PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

te filmy o Hobbicie podobają się bardziej niż Władca pierścieni?

ocenił(a) film na 6
filmowiec1303

Tak. Jesteś odmieńcem.

Anthrax91

Nie, nie jest.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Przecież kamilowi też się bardziej podoba :)

ocenił(a) film na 6
pemmil

Pomijam skrajne przypadki wymagające hospitalizacji.

filmowiec1303

Ja wolę Władce pierścieni niż hobbita

filmowiec1303

Mnie się obie trylogie bardzo podobaja.

ocenił(a) film na 8
filmowiec1303

Wolę lotra. 1 część hobbita była blisko ale 2 już nie

ocenił(a) film na 9
filmowiec1303

Ja tam kocham obydwie opowieści, jednak w Pustkowiu Smauga trochę się zapędzili z efektami specjalnymi. Przeczytałam WP, Hobbita, a nawet Sillmarillion i normalnie wytykałabym takie rzeczy jak aktywacja super mocy Bombura w beczce, Legolas skaczący po głowach krasnoludów, postać Tauriel, romans Kiliego i tejże oto rudowłosej elfki, ale nauczyłam się nie traktować takich "trików" na ściągnięcie ludzi na film poważnie. Po prostu mam niezłą zabawę z wyznania Kiliego i nie mogę się pozbyć uśmiechu na widok Bombura załatwiającego kilkanaście orków jednocześnie. Pogodziłam się z faktem, że PJ chcę się pod pasować do społeczeństwa XXI wieku. Jedyne, co mnie uderzyło w najnowszym Hobbicie, to brak jakiegoś ważnego cytatu Gandalfa, przemowy o bohaterstwie i poświęceniu. Nie było chwili zatrzymania się i pomyślenia nad tym, co robić, by świat był lepszy. Szkoda.
Ps: Zabolał mnie też brak motywu przewodniego "Misty Mountains" i beznadziejny pojedynek Legolasa i Bolga (gdzie muzyka, choreografia i klimat Śródziemia, panie Jackson?!) .