PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328235
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Co według was by się stało gdyby Smaug zabił Bilba i zdobył Pierścień?

ocenił(a) film na 8
lordi222

Prawdopodobnie to samo co z arcyklejnotem, dodał do swojej kolekcji skarbów :)

1radas1

Pierścień to co innego. Skoro kusił elfy i samego Gandalfa, to smok mógłby zrobić z niego też jakiś inny użytek.

ocenił(a) film na 8
lordi222

No tak, ale z drugiej strony bardzo ważną rolę odgrywa tu też postrzeganie świata i żądzę smoka. Chodzi mi o to, że Smaug nigdy nie chciał władzy, bo go to nie kręciło, nie chciał długowieczności, bo przecież to jego natura. Jego jedyny słaby punkt, to bogactwo. Dlatego myślę, że pierścień nie opętałby Smauga, chociaż mógłby wpływać na niego mniej więcej jak arcyklejnot na ojca Thorina, chociaż wydajemi się, że gdyby Sauron obiecał mu w zamian komnatę skarbów, to oddałby ten pierścień

ocenił(a) film na 10
1radas1

No właśnie, mówimy o istocie, która nie siedzi w polityce.

ocenił(a) film na 8
TangoAndWaltz

Dokładnie. Smaug nigdy nie miał rządzy władzy, więc gdyby zdobył pierścień, to prędzej zachowywałby się jak Smeagol albo Thorin, niż jak drugi Sauron

lordi222

Szerzyłby rozpie.rdol aż przyszedłby Sauron i mu go odebrał.

Xoxoxox

Myślę że Smaug z pierścieniem byłby zdecydowanie mocniejszy niż Sauron i jego armie.

ocenił(a) film na 8
lordi222

Smaug wielkiej mocy psychicznej nie miał a nawet sauron z pierścieniem to armii nie pokonał
A tak z ciekawości jak smaug założyłby pierścień ? :)

ocenił(a) film na 10
pemmil

Na pazur ;D

pemmil

Bo ja wiem? xD Na zęba? Zresztą palec Saurona też był znacznie masywniejszy niż hobbita, więc pierścień dostosuje się do nosiciela raczej.
A czy mocy psychicznej nie miał? Inteligentny był wystarczająco chyba, więc wnioskować można że siłą woli także była.
Ale nawet jeśli, to tym łatwiej opętał by go pierścień.

lordi222

Pierścień należał do Saurona i podlegał jego woli. Zdaniem Tolkiena w bezpośredniej konfrontacji tylko Gandalf jako istota tego samego rzędu mógłby narzucić Pierścieniowi swoją wolę i wykorzystać go przeciwko jego twórcy. Teoretycznie Saruman i Balrog też by się pod to łapali. Źródło - list numer 246.

Xoxoxox

Zgoda, ale to nie zmienia faktu że smok mógłby zostać "opętany" przez pierścień. Nawet jeżeli nie naginał by jego mocy do własnej woli to nadal byłą by to potworna sprawa - niewidzialny smok...hmm

Xoxoxox

Poza tym mamy jeszcze Galadriel która także była kuszona.

ocenił(a) film na 8
lordi222

Bilbo by zginął

pemmil

"Co według was by się stało gdyby Smaug zabił Bilba i zdobył Pierścień?"

ocenił(a) film na 8
lordi222

Jakby smaug zabił bilba to bilbo by zginął ptrzecież :)

lordi222

Mhm... pewnie Smaug dalej by siedział w swojej Górze. Ale potem Sauron mógłby mu złożyć propozycję np. wiecej skarbów za Pierścień. Skończyłoby się tak czy inaczej klęską, apokalipsą i w ogóle.

lordi222

Sauron dogadał by się z nim :)

ocenił(a) film na 9
lordi222

Ja stawiam na opcje, że Pierścień zostaje zagrzebany w całym złocie Erebor i nikt o nim więcej nie słyszy :) Chyba, że jacyś śmiałkowie łubiliby Smoka i zagarnęli skarb. No to wówczas mamy materiał na nową powieść :P

lordi222

Sauron by dmuchnął, chuchnął i by pierścień prędzej czy później odebrał smoczusiowi.

Huan

Czy ja wiem. Opierając się tylko na filmach Jacksona to ten smok spokojnie rozwaliłby całą armię dowolną. Taka masa krasnali wygnana była to i tym bardziej z tępymi orkami by sobie dał radę. A sam Sauron na etapie hobbita jest słaby i smok z jego pierścieniem to chyba byłby problem...dla niego.

ocenił(a) film na 8
lordi222

przeciez to twor Morgotha, a oni tam po ciemnej stronie dobrze wiedza co to hierarchia, wiec pewnie zanioslby go Sauronowi w zebach..

ocenił(a) film na 8
lordi222

Gdyby babcia miała drucik, to by była radiem.
To takie same dywagacje jak w przypadku co by było gdyby Hitler wygrał II Wojnę Światową? :-)

Gdyby Smaug zdobył Pierścień, to finalnie trafiłby on do Saurona, a więc Zło rządziłoby światem, skutkiem czego nie powstałby nasz świat w takim kształcie jak jest teraz, a więc nie było by i nas, a wobec tego nie moglibyśmy się nad tym wszystkim zastanawiać! :))

ocenił(a) film na 8
lordi222

Znalazlem taka recenzje goscia na yt z Hobbita.Moim zdaniem świetna co myslicie?
http://www.youtube.com/watch?v=Zp4j_myMMTE