PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Jestem zadowolony bo: nie mówią Wargi i Orły, Trolle musiały, pająki NIE MOGĄ mówić bo byłoby
to głupie ale przeraża mnie myśl o mówiącym smoku.
CZY ON MUSI MÓWIĆ? WOLAŁBYM NIE! Może to zepsuć film...

ocenił(a) film na 10
remiofthedead

Jeszcze jedno: nie wyobrażam sobie, że smok rusza ustami i mówi, gdybym był reżyserem to jak już zrobiłbym telepatyczny przekaz lub (jak ktoś tu na forum genialnie wymyślił) tylko pierścień pozwala usłyszeć jego głos (oczywiście telepatyczny).
Co Wy na to wszystko bo strasznie mnie to męczy...

remiofthedead

Ja to widzę tak, Bilbo podchodzi do Smauga, jakaś tam bezsensowna gadka, nagle Smaug woła:
- CZAS UMRZEĆ, CZŁECZYNO
epicka muzyka, wymiana ciosów, Smaug pada, wypada z niego miecz z umagicznieniem +5, Bilbo chce wrócić do Shire,rozlega się głos Piotra Fronczewskiego:
- przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę
Napisy końcowe.

ocenił(a) film na 7
Xoxoxox

Muzyka do walki ze smokiem nie inna niż: http://www.youtube.com/watch?v=GEK84_OSb38

lord_of_angmar

nie inaczej!

ocenił(a) film na 6
remiofthedead

Smok napewno będzie mówił, bo jego rozmowa z Bilbem jest zbyt ważna w powieści.

Joecrou

Ta rozmowa ma szansę przebic rozmowę z Gollumem.

remiofthedead

Ten temat już był.

ocenił(a) film na 10
obleh

Tu można posłuchać jak będzie brzmiał głos Smauga. Powiem szczerze że jestem pod wrażeniem i się uspokoiłem ;-)

http://inkandoldpaper.tumblr.com/post/54243616064/benedict-cumberbatch-voice-omg

ocenił(a) film na 8
remiofthedead

Zastanawiam się, czy będzie inaczej akcentował i artykułował przy Smaugu i przy Sauronie. Właściwie to dość podobne osobowości: złe, podstępne, doświadczone. Jak wy myślicie?

ocenił(a) film na 9
natadragon

Trochę się zagalopowałeś z tymi podobieństwami ;)
Smaug i Sauron mają ze sobą tyle wspólnego co Hobbici z królikami Radagasta....

ocenił(a) film na 9
remiofthedead

Głos zapewne zmienią komputerowo, tak w przypadku Smauga jak i w przypadku Saurona.
No chyba, że zostawią oryginalny głos aktora jedynie w przypadku Smoka, bo przecież stylistyka powielać się nie może w przypadku dwóch postaci.
Zresztą.... nikt nic nie wspominał, że Nekromanta będzie miał jakieś kwestie mówione :-) Podejrzewam, że w jego przypadku wykorzystają wzorzec zaczerpnięty z głosu Saurona z Władcy Pierścieni. Bo przecież to ta sama postać, choć w nieco "ukrytym" charakterze.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Sauron powinien być przyciszony i upiorny, a Smaug głęboki, przypominający coś między bulgotaniem magmy, a grzmieniem burzy.
Tak to sobie wyobrażam.

ocenił(a) film na 8
remiofthedead

Nie musi mówić, głos może odezwać się w umyśle Bilba

ocenił(a) film na 8
remiofthedead

Przesadzacie z narzekaniem. Kinematografia zna dobre przypadki kiedy sceny z gadającym smokiem były udane jak choćby np. pamiętny smok z Wiedźmina dowodzący szczytowych dokonań naszej kinematografii.

tc1987

haha

ocenił(a) film na 8
remiofthedead

Pająki będzie słyszał tylko sam Bilbo po założeniu pierścienia, z pewnością będzie to niewyraźnie mroczny głos. Przynajmniej mam taką nadzieję, fajnie by to zbudowało klimat. :)

ocenił(a) film na 9
LordWieslaw55

No póki co Wargowie nie gadali to czuję, że pająki też nieme będą i chyba jednak takiej koncepcji będą się w filmie trzymać :-) I oby jednak się trzymali, bo taka opcja jest lepsza i nie razi widza.
Co innego książka i tam mówiące zwierzęta a co innego film.

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Albo będą wydawać dźwięki jak Szeloba. Jeszcze lepiej gdyby wszyscy walczyli z pająkami, to już było by super. :D

ocenił(a) film na 9
LordWieslaw55

Wiesz... zmiany w fabule są akurat na porządku dziennym więc bym się nie zdziwił gdyby taką walkę pokazano.

khazad7_2

Mnie bardziej ciekawi co zrobia ze zwierzetami w domu Beorna. W ksiazce chodza na dwoch lapach i obsluguja kompanie krasnoludow. Moze wyjsc niezla beczka smiechu jak tak to pokaza... :D

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Nie liczyłbym na to, że pokażą ten wątek.
Wprowadzenie go, niepotrzebnie by udziwniło film. Zresztą i tak, co zresztą widać, zrezygnowano z głosów zwierząt.
Wydają one z siebie naturalne dźwięki (Radagast rozmawiający ze ptakiem słyszy ptasie gwizdy/śpiew a nie normalną mowę). I cieszę się bardzo, że jednak nie ekranizują ze stuprocentową zgodnością treści książki. Po prostu trudno byłoby zachować klimat stopniowo urastający w powagę by na koniec płynnie przejść do filmowej adaptacji Władcy Pierścieni.
A właśnie o spójność i gładkie przejście od początku reżyserowi chodziło :-) I cieszę się, gdyż za te 2 lata będziemy mieli 6 filmów tworzących ciąg historyczny :-)))

A co dalej... pomarzyć sobie można :-)

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

* z ptakiem

Błąd :-)

MrBaggins

Ja czytając książkę jak sobie to wyobraziłam to nie mogłam powstrzymać śmiechu a co dopiero byłoby w kinie... :D Jednak zgadzam się z khazadem w tej kwestii i też uważam sobie to darują.

ocenił(a) film na 9
katie_17

Ludziom nie pasowało to, że na ekranie pojawił się jeż, co dopiero gdyby on podawał do stołu i wychwalał dania Beorna.

LordWieslaw55

Masz rację. Peter tak mówił:)

ocenił(a) film na 8
remiofthedead

W niektórych grach RPG smoki mówią, wcale nie jest to dziecinne. :)

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

W Grze "TLoTR: War in North" gadał zarówno smok, jak i orzeł :)

ocenił(a) film na 9
LordWieslaw55

Ok, zaczekajmy do trailera następnego, może zaprezentują głos Smauga.
A jak nie... to zaczekajmy po prostu do premiery :-)
Nie ma co się tak w kółko zastanawiać co i jak będzie mówione. Po prostu premiera filmu rozwieje wszelkie wątpliwości i odpowie na większość pytań :-)))

ocenił(a) film na 6
khazad7_2

To zarzuć jakiś inny temat, bo w Hobbitonie sezon ogórkowy :)

ocenił(a) film na 10
remiofthedead

Nie ma co się martwić, bo głos Benedicta na pewno się sprawdzi. Już się nie mogę doczekać ;)