PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 327176
6,3 52 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Zdziwiło mnie wymienienie Andyego Serkis’a w obsadzie filmu. Czy to pomyłka filmwebu, czy rzeczywiście możemy liczyć na pojawienie się postaci Golluma w drugiej części? Samo wymienienie tego nazwiska mnie nie dziwi, w końcu Serkis jest w obu „Hobbitach” reżyserem drugiego planu. Fabularnie rzecz biorąc, Gollum pojawi się w „Nieoczekiwanej podróży” tylko w jednej scenie (gra w zagadki w Bilbem w jaskini i pościg za nim), zaś w drugiej części nie powinien się pojawić… W „Drużynie pierścienia” Tolkien napisał, że Smeagol dopiero po kilku latach odważył się wyjść z jaskini, a dopiero po kolejnych latach Aragorn i Gandalf wyruszyli na jego poszukiwania. Jackson, po mimo zniekształcania paru wątków nie powinien popełniać aż takiej nieścisłości. A może Gollum pojawi się w jakieś… nie wiem, retrospekcji? Scenie epizodycznej? Co o tym myślicie?

Krayevsky

Chyba to musi być retrospekcja. Nie widzę innej opcji.

ocenił(a) film na 10
Georgiana_1

Tak Bilbo będzie opowiadał o zagadkach i gollum się pojawia.

adrian229

Myślałam, że zagadki będą w pierwszej części.

ocenił(a) film na 10
Georgiana_1

Tak ale aż do pojmania przez elfy Bilbo opowiadał jak to było.

adrian229

Może i masz rację... pamiętasz może, kiedy Gandalf to z niego wyciągnął?

ocenił(a) film na 10
Georgiana_1

Podczas pewnej wizyty w shire wiele lat po akcji hobbita.

ocenił(a) film na 9
Krayevsky

Stawiam na retrospekcję. Chyba że wyjdzie z tej swojej jaskini ciut szybciej i Jackson pokaże jak człapie w kierunku Ereboru :)

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

I zostaje złapany w mrocznej puszczy dobre.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Teraz kiedy poszła informacja o trzech częściach pewnie będzie trochę inaczej. Ale trudno cokolwiek przewidzieć, bo nie wiadomo nawet o czym ma być ta 3. część do końca ;)