Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328945
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Jak myślicie jakie sceny zostały wycięte i pojawią się w edycji rozszerzonej?

Według mnie na pewno zobaczymy wątek Thraina, przeprawę przez rzekę, być może więcej Mrocznej Puszczy, Leśnego Królestwa, Beorna i Dol Guldur.

LordWieslaw55

na pewno sposób w jakim Bilbo dostał się do Leśnego Królestwa. W książce był poświęcony temu nawet spory fragment.

Raczej dadzą też kilka nowych scen wątku miłosnego, bo jak na razie jest słabiutki.

ocenił(a) film na 8
donalt21

Można liczyć na 20-30 minut dodatkowych scen, możliwe także zmienionych scen np. w przypadku WP Dwóch Wież, czy nawet Drużyny Pierścienia niektóre sceny wyglądały trochę inaczej od kinowych.

ocenił(a) film na 8
LordWieslaw55

A niektóre ujęcia z wersji kinowej zostały całkowicie wycięte z wersji rozszerzonej.

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

Z tym wątkiem miłosnym mogli by zrobić podobnie, filmowi wyszłoby to na lepiej. ;)

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

Nie ma to jak rozciągnięty film do granic możliwości jeszcze rozszerzać.
Tą Mroczną Puszczę i Beorna to chyba specjalnie wyrzucili z wersji kinowej żeby móc coś wepchnąć do wersji rozszerzonej.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Nikt Ci nie każe kupować wersji rozszerzonej, ja liczę na więcej scen niż w pierwszej części.

ocenił(a) film na 6
lelen_lis

Nie każe, ale i tak ją obejrzę.
Po prostu śmieszy mnie fakt że po takim rozwleczeniu zbędnych scen w wersji kinowej można z tego jeszcze zrobić wersję rozszerzoną.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Jeśli będą to sensowne sceny jak usunięty wątek Thraina to czemu nie, dość możliwa jest także poprawa i zmiana kilku scen w filmie.

LordWieslaw55

Myślę, że może być więcej Beorna, Ereboru i scen z Gandalfem

LordWieslaw55

Beorn z siekierą rąbiący drewno.
Zatruty strumień i Bombur tonący w nim.
Thrain dający Gandalfowi klucz i mapę :"Dla mojego syna"
Dłuższa podróż łodzią z Esgaroth do Ereboru.

obleh

Troche bezsensu z tym Thrainem dającym klucz Gandalfowi jak przecież Thorin już ma klucz i mape. Bez tego by nie znaleźli i otworzyli sekretnych drzwi

Eonwe123

Przecież Gandalf dał je Thorinowi. Bez sensu to nie pokazać skąd czarodziej ma mapę. Chodzi o retrospekcję. Chyba pierwszej części nie pamiętasz.

obleh

No ale Gandalf spotkał Thraina w Dol Guldur i wtedy otrzymał od niego klucz i mape. Tak było w ksiazce, natomiast w filmie thorin juz ma klucz i mape a Gandalf dopiero teraz znalazł sie w Dol guldur

Eonwe123

Nie mam sił. Przecież Gandalf dał te rzeczy Thorinowi w pierwszym filmie jeśli go widziałeś. Chodzi o retrospekcję, której fragment tyllko pokazano w prologu Pustkowia w Bree. Ten wątek filmowy jest bez zmian z książką.

obleh

Pewnie będzie w prologu do 3 części.

obleh

Dobra już czaje sprawdziłem na necie. Gandalf był w Dol Guldur jeszcze przed wyprawa, a mysłalem ze dopiero teraz miałby spotkac Thraina

LordWieslaw55

Mam wielką nadzieję, że będzie więcej Thranduila .Na jakimś videoblogu pokazano go w zbroi walczącego w ruinach Dale.

ocenił(a) film na 7
stalowoki

to do 3 czesci z tego co wiem :\

ocenił(a) film na 7
LordWieslaw55

bankowo bedzie jakis watek z thrainem bo byl pokazany w jakims trailerze. i stawiam jeszcze na nieprzytomnego bombura bo tez mi sie wydaje ze byl na jakims videoblogu czy cos ;)

Dochuu

Tak. Krasnoludy go niosły na rękach.

ocenił(a) film na 10
obleh

Śpiący Bombur był na wielu zdjęciach, i ja osobiście bylem zszokowany że nie było tego w filmie.

adrian229

Tak, szkoda ze w Mirkwood nie byliśmy trochę więcej, ale za to duzo czasu spędzilismy w Samotnej Górze ze Smaugiem.

kamilxxx09

albo może trochę dłużej *

ocenił(a) film na 9
LordWieslaw55

Ja bym chciał zobaczyć następujące wątki:
1. Retrospekcja spotkania Thraina z Gandalfem i pokazanie momentu w którym Gandalf dostaje klucz i mapę.
2. Dłuższa podróż i zmęczenie kompanii wędrówką po Mrocznej Puszczy... Bombur wpadający do strumyka i tachanie go na noszach ;)
3. Uczta pod gwiazdami u Króla Elfów.
4. Dłuższa sekwencja w Grobowcach Nazguli... więcej Radagasta przybywającego na miejsce, więcej dialogów z nim etc.
5. Dłuższa sekwencja w Dol Guldur... Gandalf ujawniający zło fortecy.

Ogólnie rzecz biorąc w mojej ocenie więcej Beorna nie potrzeba..w książce także była to postać epizodyczna i niewiele do wydarzeń wnosząca. Rozumiem, że ludzie chcieliby więcej zmiennokształtnego, ale jego większa iość na ekranie niczego nie wniesie...
Za to warto byłoby waśnie rozbudować wątek Dol Guldur, dać więcej Radagasta...bo w mojej ocenie to jego było na ekranie najmniej a liczyłem na większą jego rolę w tej części, no i rzecz jasna wątek z Thrainem i Mroczną puszczą.

A jak będzie... zobaczymy. Niestety dopiero za rok przyjdzie nam się przekonać co zawierać będzie wersja reżyserska i ile minut dodatkowych wejdzie w skład tych materiałów.
Mam nadzieję, że tym razem będzie to porcja ok 30 minut materiału więcej a nie tyle co w 1 części Hobbita.
Marzy mi się znaczne rozbudowanie wątków które wymieniłem :-)))

No a jak już marzenia, choćby po części, się zrealizują, przyjdzie nam oglądać ostatnią część Hobbita. Tak więc mimo wszystko to myśl pokrzepiająca :-)

khazad7_2

Podobno wątek Beorna ma być bardziej rozwinięty w filmie niż w książce. Może pomoże Galadrieli z Dol Guldur.
Zauważyłeś że to jedyny film Jacksona gdzie nikt nie palił fajkowego ziela?

ocenił(a) film na 9
obleh

A no nie palili... w sumie tyle akcji było, że trudno byłoby jednak zapalić sobie spokojnie ziółko :-)
Co do Galadrieli... ja mam nadzieję, że Ona pojawi się w Dol Guldur wraz z Radagastem, być może właśnie też z Beornem.
Liczę na to, że Radagast będzie miał jeszcze swoje 5 minut, zaś Galadriela zniszczy zło w Fortecy. To byłoby piękne widowisko magii, być może jeszcze przebijające walkę Gandalfa z Balrogiem, czy też walkę Gandalfa z Sauronem :-)))

Co by nie było, liczę, że materiał w wersji rozszerzonej przekroczy 30 minut...OBY!!! :-)

ocenił(a) film na 6
khazad7_2

Też miałem nadzieje na więcej Radagasta, nawet po cichu liczyłem że pokaże jakieś czary-mary.

użytkownik usunięty
khazad7_2

A mnie się wydaje ,że w wersji rozszerzonej będzie jeszcze moment jak (widać w zwiastunie bodajże 1 i 2) Azog i orkowie zabijają elfy na jakiejś wieży czy murze jak również gandalf walczący z orkiem w dol guldur (fragment z zwiastunu 1 części)

ocenił(a) film na 9

Ile razy można to wałkować...

Po pierwsze ta scena z Azogiem już jest w filmie tylko została zmieniona i teraz występuje w niej Bolg. Jest to scena w bramie elfów kiedy krasnoludy zostają zatrzymane na kracie, a Killi dostaje w nogę...

Po drugie Gandalf nie walczy z orkiem - to Thrain.

ocenił(a) film na 10
LordWieslaw55

Coś czuję, że będzie fragment rozmowy Thorina i KE, ponieważ o Arcyklejnocie ten drugi zaczął mówić całkiem bez powiązania, jak gdyby ktoś mówił "W te wakacje ma być ładna pogoda. Chyba pojadę do Londynu, pojedziesz ze mną? Mój pies ma rozwolnienie"

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

Wydaje mi się że sporo wycięli z Mrocznej Puszczy. Nie ma Thorina celującego z łuku, czy chociażby kompanie niosącą Bombura, a te rzeczy napewno zostały nakręcone. Zapewne wycięli też coś z Beornem. No i Thrain.

ocenił(a) film na 9
LordWieslaw55

A jest już jakaś data pojawienia się wersji rozszerzonej?

stanrad3

Jakoś w listopadzie.

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

Kili i Tauriel- scena łóżkowa.

ocenił(a) film na 8
exley

+ Legolas zabijający orków z pół obrotu.

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

Rzecz jasna. Teraz krew mu nawet uszami wypłynie ; D