Jakie wydarzenie z 2 części miało według was największy wpływ jeśli chodzi o losy Śródziemia?
Moje propozycje:
Niezwykła podróż-Znalezienie Jedynego Pierścienia przez Bilbo.
Pustkowie Smauga-Wyruszenie Gandalfa do Dol Guldur.
Niezwykła podróż - Uratowanie jeża Sebastiana
Pustkowie Smauga - Bombur (taran) w beczce
A na serio to:
Niezwykła podróż - Znalezienie pierścienia
Pustkowie Smauga - nie mam
NP:
- znalezienie Pierścienia, bitwa w dolinie Azanulbizar (mimo że miała miejsce dużo wcześniej, miała ogromne znaczenie), zajęcie Góry przez Smauga (podobnie jak napisałem wcześniej w nawiasie)
PS:
- sprawa Dol Guldur i grobowców
Za to 3 część będzie mieć największy wpływ.
mnie się w ogóle wydaje,że ..... PRZYBYCIE ISTARICH DO ŚRÓDZIEMIA i działalność GANDALFA:)
no widzisz:):)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))))))))))
bo bez GANDALFA - nie widziałabym nic co mogłoby pomóc temu lądowi na Wschodzie od Vlinoru jak tylko interwencja bezpośrednia Valarów lub Eru jak w przypadku Numenoru......
Śródziemie by sobie nie poradziło nigdy gdyby nie Gandalf którego przeznaczeniem było walczeniem ze złem.
poza tym co do WŁADCY - starcie BALROG-GANDALF - dwoje majarów - ten który należał do najpotężniejszych bo tak owi byli jako duchy ognia i ten który był najmądrzejszy - w głębinach Morii i jeszcze dalej walczyli na przeciwko siebie niegdyś bracia ale wybór zadecydował o wzajemnej wrogości - ostatni relikt epoki wojen Valarów z Melkorem został pokonany ręką Olorina zamienionego w starca.......
Gdyby nie pobłażliwość Eru i głupota Valarów nikt Środziemiu nie musiałby pomagać. Niestety to że zło w ogóle się pojawiło było winą Eru, który jako najpotężniejszy nic nie zrobił z Morgothem. Valarowie też go wypuścili od tak sobie wierząc, że się zmienił. A potem zwyczajnie odwrócili się od dzieci Iluvatara żyjąc sobie we własnym świecie. A przecież po to byli do tego powołani. Jeżeli jesteś sługą i twojemu Panu rodzą się dzieci to masz się nimi opiekować. To że Gandalf pomagał pokazuje tylko, że najbardziej skorzy do pomocy są ci najmniejsi bo Istarii byli w tym łańcuchu "bogów - aniołów" najmniejsi. Wstyd dla Eru i dla Valarów. Wśród Valarów szanuje tylko Ulmo, który po tym jak pozostali się odcięli od problemu on dalej pomagał dzieciom Iluvatara.
przecież przy końcu czasu danego Melkorowi - jak Szatanowi - buntownicy zostaną zgładzeni i ten dziejowy precedens nie powtórzy się po DRUGIEJ WIELKIEJ MUZYCE a tak gdyby eru niszczył każdego Melkora/Szatana to co by to dało???
powiedział mu - ''okażesz się narzędziem moich planów'' - ''nic nie wprowadzisz co nie ma źródła we mnie'' - i podobnie ze światem ludzi - sami sobie gotują niedolę odpowiadając na pytanie kto ma prawo decydować co dobre a co złe a wszystko co nie ma źródła w Bogu a jest wytworem rządów ludzkich - czy to religie czy systemy polityczne - gotują ludziom niedolę....
"tak gdyby eru niszczył każdego Melkora/Szatana to co by to dało?"
Świat taki jaki Eru zaplanował? Opływający w szczęście i dobro? Jeśli źródła zła by nie było to nie byłoby też niedoli, którą ludzie mogliby sobie wzajemnie gotować. Niestety nie możesz z perspektywy chrześcijańskiego człowieka wierzącego w szatana, mówić że ludzie by sobie gotowali niedolę bo sama jesteś "skażona". Niejestes w stanie sobie wyobrazić świata bez zła.
To jest jak z ogniem. Jeśli nie ma iskry i coś lub czegoś co może ją wywołać, pożaru też nie będzie. Melkor był źródłem zła, którego Eru nie pofatygował się w swojej wielkości zniszczyć tym samym gotując cierpienie swoim dzieciom. Więc teraz nasuwają się dwa wnioski: Albo Eru nie jest tako doskonały, albo wcale nie kochał tak bardzo swoich dzieci.
Z pierwszej znalezienie Pierścienia, duuh.
Z drugiej żadne. Gandalf do Dol Guldur wybrał się 100 lat wcześniej, więc to co pokazali w filmie pozostaje bez jakiegokolwiek wpływu na losy Śródziemia.
Na pewno 100 lat wcześniej? W książce co prawda raptem w jednym-dwóch zdaniach, ale wspomniane zostało, że Gandalf pojechał do Dol Guldur, gdzie następnie przepędzony został Nekromanta.
Według mnie
1. Niezwykła Podróż - oczywiście znalezienie pierścienia.
2. Pustkowie Smauga - odkrycie, że w Dol Guldur jest Sauron.
Gandalf odwiedził Dol Gudur w 2850 roku - wtedy dowiedział się, że Czarnoksiężnik to tak naprawdę Sauron.
Zdarzenie pozbawione zresztą większego zdarzenia, bo biała rada i tak nic w tej sprawie nie zrobiła przez następne 90 lat, kiedy to w 2941 roku W KOŃCU zaatakowała Saurona. Który i tak był spodziewał się ataku i natychmiast ewakuował się przygotowanego na jego przybycie Mordoru.
Ale to jest Hobbit tak z Tego co wiem tow Hobbicie też było w książce wspomniane o czarnoksiężniku z Dol Guldur ale nie było powiedziane kim on tak naprawdę jest tak . Sauron jest w Hobbicie dodany lecz to nie zmienia faktu że jest to ważne i ma to dużo wspólnego z losem pierścienia tak . Nie zapominajmy ze w książce nie było Galadrieli tylko biała rada tak to tak jakbyś powiedział że dodanie Galadrieli nie jest ważne w Hobbicie tak a jest tak samo ważne jak i dodany wątek Saurona w Dol Guldur i Samug też wiedział o Sauronie sam Smaug powiedział że
Nadchodzi Ciemność i obejmnie każdy zakątek świata więc sprawa Dol Guldur a zarazem Saurona jest bardzo ważna w Hobbit Pustkowie Samuga
Różnica jest taka, że w legendarium Tolkiena Galadriela brała udział w tych wydarzeniach, natomiast wątek Dol Guldur został mocno przerobiony przez Jacksona.
Tak czy inaczej wątek Dol Guldur może i został przez Jacksona mocno przerobiony ale Wątek Gandalfa i Saurona w Dol Guldur jest mistrzowski i ja uważam ze to ma spore znaczenie zresztą jak każdy w tym temacie gdybyś nie zauważył więc niepotrzebnie się doczepiasz to jest film nie książka
A co mnie obchodzi co sądzą inni? ;o
Fajnie, że to pokazują w filmie i w ogóle, im więcej Saurona na ekranie tym lepiej, ale odkrycie tożsamości Czarnoksiężnika, połączone z kompletną biernością Białej Rady, wpływu na historię Śródziemia nie miało żadnego, a o tym traktuje temat. W Jacksonlandzie pewnie okaże się, że bez tego świat by się zawalił, bo coś tam.
Niezwykła Podróż : Znalezienie jedynego pierścienia
Hobbit Pustkowie Smauga : Odkrycie przez Gandalfa że w Dol Guldur jest Sauron