Hej... pytam o to znowu po kilku latach.. Może tym razem ktoś wiem. Autor książek J.R.R Tolkien
umarł w roku 1973.. Brzmi znajomo prawda. 3 dla elfów.. 7 dla krasnoludów..9 dla ludzi i 1 dla pana
ciemności.
Gość widział przyszłość??? Czy po porostu ktoś to zmienił po jego śmierci??
Genialne. Nie znałem tego. Coś w tym musiało być, bo to oryginalne słowa Tolkiena.
http://lotr.wikia.com/wiki/Rings_of_Power
Hey no ja to zauważyłem kilka lat temu.. nawet założyłem tutaj temat ale raczej nie był zbyt popularny i nie uzyskałem odpowiedzi xD
Dobre, nie zwróciłem wcześniej uwagi na to.
Nie, nikt nic nie zmieniał po jego śmierci. Zbieg okoliczności
"Trzy Pierścienie dla królów elfów pod otwartym niebem,
Siedem dla władców krasnali w ich kamiennych pałacach,
Dziewięć dla śmiertelników, ludzi śmierci podległych,
Jeden dla Władcy Ciemności na czarnym tronie
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie,
Jeden, by wszystkimi rządzić, Jeden, by wszystkie odnaleźć,
Jeden, by wszystkie zgromadzić i w ciemności związać
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie."
Hej ale trzeba przyznać że jaki zbieg okoliczności jest to rzecz .. straaaasznie mało prawdopodobna!!
Racja racja ..chodziło mi o to że może naprawdę zostało to poprawione ale nikt o tym nie wspomina.. aspektu jasnowidza nigdy nie brałbym na poważnie pod uwagę xD
Świetne! :) Osoba, która zauważyła ten zbieg okoliczności musiała być bardzo błyskotliwa :)
Na tyle żeby zauważy sarkazm w tej wypowiedzi i nie uznać go za zabawny ?? (chociaż to opinia całkowicie subiektywna)
zauważyć* (zgubiłem "ć" jeżeli to pomoże :P).
"Świetne! :) Osoba, która zauważyła ten zbieg okoliczności musiała być bardzo błyskotliwa :)" Ta wypowiedź miała wyrazić dziwacznie duży entuzjazm ?? Raczej odniosłem wrażenie że to miał być sarkazm xD
"ć" nie pomogło (sama tak kombinowałam) nadal nie rozumiem tego zdania w ten sposób skonstruowanego.
To nie był sarkazm. Naprawę ktoś kto powiązał datę śmierci Tolkiena z ilością poszczególnych pierścieni był wg mnie błyskotliwy. :)
W zasadzie to bałem się że to jakaś oczywista oczywistość, o której każdy wie. Dziwie że tak mało ludzi o tym wiem (jeżeli wiedzą to nikt nie chce mi udzielić odpowiedzi na pytanie). Ja od czasów podstawówki posiadam kopię książki "Hobbit" i na jej tyle jest podana data urodzenia i śmierci Tolkiena.. więc wiem o tym od dłuższego czasu i zawsze mnie to zastanawiało.
jeśli przewidział swoją śmierć, to co jeszcze? Może znał przeszłość. Bardzo odległą... :)