) Bo tego filmu nawet nie oglądałem ani nie oceniałem, i raczej w przyszłości nie mam takich planów, ale skoro porównujesz Hobbita z Grawitacją, to zdobyłeś moja uwagę, nie ma co. :D Nie mam tylko pojęcia, dlaczego.

: - )

Adaskop

Stary daj sobie spokoj. Olewajcie jego posty i tematy bo sa mega infantylne. Zniknie jak nikt nie bedzie chcial z nim gadac i wtedy wszystkie fora LOTRo- i Hobbitopodobne odspana. Nie ma co wyrazac swego zdania w jakimkolwiek dialogu z nim (bo takowy nie jest osiagalny) jesli na wstepie rozmowy nie uznasz Hobbitow za arcydziela.

MrBaggins

Nigdy nie znikne:) Będe tu cały czas, bo jestem fanem i Lotra i Hobbita:)

kamilxxx09

Byc mozesz, nikt ci nie broni. Tylko nie zabieraj glosu bo 99% osob na tym forum ma cie dosc. Chyba tylko swiezaki nie wiedza kim jestes :)
Prawda taka ze jestes tzw sezonowcem i po trzeciej czesci Hobbita znikniesz jak kazdy sezonowiec.

MrBaggins

1. Tylko trolle takie jak ty i straightlines mają mnie dość, bo myśla, ze moga innym wciskać kity i kłamstwa.
2. Nie, nie zniknę. Sezonowcem? Jestem tu 2,5 roku człowieku.

kamilxxx09

I co z tego że od 2,5 roku... Ogarnij się człowieku... serio

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ja też mam dość. Pozdrawiam.

Strider_

Ty tu sie nawet nie udzielasz, zacznijmy od tego.

kamilxxx09

Chcesz przez to powiedziec ze niby ty sie udzielasz? Wez nie rozmieszaj ludzi. Temat posiadajacy jakas merytoryczna wartosc w twoim wykonaniu pojawia sie w stosunku 1:15 przy czym pozostale 14 tematow "w ktorych sie udzialasz" to albo belkot albo nieustanne klotnie z kims. Strider moze nie udziela sie az tak bardzo ale przynajmniej nie wszczyna klotni, ma godnosc i kiedy cos pisze to pisze na temat czego o tobie mowic niestety nie mozna.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Odwal sie od niego paparuchu.

kamilxxx09

1. Masz ladnie nawalone pod kopula jesli uwazasz nas za trolil... no ale kto siedzi tu juz jakis czas, ten widzi roznice miedzy naszymi tematami i postami a twoim belkotem.
2. No i co z tego ze jestes tu 2,5 roku? Jestes sezonowcem a dlaczego to kazdy widzi. Ja mam krocej konto ale sledzilem info o powstawaniu Hobbita wczesniej niz ty ksiazke (o ile) przeczytales.

Wez sie chlopoku ogarnij...

MrBaggins

1. Równie dobrze ty mozesz mieć nawalone pod kopułą, skoro uwazasz mnie za trolla.
2. To że mam konto od 2011 roku, nie znaczy, ze wczesniej nie interesowałem się światem Tolkiena.

kamilxxx09

Nie napisalem w swej wypwowiedzi nawet raz, ze uwazam cie za trolla tylko sezonowca, ktory poza belkotem nic konkretnego nie pisze... wiec nie klam i milcz :)

kamilxxx09

Byc mozesz, nikt ci nie broni. Tylko nie zabieraj glosu bo 99% osob na tym forum ma cie dosc. Chyba tylko swiezaki nie wiedza kim jestes i cie toleruja :)
Prawda taka, ze jestes tzw sezonowcem i po premierze trzeciej czesci Hobbita znikniesz jak kazdy sezonowiec.

kamilxxx09

Byc mozesz, nikt ci nie broni. Tylko nie zabieraj glosu bo 99% osob na tym forum ma cie dosc. Chyba tylko swiezaki nie wiedza kim jestes i cie toleruja :)
Prawda taka, ze jestes tzw sezonowcem i po premierze trzeciej czesci Hobbita znikniesz jak kazdy sezonowiec.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

I kolejna osoba ma Cię tu za DEBILA :D

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

I kolejna osoba ma Cię za idiotę z multikontami:D Tak dalej pajacu:D

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Oglądam,i KAŻDY film ma jakieś mniejsze bądź większe wpadki.Mi te w Hobbicie nie psuły frajdy z oglądania.I przestań wyzywać każdego komu się coś w Hobbicie nie podoba.Każdy ma prawo do swojego zdania.

kamilxxx09

http://www.imdb.com/title/tt1170358/goofs?ref_=tttrv_ql_2

sentia

Błędy Druzyny:
Gdy drużyna przepływa przez Anduine i mija wielkie posągi przodków Aragorna, widać, jak posągi te mają wyciągnięte lewe ręce. Natomiast parę chwil później dostrzec można, że jeden z posągów ma wyciągniętą prawą rękę.

Gdy drużyna wychodzi z Morii, w pewnym momencie u Legolasa widać białe bokserki z czerwonymi kropkami...

Róg Gondoru, noszony przez Boromira, jest pęknięty po jego walce z orkami. Natomiast w scenie, w której Aragorn klęka przy Boromirze, róg znowu jest cały.

Kiedy Aragorn walczy z Uruk-hai pod koniec filmu, zostaje przez niego odepchnięty i wpada na drzewo. W tym momencie miecz wypada mu z ręki. W następnej scenie Uruk-hai rzuca w niego tarczą, a Aragorn znowu trzyma miecz w ręku.

W scenie w Rivendell, kiedy Frodo dostał od Bilba mithril i potem zaczął zapinać koszulę wyraźnie widać że guziki są z tworzywa sztucznego.

Konie Nazguli na początku są czarne, jednak później są brązowe.

W scenie, w której Hobbici docierają do Bree, zaczyna padać deszcz. Pada on jednak tylko tam, gdzie idą Hobbici, czyli po prawej stronie ujęcia.

W "Drużynie Pierścienia" Orlando Bloom grający Legolasa ma brązowe oczy, w pozostałych dwóch częściach jego oczy są niebieskie.

Na drugim dysku wersji kolekcjonerskiej (extended version) elfy w Lothlorien nie mają cięciw w łukach. Trzymają tylko strzały w odpowiednim położeniu, jedynie łuk Legolasa posiada cięciwę.

Gdy Aragorn szuka athelasu, by opatrzyć ranę Froda, znajduje zioło i nagle pochodnia, którą miał w ręce, znika na chwilę, ponieważ Obieżyświat jedną ręką trzyma roślinę, a drugą odcina ją nożem. Za chwilę znów ma pochodnię.

Kiedy Nazgule gonią Arwenę, w ujęciu z lotu ptaka dostrzec można, że jest ich osiem. Gdy jednak Nazgule chcą przekroczyć rzekę, jest ich już dziewięć.

Kiedy Gandalf walczy z Sarumanem w Isengardzie, ten odbiera mu jego laskę i transportuje go na szczyt wieży. Stamtąd ratuje Gandalfa ogromny orzeł. Nie wiadomo jednak, w jaki sposób Gandalf odzyskuje laskę.

Gdy Aragorn podbiega do konającego Boromira na końcu filmu, jeden z rzekomo martwych orków podnosi głowę i się za nim ogląda.

W Morii miecz Froda (żądło) zaczyna świecić, ponieważ w pobliżu są orkowie. Jednak po ucieczce przed trollem w kąt komnaty, magiczna broń przestaje się jarzyć, chociaż wokoło jest pełno orków.

Miecz Arweny to ten sam miecz, który posiada Elrond na początku filmu w scenie oblężenia Barad Dur przez wojska Ostatniego Przymierza.

Kiedy Aragorn prowadzi hobbitów do Rivendell, w jednym ujęciu koniec jego łuku uderza w kamerę, koło której przechodzą bohaterowie.

W scenie ostatniej walki i śmierci Boromira miecz Merry'ego raz widoczny jest w jego prawej, a raz w lewej ręce.

Kiedy bohaterowie odnajdują w Morii grób Balina, Gimli klęka przed nim i pochyla głowę tak, że jego hełm dotyka nagrobka. W poprzednim ujęciu widać, że Gimli klęczy o wiele za daleko od grobu, żeby było to możliwe.

W czasie walki z orkami na Amon Hen wyraźnie widać, że Aragorn "wbija" miecz pod pachę jednego z orków...

Kiedy Galadriela nalewa wodę do Zwierciadła, wyraźnie widać, że trzyma pusty dzban, ponieważ nie byłaby w stanie utrzymać dzbana pełnego wody pod takim kątem. Woda lejąca się do Zwierciadła została więc dodana w inny sposób.

Kiedy Saruman przywołuję burzę, żeby uniemożliwić drużynie przejście przez Góry Mgliste, widać zabandażowany palec, który aktor złamał kilka dni wcześniej...

Kolor włosów Arweny zmienia się od całkiem czarnego z granatowym połyskiem, do ciemnego brązu z jaśniejszymi błyskami.

Kiedy drużyna wbiega do lasu Lorien, po prawej stronie ekranu widać wygniecione w trawie ślady opon.

Gdy porwani przez orków Merry i Pippin mają być już niemal zmiażdżeni końskimi kopytami, tuż za lasem Entów widać przejeżdżający samochód.

Podczas potyczki z Nazgulami w ruinach Amon Soul Frodo zakłada pierścień. Jeden z Nazguli wbija w hobbita miecz, po czym go wyciąga. W tym momencie na pomoc przybywa Aragorn i odgania potwory. Po chwili podchodzi do rannego Froda i podnosi sztylet. Skąd on się tam wziął, skoro Nazgul zabrał go ze sobą?

Kiedy Drużyna odpoczywa na wzgórzu w Hollinie, kucyk Bill jest przywiązany w tle podczas jednego ujęcia. Gdy nadlatują szpiedzy Sarumana - wrony, wszyscy się szybko chowają i nie widać nikogo. Kto i gdzie ukrył kucyka?

Kiedy Boromir umiera, jego prawa dłoń znajduje się na ramieniu pochylającego się nad nim Aragorna. Jednak gdy kamera filmuje Aragorna, ręki już nie widać.

Podczas narady u Elronda, Gimli usiłuje zniszczyć Pierścień za pomocą topora. Po uderzeniu topór rozpada się (szczątki ostrza widać na podeście). Jednak w następnym ujęciu Gimli przyłącza się do Aragorna i Legolasa i ofiarowuje Frodowi swój, tym razem już cały, topór.

Zaraz po otwarciu wrót Morii, Gandalf jako pierwszy wchodzi do środka, a na podłodze wyraźnie widać ciągnący się za nim kabel zasilający jego różdżkę.

Kiedy hobbici wchodzą do gospody "Pod rozbrykanym kucykiem", na ladzie możemy zauważyć samotną książkę. Jednak w następnym ujęciu obok książki leży pióro i pojemnik z atramentem.

Kiedy król Elendil zostaje uderzony przez Saurona i upada na ziemię, ma na głowie swój hełm, jednak gdy Isildur podbiega do Elendila, hełm leży obok niego.

Kiedy Drużyna płynie na południe rzeką Anduiną, Legolas wyczuwa zbliżających się Uruk-hai. Odwraca głowę w lewo. Dowódca Uruków, Lurtz, obraca głowę w prawo. Oznacza to, że Uruk-hai znajdują się na wschodnim brzegu rzeki. Jednak, skoro przyszli pieszo z Isengardu, powinni znajdować się na zachodnim brzegu.

W kilku scenach, gdy Drużyna stawia czoła orkom, miecz Froda, Żądło, nie świeci się na niebiesko tak jak powinien.

Kiedy Aragorn pokonuje Lurtza widzimy, że ma w ustach krew. Jednak gdy podbiega do Boromira i zaczyna z nim rozmawiać, krew nagle znika.

Kiedy Boromir przecina swój palec złamanym mieczem, krew na palcu pojawia się jeszcze przed przecięciem, a gdy chwilę potem Boromir cofa ostrze, pod krwią możemy dostrzec, że palec wcale nie został uszkodzony.

kamilxxx09

Nie kopiuj mi... wszystkich ciekawostek z filmwebu bo sa one bezpośrednio przepisywane z największego portalu filmowego na świecie IMDb. Nikt nie twierdzi że Drużyna jest bez błędów... ogarnij się... A to że ich jest więcej to zasługa tego że film wyszedł 12 lat temu a nie 3 miesiące... nie zostały wszystkie wypisane... Nie wiem, co mają błędy z Drużyny do błędów z Hobbita...po prostu chcę ci pokazać że błędy są i będa zawsze... żaden film nie jest idealny a już na pewno nie ten..

sentia

Przeciez ja to wiem. I nie zaprzeczam. Tylko chodzi mi o to, żeby nie zakładac temu, w którym załozyciel pisze bzdury.

kamilxxx09

Ale niby jakie bzdury?
W takim razie 3/4 twoich tematów na tym forum trzeba by pokasować bo to tez bzdury

sentia

Takie bzdury, ze załozyciel tematu nie ma co do błędów pewności, a pisze bzdury.

kamilxxx09

Rozmowa z toba nie ma sensu..

sentia

To nie rozmawiaj.

kamilxxx09

Idź się załamywać że najnowszy Hobbit jest po prostu przeciętny...

ocenił(a) film na 7
sentia

hehehe

sentia

Ide się cieszyć, że jest świetny:)