PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327669
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Mam pytanie czy Bitwa Pięciu Armii, z trzeciej części Hobbita rozegrała się dokładnie w tym samym miejscu gdzie znajdowały się moczary pełne trupów przez które Smigol/ Gollump przeprowadzał Frodo i jego przyjaciela, mówiąc , że była tam wielka bitwa?

ocenił(a) film na 9
Raze

Nie.

ocenił(a) film na 9
Raze

Nie, w tym miejscu rozegrała się pierwsza wielka bitwa wojny z Sauronem, która zakończyła 2 erę. Chyba Jackson pokazał ja w prologu do "Drużyny..." połączoną w jedno z bitwą na stokach Orodruiny, gdzie on pierścień stracił.

Taki szczegół: Thranduil brał w niej udział wraz ze swoim ojcem Oropherem, który zginął.

Szkoda, że nie mogą do tego jakoś nawiązać w "Hobbicie", chyba kwestia praw autorskich.

ocenił(a) film na 10
roma_k11

Nie ta bitwa nie jest pokazana w prologu Drużyny Pierścienia ta Bitwa co jest pokazana w Prologu Drużyny Pierścienia to była bitwa o wolność Śródziemia na stokach Góry przeznaczenia nie na moczarach

roma_k11

Mogą nawiązać do Thranduila, ale nie mogą na przykład podać imienia jego ojca, bo znajduje się ono tylko w Niedokończonych Opowieściach, do których nie mają praw.

Ogólnie mówiąc, mogą wykorzystać to, co znajduje się Hobbicie, we Władcy Pierścieni i w Dodatkach do WP oraz to, co można z nich wywnioskować. Wbrew pozorom mogą całkiem dużo. Nie wolno im tylko używać imion, które są wyłącznie w Silmarillionie i Niedokończonych Opowieściach, czy innych książkach oraz przedstawiać w dosłowny sposób wydarzeń tylko tam opisanych.

W komentarzach reżyserskich PJ i Philippa mówią, że czasem muszą się zatrzymać w pół drogi. Nie wiem, czy dobrze usłyszałam, ale planują podobno umieścić Thranduila w bitwie w prologu w odświeżonej wersji Drużyny Pierścienia. Tak mówią w komentarzach do reżyserskiej wersji Podróży, ale ciekawe, czy to dojdzie do skutku.

ocenił(a) film na 7
Nerwen_AG

ŻCK? Odświeżona "Drużyna..."? Mam nadzieję, że to jakiś żart.

ocenił(a) film na 10
Banner

W sumie mogła by być może dali by Toma Bombadila i upiory Kurchanów według mnie to chyba dobry pomysł

ocenił(a) film na 7
LobeliaSakvil

Wiesz co piszesz?

Banner

Wiem, co piszę. Dlaczego nasz nadzieję, że to żart? To wcale nie musiałoby byc złe ;)

Resztę wyjasniam poniżej

ocenił(a) film na 7
Nerwen_AG

Ja nie piszę, że nie wiesz co piszesz. A czemu tego nie chcę? Bo od takiego poprawiania się zaczyna. Jak Jackson stanie się taki jak Lucas to będzie źle. Jedyne za czym bym był to poprawianie błędów technicznych, typu zmieniający się kolor oczu Legolasa. Zresztą już w LOTRze w paru scenach mu cyfrowo pokolorowali jak zapomnieli soczewek.

Banner

Rozumiem, też nie chciałabym drugiego Lukasa.

ocenił(a) film na 10
Nerwen_AG

A daj linka chętnie poczytam zaciekawiłaś mnie tym komentarzem mogło by w sumie być odświerzona wersja Drużyny Pierścienia jeśli tylko w tym odświerzeniu planowali by dać Toma Bombadila i upiory Kurchanów to jestem jak najbardziej za byle nie było by to odświeżenie zrobione komputerowo i jak masz linka do tych informacji to daj linka na priv

LobeliaSakvil

Nie mam linka, ale może ktoś wie gdzie można znaleźć zapis treści komentarzy reżyserskich do NP rozszerzonej. Musi ti gdzieś w sieci być :-)

Nerwen_AG

Odświeżona wersja DP? Słyszałem tylko o wersji 3D.

kamilxxx09

Aż nie wiem, komu odpowiedzieć, więc dla sprawiedliwości odpowiem na ostatni post, czyli Twój.

Wiem, co piszę. Chodzi mi o wersję, o której PJ rozmawiał z Philippą Boyens na komentarzach reżyserskich do N Podróży. Tam nie ma polskich napisów, więc opieram się na tym, co usłyszałam po angielsku. Przy scenie w prologu, gdy jest pokazana retrospekcja ze starym Bilbem, rozmawiają o tym, czy zmienić starego Bilba na nowego, gdyby mieli wydać całościową wersję w jednym boksie Hobbita i WP. Dochodzą do wniosku, że zmieniać nie będą z szacunku dla starej wersji i Iana Holma, i że nie będzie przeszkadzało to, że jest inaczej ubrany niż Freeman, bo to retrospekcja i ktoś tak po prostu mógł sobie wyobrażać.

Mówią też, co jeszcze można byłoby dodać albo zmienić i wspominają Thranduila w bitwie.

Dosyć dawno to oglądałam, więc nie pamiętam dokładnie jak oni to mowią i z jakim stopniem pewności. Sprawdzę to za kilka dni, bo na razie nie mam dostępu do tej wersji.

Ale raczej na pewno nie będzie takich zmian i dużych dodatków jak Tom Bombadil czy kurhany. Na to bym nie liczyła.

A możliwe, że to właśnie ta wersja 3D, o której piszesz. Nie wiesz przypadkiem, kiedy ona ma się ukazać?

Nerwen_AG

Mała poprawka, pomyliły mi się prologi i retrospekcje. To znaczy rozmawiają prz scenie znalezienia Pierścienia w Podróży o retrospekcji z Bilbem w prologu do Drużyny.

Zresztą jeszcze to sprawdzę ;)

Nerwen_AG

Dzięki. Muszę ogarnąć te komentarze, bo mam do tego dostęp. A co do 3D to kiedyś było takie info, że w przyszłości może zrobią Lotra w 3D, ale to nic narazie nie wiadomo.

Raze

Nie.

ocenił(a) film na 6
Raze

Na Martwych Bagnach rozegrała się Bitwa na Dagorland tuż przed Mordorem. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_na_Dagorlad_%28Druga_Era%29
Samotna Góra i Bitwa Pięciu Armii to zupełnie inne miejsce.

Raze

W tym miejscu były też dwie bitwy Gondoru z Woźnikami.

ocenił(a) film na 10
Raze

Nie !!!