Podczas pobytu Bilba w Rivendell w filmie "Drużyna pierścienia" mamy scenę gdy siedzi on na ławce z Frodem i pokazuje mu swoją książkę. To oczywiście "Tam i z powrotem". Podczas przewracania kartek możemy zauważyć kilka rysunków. Dwa z nich są niezgodne z tym co widzieliśmy w Niezwykłej podróży, ale oczywiście zgodne z książką Tolkiena.
Na jednym widzimy harfę Thorina, a w filmie w scenie kolacji u Bilba instrumenty posiadają tylko Dwalin i Bifur. Jedynym wytłumaczeniem może być przypuszczenie, że hobbit tak się tego wieczora spił, że nie pamiętał kto na czym grał;).
Drugą niezgodnością między filmami jest rysunek pokazujący klucz. Nie jest to jednak klucz do Ereboru, ale klucz do drzwi wejściowych jaskini trolli, gdyż zaraz obok niego jest rysunek dwóch mieczy tam znalezionych. Filmowy Bilbo, więc w ekranizacji Jacksona nieźle ubarwia swoje przygody;)
Ot taka małą wpadka scenarzystów. Gdyby filmy kręcił Lucas, na pewno wypuściłby blu-ray z uaktualnioną wersją Czerwonej księgi, zgodną ze stara trylogią;)
http://25.media.tumblr.com/tumblr_lpkyvoeH9S1qgutswo1_500.jpg
http://mulubinba.typepad.com/.a/6a00d8341dd88553ef01538f5a8a28970b-800wi
Pamiętasz co powiedział Gandalf w pierwszym Hobbicie? Każda dobra historia zasługuje na ubarwienie. Takie mrugnięcie okiem i zapowiedź ;)
Nad kluczem masz napis "duże, kamienne drzwi- huge, stone door". A trzy linijki wyżej "trolls cave".
Honor...??? Ej, nie obrażaj tym stwierdzeniem tych którzy naprawdę go posiadają ;)
To co on swoją postawą prezentuje bynajmniej honorowe nie jest.
O normalnych, którzy sa na tym forum albo dość długo i mają jakieś doświadczenie, albo sa krótko, ale przynajmniej staraja się dzielić informacjami i normalnie się udzielać.
Ok ale
1 chodzi o fanów hobbita którzy uważają że hobbit nie ma wad?
2 taki np hrdooku mrbaggins sentia lub worth801 nie mają dość jego tylko ciebie
Tak z pewnością tu będziesz oceniał kto jest normalny a kto nie to będzie ciekawe :) tylko ci którzy mają takie samo zdanie jak ty :)
Skoro siedzisz na forum wystarczająco długo, doświadczenie powinno Ci podpowiedzieć by już się usunąć w cień. Niejednokrotnie się zbłaźniłeś swoimi wypowiedziami, niewiedzą, agresją, wyzwiskami w stosunku do różnych osób etc.
Twoja odpowiedź jest kompletnie nie na temat...
Gdzie tu mowa o stereotypach? Gdzie tu mowa o ploteczkach?
Jakoś nie idzie Ci sprawnie egzemplifikowanie swoich myśli... i pomyśleć, że dołączasz do grona zacnych pisarzy w tym kraju :D:D:D
O zgrozo! :D No ale będziesz "perłą" w środowisku pisarzy taką, jaką wśród środowiska profesorów "perłą" jest prof. i poseł Pawłowicz :D
Tylko pytanie: co/kto jest tu Perłą a kto/co jest wieprzem? :)
Rzucasz mi tu jakimiś posłami, to ci powiedziałem, ze polityk mnie nie interesuje. Masz jakiś problem?
Nie mam żadnego problemu. Za to Ty masz problem ze zrozumieniem tekstu i wyciągasz pojedyncze słowa z całości bo łatwiej na Wikipedii sprawdzić hasło niż wpisać tam całe zdanie i liczyć na jakąś interpretację, prawda? :D
Ale spoko. Stanowisz pewien rodzaj kolorytu, folkloru, pewnej indywidualności i wyjątkowości w swoim charakterze. Każda Twoja wypowiedź to prawdziwa uczta intelektualna :-)))
muszę przyznać że tymi tekstami mnie rozbroiłeś :)i nie pisz mu tak inteligentnie ponieważ tego nie zrozumie :)
Zamknij ryja pomyłko genetyczna. Znowu jak widzę robisz burdel z tego forum. Kolejny raz,.....
I napisał ten co umie się kulturalnie zachować ..... hahaha :) dobre Kamil uśmiałem się :) ty tak na poważnie czy nie wiesz co napisałeś ???? :)
czytam forum...... trudno żebym nie przeczytał twojej wypowiedzi pajacu .... ja mam cie śledzić ??? haha dobre widzę że z głową masz coś nie tak no przykro to bardzo :(
jak widzę Przykry to ty jesteś dużo masz tych anty fanów :) ale na własne życzenie tak masz zachowuj się tak dalej a na pewno anty fanów będziesz miał więcej :)
Ale mnie to nie interesuje, kapewu? Ja czekam na film, jak każdy prawdziwy fan, i nie mam zamiaru bawić sie w jakieś kluby.
Postukaj się w łeb. To nie jest żaden klub, zeby dzielić ludzi na fanów i antyfanów. Co najwyżej na fanów Tolkiena i ekranizacji.