Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328966
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Jak dotąd najlepszy filmowy smok to Draco z Dragonheart z 1996 roku. Miał swój charakter i styl. Był jak na tamte lata zrobiony perfekcyjnie komputerowo. Głosu użyczył mu Connery i wyszło naprawdę świetnie. Mam nadzieję, że już za miesiąc koronę króla filmowego smoka przejmie Smaug, a głos Cumberbatcha na zawsze zapadnie w pamięć.

obleh

Również mam taką nadzieję. Póki co głos Smauga brzmi świetnie, tylko jestem ciekawy jak będzie ukazane to jak on mówi. W sensie, czy będzie poruszać paszczą podczas mówienia czy nie będzie on pokazywany podczas wypowiadania słów, czy też może pojawi się jakieś inne rozwiązanie. Mam nadzieję, że jakoś będzie to wyglądać: i nie zepsuje odbioru filmu.

ocenił(a) film na 9
Wojak_KSW

No właśnie...to jest jednak zagadka.
Myślę, że będzie poruszał "ustami"... i powinni ten problem w dość przyzwoity sposób rozwiązać by mowa nie wyglądała zbyt groteskowo.
Ale wierzę, że zrobią to wszystko na wysokim poziomie.

Skoro pająki będą w tej części mówiły i nie stanowi to jakiegoś specjalnego problemu to smok chyba tym bardziej ;)

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Pająki będą mówiły? Lol...

ocenił(a) film na 9
Lonelier

Będą, ale będzie je słyszał tylko Bilbo gdy założy Pierścień.

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

OK, ale będą do niego mówiły telepatycznie czy normalnie? W dodatku jest to pewna informacja?

ocenił(a) film na 9
Lonelier

Nie wiem jak będą mówiły. Informacja jest sprawdzona. Potwierdzają ją uczestnicy zjazdu fanów na którym pokazano 20 minut filmu.
Tak więc pewność, że pająki będą mówić jest ale w jaki sposób,nie wiem

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

ok, dzięki za wyjaśnienie ;) Ale nie ukrywam, że nie podoba mi się ten pomysł ;/ Już za bardzo nie pamiętam jak to było w książce. Wiesz może co te pająki dokładnie mówiły i czy te dialogi były konieczne do umieszczenia ich w filmie? Czy może było można je pominąć jak np. dialogi Orłów w Niespodziewanej Podróży?

ocenił(a) film na 6
Lonelier

W książce też "komunikowały się", ale bez użycia szczęk ;) Słyszał je Bilbo po założeniu pierścienia.
Drozd będzie ćwierkał, a Bard rzekomo zna ten język. Trochę szkoda, że jedbnak gandalf nie komunikował się z orłami. Trochę bez sensu. Ktoś, kot nie czytał książek, nie wie dlaczego te dostojne zwierzeta za każdym razem ratują dupsko Gandalfa.

I wreszcie najbardziej ryzykowny fragment: w domu berona gadąły wszytskie zwierzęta. I nawet podawały do stołu. Tutaj liczę na to, że PJ oleje książkową wersję :))))

ocenił(a) film na 9
S_T_P

Było wspomniane w videach, że trochę Beornowy wątek ulegnie zmianie.

użytkownik usunięty
Wojak_KSW

Draco, bohater mojego dzieciństwa! Jak dotąd widziałam wiele filmów o smokach i tylko Smaug jest w stanie przebić Draco. A obawy dotyczące głosu Smauga mam identyczne.

obleh

Oczywiście, że go zdetronizuje. Smaug to bedzie jedna z najlepszych komputerowych postaci w historii.

kamilxxx09

Też tak uważam.

obleh

Ja nigdy nie wątpie w Jacksona.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Na razie najlepiej zrobiono King Konga i Kajiu jeśli chodzi o wielkie stwory.

Kofwit

Jeśli chodzi o wielkie stwory to zgadzam się:)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Kraken z Piratów i Starcia Tytanów, też dają radę.

Kofwit

Jasne ze tak:) I Transformersy:)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Zbyt kolorowe i amerykańskie.

ocenił(a) film na 9
Kofwit

Kraken piratów > Kraken z Starcia.

Chociaż może tak to odbieram bo starcie było tragiczne.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Draco to jest jedna z najlepszych postaci wykreowanych komputerowo. Okazujesz jak zwykle brak szacunku do innych twórców i ich dzieł. Na zawsze pozostaniesz trollem.

straightlines

Nie napisałem nic o Draco, ośle. Napisałem o Smaugu.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To ośle porównałeś do Draco co nie?

straightlines

Może kiedyś Draco wyglądał super, ale logiczne, że dzisiaj już nie. Postęp kinematografii i tyle.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Co ciekawe Dinozaury z Jurassic Park (1993) prezentują się lepiej niż wiele CGI z dnia dzisiejszego. Zmiany nie zawsze znaczą tyle co postęp.

kordrum

Tak, ale to się rzadko zdarza.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Szanse są duże, że tym razem postęp będzie znaczny.

użytkownik usunięty
obleh

Wizualnie to najlepsze smoki były w GoT, Draco z pyska był zbyt sympatyczny(albo raczej "familijny") za to bronił się świetnym głosem.

Zgadzam się, Blue Bolt robi niesamowicie klimatyczne i szalenie realistyczne efekty komputerowe. Smoki w GoT są wręcz idealne i po tym co już widzieliśmy w zwiastunach Hobbita obawiam się, że Weta nie stworzy czegoś lepszego (obym się mylił!!!). W ogóle po pierwszym Hobbicie mam masę zastrzeżeń co do pracy Weta Digital, nie wiedzieć czemu efekty w nim (w porównaniu z takimi ich filmami jak chociażby Man of Steel, Planeta Małp czy Prometeusz.) wydają mi się zbyt przerysowane i mało realistyczne. No ale cóż, zobaczymy wszystko w grudniu. Liczę całym sercem na efekty bliższe Władcy niż pierwszego Hobbita. Nadziei jednak sobie nie robię zbyt dużej.

ocenił(a) film na 7
Matt_888

Macie rację panowie. Smoki w GoT są genialne, chociaż Inni czy niektóre lokacje już nie bardzo. Zwłaszcza jeśli chodzi o miasta, ale my tu o smokach. Tam są najlepsze, ale na razie są jeszcze małe.
Weta zawiodła mnie przy Azogu i goblinach w CGI, no i w wersji rozszerzonej przy krasnoludach w fontannie.

Kofwit

Krasnoludy w fontannie to totalna porażka :D

ocenił(a) film na 7

W Sucker Punch mieliśmy przez parę chwil smoka na miarę XXI wieku.

ocenił(a) film na 9
Kofwit

A moim zdaniem jednym z najlepszych jest smok z filmu dość starego i zapomnianego "Pogromca smoków"

http://www.filmweb.pl/film/Pogromca+smok%C3%B3w-1981-111834

Żadnego sztucznego CGI tylko animacja poklatkowa i animatronika. ,jak na te lata to robi wrażenie do dziś

ocenił(a) film na 7
wisniorzech

Akurat nie widziałem tego filmu, więc nie wiem jak wyglądał.

obleh

Nie zapominajcie ze smok w 4 części Harry'ego Pottera był też świetnie zrobiony co te w GoT i az szkoda, że pozostałe trzy pokazali tylko w miniaturze.

katie_17

Już nie chciałam nic wspominać co HP bo by mnie ekskomunikowali. Ale tak smoczek cz czary był super. Lepszy niż ten z ostatniej części.

sentia

Ten z ostatniej akurat mi się podobał.

ocenił(a) film na 9
katie_17

Ano zgadzam się tam też ładnie wykreowali smoki.

obleh

Co do smoków to mnie bardzo boli to że ekranizacje Eragona nie doszły do skutku. Szkoda bo nie był taki zły. Miał kiepski scenariusz ale mogło być gorzej. Gdyby ktoś się wziął porządnie za ksiazki Paoliniego to moglibyśmy otrzymać najlepsze smoki na świecie.

użytkownik usunięty
sentia

Eragon to był strasznie durny film, popłuczyny po GW ale czego się spodziewać po ekranizacji książki którą napisał 14-latek

Następne są już o wiele lepsze

ocenił(a) film na 9

Saga nie jest taka zła, może styl ma dziecięcy ale sama historia jest niezła.

sentia

Zgadzam się. Chociaż nie przeczytałam wszystkich części (chyba tylko 3) to bardzo mi sie podobały i żałuje że nie zekranizowali dalszych części :( Materiał na film jest świetny tylko wykonanie powinno być lepsze.

katie_17

Mniej bajkowe:D i bardziej dokładne. Mnie prawdę mówiąc Paolini bardzo zaskoczył. Pozytywnie. Spodziewałam się całkowicie szczęśliwego zakończenia a okazało się że Paolini potrafi pisać dojrzałe zakończenia. Nie będę ci zdradzać o co chodzi. Odsyłam do książki. Dawno takiego niepełnego happy endu nie czytałam.

sentia

Przeczytałam na wikipedi zakończenie i tez się zdziwiłam ze nie było typowego happy endu ale to w sumie dobrze. Wszędzie nie może być tak samo.

katie_17

Paolini bardzo mi tym zaimponował. To musi być trudne dla autora w pewien sposób na zawsze unieszczęśliwić daną postać pozbawiając go miłości i całkowicie podporządkować przeznaczeniu.

sentia

No, ale z tego co sobie przypominam tam związki między ludźmi a elfami były jeszcze większym problemem niż u Tolkiena. U Tolkiena też trochę problemów z tego powodu było ale ostatecznie każda para miała swój happy end. Więc z drugiej strony nic dziwnego że zdecydował sie odbudować to bractwo a ja zostawił. Zwłaszcza, ze ktoś musiał się tym zająć, a on najlepiej sie do tego nadawał.

obleh

Sądzę, że głos Smauga już zapadł w pamięć tym, którzy mieli okazję zobaczyć (i usłyszeć) trailer. :)
Wypowiada się w sposób, jaki przystoi jednej z potężniejszych istot w całym fantasy. Już sobie wyobrażam, jak to będzie wyglądało w kinie: dialog dwóch ciekawych postaci, trochę jak Bilbo + Gollum.