PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328308
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

http://www.elendilion.pl/2013/06/28/hobbit-pustkowie-smauga-sielanka-sie-skonczy a/

wisniorzech

Ale Peter narobił nam smaku :D Już się nie mogę doczekać!

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

No, ja też.
Chciałbym, żeby było rzeczywiście tak dobre, jak "Dwie wieże"

ocenił(a) film na 8
michim2

super! Najbardziej się ucieszyłam z tego: "koniec sielanki". Trochę mnie to denerwowało w hobbicie. I wcale mi nie przeszkadza, że będą pewne odstępstwa od książki, to właśnie dobrze, że film nas zaskoczy i nawet ci co czytali cały Tolkienizm, w tym ja, nie wiedzą czego się spodziewać. Bardzo fajnie, że będzie dużo akcji. A te elfy na zwiastunie skakały jak małpy, bo to jest inne plemię ,nie mądre Elfy Szare, ale porywcze Elfy Leśne. Nikomu nie przeszkadzało jak Legolas w WP odstawiał akrobacje podczas walki z Olifantem

natadragon

Co do elfów: zgadzam się:D

ocenił(a) film na 7
natadragon

Mi przeszkadzało. Zresztą wielu fanom ta scena nie podeszła i nie ma co się dziwic, bo trochę odstaje od klimatu. A te elfy w zwiastunie są moim zdaniem jeszcze gorsze, bo Legolas nie przywoływał na myśli małpy.

wisniorzech

Bardzo dobra wiadomość.

wisniorzech

Te elfy są strasznie ciekawe. Wcześniej były takie spokojne, dostojne, teraz mają być bardziej wojownicze i niebezpieczne... Ciekawe, jak to wyjdzie.

wisniorzech

Ciekawe czy uśmiercą Radagasta.

obleh

Może zginie w Dol Guldur. Chociaż ja bym na to nie liczył. Na pewno akcja w Dol Guldur źle się skończy dla Gandalfa i wtedy przyjdzie mu z pomocą Galadriela. Wydaje mi się że Gandalf oberwie od Bolga bo w zestawach z figurkami byli razem.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Nie, no od Bolga raczej nie. W końcu Gandalf to Majar, osłabiony, ale i tak zachował część mocy, a Bolg to po prostu dość silny ork. Obstawiam raczej kilka Nazguli, Króla Nazguli albo Saurona. Ciekawa może być interakcja Sauron / Saruman.

ocenił(a) film na 8
natadragon

A Radagast nie może zginąć, bo był w WP w książce.

natadragon

Był tylko wspomniany. Azog też zginał w dodatkach do WP a w Hobbicie zyje nadal.

użytkownik usunięty
natadragon

To bez znaczenia co było w książce, Haldir zginął w Dwóch Wieżach :)

natadragon

Możliwe.

ocenił(a) film na 7
obleh

Według mnie powinni, bo w LOTR (film) nie było o nim żadnej wzmianki. Ale i tak już filmy nie są ze sobą spójne i odbiegają od siebie, więc wszystko jedno.

Banner

Ale wiesz, dla fabuły WP Radagast nie był ważny więc pominięcie go ma sens.

ocenił(a) film na 7
katie_17

Dla fabuły "Hobbita" książkowego też nie był ważny, więc nie wiem po jaką w ogóle cholerę wcisnęli go do filmu. Ale już zostawmy to, bo przez to tylko nerwy niepotrzebne.

Banner

Oglądałeś 1 cześć? bo widać że nie znasz nawet roli Radagasta.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Tu chodzi o książkę, tępy człowieku.

Baginzys

O film, pacanie.

ocenił(a) film na 10
Banner

rozumiem,że wg CIebie nie powinno być takich postaci (ze znikomym opisem w książkach) jak np. Radagast, sam "Hobbit" powinien się zmieścić w jednym, góra dwóch filmach.spoko
Ale idąc tym tokiem Gandalfa w Dol Guldur widzielibyśmy na zasadzie "wpadł i wypadł"...o Bitwie Pięciu Armii nie chcę myśleć jeśli miałaby być pokazana od strony Bilba...nie zawsze zgodne działanie z duchem książki dla filmu by było dobre...przykład Władca Pierścieni:)

Banner

Nic od siebie nie odbiega.

ocenił(a) film na 6
obleh

Radagasta zabije Saruman w trzeciej części.

ocenił(a) film na 10
cichy89

chciałbyś....chciałbym? :>

ocenił(a) film na 6
DaroO2222

przecieki z theonering. W sumie całkiem sensowne i do przewidzenia.
1) pod koniec sagi Saruman może być już całkowicie po stronie Saurona
2) trzeba wytłumaczyć brak Radagasta w WP (pewnie też Tauriel zginie)
3) tylko Istari może zabić Istariego

ocenił(a) film na 10
cichy89

sensowne i chyba najlepsze rozwiązanie :) chciałbym

ocenił(a) film na 9
wisniorzech

Ja jestem strasznie podekscytowana i otwarta na wszelkie zmiany, które nie są przesadzone. Pod artykułem w komentarzach widać, że niektórzy twierdzą jakoby Tolkien miał się przewracać w grobie. Moim zdaniem Ci ludzie przesadzają. Zapowiada się ciekawie. Szczególnie interesuję mnie relacje ojciec-syn, czyli Thrain_Thorin i Thranduil-Legolas. Nie wiem, tylko co miało znaczyć, że te elfy będą mniej mądre. Nie wiem, czy to jest dobre sformułowanie. Żeby tylko nie zrobili z elfów jakichś zabijaków. Jednak elfy to elfy. W każdym razie z każdym dniem nie mogę się bardziej doczekać;)

ocenił(a) film na 8
Aredhel125

mniej mądre to znaczy, że nie zajmują się tyle nauką i sztuką jak np. elfy szare w Rivendell. A co do Sarumana, zabijającego Radagasta, to chyba raczej nie... W końcu w Drużynie Pierścienia nikt nie wiedział o jego zdradzie, a jakby zabił Radagasta, to chyba by o tym wiedzieli?

natadragon

Ciężka sprawa z tym Radagastem, bo w Drużynie pierścienia to chyba on stoi za tą ćmą na wieży Isengardu, która przywołuje orły na życzenie Gandalfa.

obleh

No własnie.

ocenił(a) film na 8
obleh

nie, w książce to on przekazał wiadomość od Sarumana dla Gandalfa, z prośbą o spotkanie. A ta ćma, to raczej zwykłe zwierzę, bo np. w hobbicie była inna.

natadragon

A co powiesz na zamianę Radagasta w nietoperza w scenie gdy szukają grobowców. Może potrafi on też zamienić się w ćmę.

obleh

A gdzie jest niby scena z zamianą Radagasta w nietoperza?

kamilxxx09

W tej z videobloga.

obleh

On nie zamienia się w nietoperza. Z grobowca wylatują ptaki i nagle za Gandalfem widzimy Radagasta który podnosi czapkę i do gniazda siadają te ptaki. Żadnego nietoperza tam nie ma.

obleh

Albo jest to rzeczywiście nietoperz ale na pewno nie jest nim Radagast.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

jeszcze tylko pół roku, a jak skończą się wakacje to zostaną 4 miesiące. Tak tylko pocieszam :) Proponuję nie oglądać już zwiastuna i zacząć oglądać jakiś fajny serial lub grać w jakąś fajną grę. :)

natadragon

Obecnie czytam.

ocenił(a) film na 6
obleh

Tylko że Radagast się w nic nie zmienia...

Joecrou

Według Tolkiena potrafił zmieniać kształty, więc jest to możliwe. Zauważ że w tej scenie gdy przelatuje nietoperz nagle pojawia się Radagast. Gandalf mówi do niego po imieniu, a on jest zdziwiony i po chwili mówi: "Tak, faktycznie to ja".

ocenił(a) film na 6
obleh

Z grobowca wylatuje jeden z ptaków Radagasta, który później wraca do gniazda na jego głowie : P

ocenił(a) film na 9
Joecrou

To nietoperz a nie ptak...
No ale do niedawna udawało mi się od co niektórych usłyszeć, że Rekin to ssak morski :D

Cóż...

ocenił(a) film na 6
khazad7_2

Dobra, nie spinaj się tak wszechwiedzący. Dobra, obejrzałem jeszcze raz, i to jest nietoperz.

Joecrou

Wylatuje nietoperz ale to zwykły nietoperz, nie Radagast.

ocenił(a) film na 9
obleh

A w której to dokładnie scenie było?

ocenił(a) film na 6
Aredhel125

W jedynym udostępnionym fragmencie z drugiej części :P

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Aha, to nie będę oglądać ;)

ocenił(a) film na 6
Aredhel125

E tam. Krótki jest ; )

ocenił(a) film na 9
obleh

Ale w Hobbicie Gandalf też użył owada, żeby przywołać orły, to taka jego zdolność, wątpię, żeby Radagast miałby coś z tym wspólnego w WP. Jeśli tak to są to jedynie domysły.

ocenił(a) film na 9
natadragon

Ok ale lepiej by moim zdaniem brzmiało inne słowo, a nie "mniej mądre".