PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328291
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Ich już naprawdę wali!! Hobbit w dwóch częściach? Książka miała tylko 180 stron, a oni chca ją jeszcze podzielic na dwie części! Ciekawe co w tym będzie. Tam jest tylko wyprawa Bilba i ona się ciągnie przez całą książkę. Nie wiem ile ludzi to czytało, ale wiem że tej książki nie da się podzielić na dwie części!! Skandal!! I ludzie tutaj piszą, że II część ma być o Sauronie. Nic takiego o nim nie było. Bezsens!!!

ocenił(a) film na 5
Ginny-Weasley

Popieram :/ Nie czytałam Władcy, ale podobno fajni książek nie narzekali. Hobbita czytałam i nie wyobrażam sobie tego :/

Jeszcze jak zobaczyłam, że połowa aktorów z władcy będzie w tym filmie to się załamałam ... no zobaczymy co wymyślą. Mam nadzieję, że nie stawiają tylko na zarobek.

ocenił(a) film na 7
unfeeling

@Ginny-Weasley , zacznijmy od tego, że Bilbo miał bardzo ciekawe przygody i opowiedzenie ich wcale tak mało nie musi zająć - wcale nie współmiernie do objętości książki. Osobiście z rozrzewnieniem wspominam każde swoje czytanie tejże książki. Film reżyserowany przeze mnie zająłby min. 10 h : >
@unfeeling , skoro nie czytałaś, to zrozumiałe, skąd Twój bunt. Jednakże jeżeli będzie ta sama kadra aktorska, to będzie wg mnie świetnie, bo aktorów Jackson dobrał śpiewająca :) A i w tym też sęk, że baardzoo wielu bohaterów w TLotR jest również w Hobbicie, a nie wyobrażam sobie zmiany aktorów teraz - gdy film tak wpadł w pamięć.
A i to, że fani nie narzekali, to wpół prawda. Wiele wątków było poucinanych lub przeinaczonych, mających diametralne znaczenie w wielu kwestiach. Oby W Hobbicie za dużo nie namieszali. Niech i będą 3-4 części, byle tylko nie zmieniali za wiele!

ocenił(a) film na 5
Grassuu

No właśnie 10h, a w adaptacji książki chodzi o to, żeby oddać treść książki i nie trwać bóg wie ile czasu., bo może to widza po prostu zanudzić.( Hobbita czytałam ... napisałam, że władcy nie czytałam.) Uważam, że jak się wytnie opisy, które mamy w filmie można stworzyć dobry 2 godzinny film. No, ale nie moja decyzja i nie mój wybór. Mam nadzieję, że obie części okażą się dobre.

ocenił(a) film na 7
unfeeling

Wiem, że czytałaś. Napisałam to w kontekście WP. Przeczytaj jeszcze raz :)
Powinny okazać. I jeśli znów okroją Eru wie ile, to niech chociaż wersja reżyserska się ukaże.

Ginny-Weasley

To jest bardzo zły pomysł by podzielić Hobbita na 2 części przeczytałem książkę i jej nie dało by się podzielić. Wprawdzie uwielbiam trylogie WP i przydało by się jeszcze kilka części ale to jest naprawdę fatalny pomysł

ocenił(a) film na 7
Krycha8k

wcale nie koniecznie. do filmu dołączone zostaną zmagania z czarnoksiężnikiem z południa oraz zgromadzenie czarowników.

ocenił(a) film na 8
Ginny-Weasley

jak dla mnie to mogli by zrobić nawet i 10 części ten świat ta bajka ta precyzja ;)

Ginny-Weasley

no bo pierwsza część będzie o tym podwieczorku (dobrze pamiętam?), na który się schodzili krasnoludowie na początku, to się przecież tak dłużyło :P swoją drogą, może sobie odświeżę "Hobbita" bo z 10lat temu czytałam... oby im się jakoś udało to zrobić zgrabnie, jak już się rozkręci to po drodze sporo było przygód, ale faktycznie kompozycyjnie to będzie trudne.

ocenił(a) film na 7
Mril24

ja osobiście też nie lubie wszelkich filmów podzielonych na dwie części, ale jeśli bede miala dzieki temu gwarancje, że ekranizacja będzie dokładna i będzie odpowiadała w dużej mierze książce to nie mam nic przeciwko. Nic mnie bardziej nie wkurza niż zobaczenie filmu na podstawie jakiejś książki i stwierdzeniu, że jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Jak już ekranizacja to dokładna i odpowiadająca książce. A jeszcze jestem fanką dzieł Tolkiena to już w ogóle zależy mi żeby film był taki jak powieść.