PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328291
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Mam Wrażenie z film stał się bardziej brązowy od pierwszej części. Chodzi mi o filtr. Czy to był
zamierzony efekt twórców ??

Pewex1988

Ja tam nic takiego nie zauwazyłem.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Zdecydowanie ma inny filtr teraz wiem na pewno. Jest to zabieg twórców filmu. Film miał być mroczniejszy. Więc zmienili barwę
filmu

ocenił(a) film na 7
Pewex1988

Też to zauważyłam, ale mam wrażenie, że film jest bardziej niebieski :)
Bardziej bym, powiedziała, że pierwsza część ma jakiś brązowy filtr.

Belief

Tez bym tak powiedział :)

ocenił(a) film na 7
Belief

Wg. mnie jedynka ma pomarańczowy a dwójka brązowy. I ogólnie DOS pod względem kolorystycznym wypada znacznie lepiej od przekoloryzowanego AUJ.

ocenił(a) film na 7
Banner

Jedynka może i ma pomarańczowy. W każdym razie coś koło tego. Tam są po prostu bardziej nasycone kolory. Te barwy, aż uderzają po oczach. Choć ja lubię kolory :)

Co co DOS i AUJ to nawet nie wiem co to jest :).

ocenił(a) film na 7
Belief

Desolation of Smaug i An Unexpected Journey ;-).

ocenił(a) film na 7
Banner

Aaaaa :) Myślałam, że mi serwujesz jakieś skróty filtrów albo metod kręcenia i robienia efektów specjalnych :)

ocenił(a) film na 6
Pewex1988

Filtr jest nieco chłodniejszy niż w przypadku jedynki, to na pewno, i bardzo dobrze. Poprawili też kolory, które nie są tak nasycone ;)

Joecrou

W jedynce przeważał żółty i pomarańczowy. Widac to przy wschodzacym i zachodzacym słońcu, zamianie trollów w kamień, Mieście Goblinów itd. A w Pustkowiu jest rzeczywiscie chłodniej i to dzięki barwom takim jak niebieski czy granatowy np. Dol Guldur, noc nad Ereborem, dużo niebieskiego kiedy kompania nocuje u Beorna i jeszcze cała Mroczna Puszcza.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Zdecydowanie film jest ciemniejszy

Pewex1988

Owszem.