http://www.elendilion.pl/2013/06/28/hobbit-pustkowie-smauga-sielanka-sie-skonczy a/
super! Najbardziej się ucieszyłam z tego: "koniec sielanki". Trochę mnie to denerwowało w hobbicie. I wcale mi nie przeszkadza, że będą pewne odstępstwa od książki, to właśnie dobrze, że film nas zaskoczy i nawet ci co czytali cały Tolkienizm, w tym ja, nie wiedzą czego się spodziewać. Bardzo fajnie, że będzie dużo akcji. A te elfy na zwiastunie skakały jak małpy, bo to jest inne plemię ,nie mądre Elfy Szare, ale porywcze Elfy Leśne. Nikomu nie przeszkadzało jak Legolas w WP odstawiał akrobacje podczas walki z Olifantem
Mi przeszkadzało. Zresztą wielu fanom ta scena nie podeszła i nie ma co się dziwic, bo trochę odstaje od klimatu. A te elfy w zwiastunie są moim zdaniem jeszcze gorsze, bo Legolas nie przywoływał na myśli małpy.
Te elfy są strasznie ciekawe. Wcześniej były takie spokojne, dostojne, teraz mają być bardziej wojownicze i niebezpieczne... Ciekawe, jak to wyjdzie.
Może zginie w Dol Guldur. Chociaż ja bym na to nie liczył. Na pewno akcja w Dol Guldur źle się skończy dla Gandalfa i wtedy przyjdzie mu z pomocą Galadriela. Wydaje mi się że Gandalf oberwie od Bolga bo w zestawach z figurkami byli razem.
Nie, no od Bolga raczej nie. W końcu Gandalf to Majar, osłabiony, ale i tak zachował część mocy, a Bolg to po prostu dość silny ork. Obstawiam raczej kilka Nazguli, Króla Nazguli albo Saurona. Ciekawa może być interakcja Sauron / Saruman.
Według mnie powinni, bo w LOTR (film) nie było o nim żadnej wzmianki. Ale i tak już filmy nie są ze sobą spójne i odbiegają od siebie, więc wszystko jedno.
Dla fabuły "Hobbita" książkowego też nie był ważny, więc nie wiem po jaką w ogóle cholerę wcisnęli go do filmu. Ale już zostawmy to, bo przez to tylko nerwy niepotrzebne.
rozumiem,że wg CIebie nie powinno być takich postaci (ze znikomym opisem w książkach) jak np. Radagast, sam "Hobbit" powinien się zmieścić w jednym, góra dwóch filmach.spoko
Ale idąc tym tokiem Gandalfa w Dol Guldur widzielibyśmy na zasadzie "wpadł i wypadł"...o Bitwie Pięciu Armii nie chcę myśleć jeśli miałaby być pokazana od strony Bilba...nie zawsze zgodne działanie z duchem książki dla filmu by było dobre...przykład Władca Pierścieni:)
przecieki z theonering. W sumie całkiem sensowne i do przewidzenia.
1) pod koniec sagi Saruman może być już całkowicie po stronie Saurona
2) trzeba wytłumaczyć brak Radagasta w WP (pewnie też Tauriel zginie)
3) tylko Istari może zabić Istariego
Ja jestem strasznie podekscytowana i otwarta na wszelkie zmiany, które nie są przesadzone. Pod artykułem w komentarzach widać, że niektórzy twierdzą jakoby Tolkien miał się przewracać w grobie. Moim zdaniem Ci ludzie przesadzają. Zapowiada się ciekawie. Szczególnie interesuję mnie relacje ojciec-syn, czyli Thrain_Thorin i Thranduil-Legolas. Nie wiem, tylko co miało znaczyć, że te elfy będą mniej mądre. Nie wiem, czy to jest dobre sformułowanie. Żeby tylko nie zrobili z elfów jakichś zabijaków. Jednak elfy to elfy. W każdym razie z każdym dniem nie mogę się bardziej doczekać;)
mniej mądre to znaczy, że nie zajmują się tyle nauką i sztuką jak np. elfy szare w Rivendell. A co do Sarumana, zabijającego Radagasta, to chyba raczej nie... W końcu w Drużynie Pierścienia nikt nie wiedział o jego zdradzie, a jakby zabił Radagasta, to chyba by o tym wiedzieli?
Ciężka sprawa z tym Radagastem, bo w Drużynie pierścienia to chyba on stoi za tą ćmą na wieży Isengardu, która przywołuje orły na życzenie Gandalfa.
nie, w książce to on przekazał wiadomość od Sarumana dla Gandalfa, z prośbą o spotkanie. A ta ćma, to raczej zwykłe zwierzę, bo np. w hobbicie była inna.
A co powiesz na zamianę Radagasta w nietoperza w scenie gdy szukają grobowców. Może potrafi on też zamienić się w ćmę.
On nie zamienia się w nietoperza. Z grobowca wylatują ptaki i nagle za Gandalfem widzimy Radagasta który podnosi czapkę i do gniazda siadają te ptaki. Żadnego nietoperza tam nie ma.
jeszcze tylko pół roku, a jak skończą się wakacje to zostaną 4 miesiące. Tak tylko pocieszam :) Proponuję nie oglądać już zwiastuna i zacząć oglądać jakiś fajny serial lub grać w jakąś fajną grę. :)
Według Tolkiena potrafił zmieniać kształty, więc jest to możliwe. Zauważ że w tej scenie gdy przelatuje nietoperz nagle pojawia się Radagast. Gandalf mówi do niego po imieniu, a on jest zdziwiony i po chwili mówi: "Tak, faktycznie to ja".
Z grobowca wylatuje jeden z ptaków Radagasta, który później wraca do gniazda na jego głowie : P
To nietoperz a nie ptak...
No ale do niedawna udawało mi się od co niektórych usłyszeć, że Rekin to ssak morski :D
Cóż...
Dobra, nie spinaj się tak wszechwiedzący. Dobra, obejrzałem jeszcze raz, i to jest nietoperz.
Ale w Hobbicie Gandalf też użył owada, żeby przywołać orły, to taka jego zdolność, wątpię, żeby Radagast miałby coś z tym wspólnego w WP. Jeśli tak to są to jedynie domysły.