Podczas pobytu Bilba w Rivendell w filmie "Drużyna pierścienia" mamy scenę gdy siedzi on na ławce z Frodem i pokazuje mu swoją książkę. To oczywiście "Tam i z powrotem". Podczas przewracania kartek możemy zauważyć kilka rysunków. Dwa z nich są niezgodne z tym co widzieliśmy w Niezwykłej podróży, ale oczywiście zgodne z książką Tolkiena.
Na jednym widzimy harfę Thorina, a w filmie w scenie kolacji u Bilba instrumenty posiadają tylko Dwalin i Bifur. Jedynym wytłumaczeniem może być przypuszczenie, że hobbit tak się tego wieczora spił, że nie pamiętał kto na czym grał;).
Drugą niezgodnością między filmami jest rysunek pokazujący klucz. Nie jest to jednak klucz do Ereboru, ale klucz do drzwi wejściowych jaskini trolli, gdyż zaraz obok niego jest rysunek dwóch mieczy tam znalezionych. Filmowy Bilbo, więc w ekranizacji Jacksona nieźle ubarwia swoje przygody;)
Ot taka małą wpadka scenarzystów. Gdyby filmy kręcił Lucas, na pewno wypuściłby blu-ray z uaktualnioną wersją Czerwonej księgi, zgodną ze stara trylogią;)
Na klucz i harfę nie zwróciłem uwagi, ale zauważyłem (już dawno, ale nie chciało mi się specjalnie tematu zakładac), że Orcrist wygląda inaczej. No i jest też błąd jeżeli chodzi o Smauga. Na mapie (również w AUJ) ma cztery łapy i skrzydła, a w filmie wiadomo jak jest. Trochę jest tych niezgodności z LOTRem. A tak w ogóle, to moim zdaniem klimat w Shire w FOTR to klimat, jaki powinien byc w "Hobbicie".
Uważam, że temat nieścisłości jest ciekawy. Może by tak zebrac tu wszystko do kupy? Potraktujmy to jako zabawę
1. Wspomniane nieścisłości względem Czerwonej księgi.
2. Bilbo zaczyna pisac książkę i w AUJ, i w FOTR (da się to może jakoś wyjaśnic?).
3. W AUJ Bilbo wie, gdzie poszedł Frodo, a w FOTR denerwuje się na niego, że gdzieś zniknął.
4. Scena z trollami w AUJ jest różna od wersji, którą Bilbo opowiada dzieciom w FOTR.
5. Na mapie smok ma 4 łapy i skrzydła, a w DOS przednie łapy i skrzydła są połączone.
6. Na mapie w FOTR królem pod górą jest Thrain, a w AUJ Thror.
7. Trolle wyglądają inaczej.
8. Jaskinia Golluma wygląda inaczej (choc myślę, że podobnie jak scenę znalezienia Pierścienia, można to potraktowac jako wyobrażenie Galadrieli)
9. W LOTR można potraktowac Żądło jako wyjątkowy miecz, ale w AUJ Gandalf mówi, że jak klinga jest elficka, to świeci się w obecności orków. A Glamdring ani w AUJ, ani w LOTR się nie świeci.
10. Na obrazie w Rivendell Sauron w AUJ ma na palcu Pierścień a w LOTR nie ma (z jednej strony "Hobbit' powinien się stosowac do LOTRa, ale jednak ten Pierścień powinien tam byc).
To materiał do poprawy dla G. Lucasa;)
O co chodzi z punktem nr 2?. Przecież to ta sama scena rozpoczyna Lotra i Hobbita. Bilbo pisze książkę "Tam i z powrotem".
Zauważyłeś może jeszcze jakieś niespójności? Z pkt. 2 chodzi mi o to, że Bilbo w AUJ zaczyna od "It began long ago...", a w FOTR chwilę się zastanawia, od czego by tu zacząc, i zaczyna: "Concerning hobbits...".
Co do jaskini Golluma. Tutaj raczej nie ma niezgodności, wygląda nawet podobnie, tylko że w LOTR stał w innym miejscu poprostu ; )