PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

jak można z króciutkiej książki zrobić prawie 9 godzinne widowisko, a do tego wyciąć całkiem istotne elementy powieści np. część akcji w mrocznej puszczy.
Pogratulować tylko...

ocenił(a) film na 8
danq_bh

...słyszałam powiedzenie,że dobry reżyser i z książki telefonicznej zrobi film.....;

jak można?
to już jego technika; ja zastosowałam zasadę EWENTUALNA WADA FILMU NIE JEST JEGO PRZEKŁAMANIEM albo KSIĄŻKĘ MOŻNA ZEKRANIZOWAĆ SWOBODNIE BYLE NIE DOWOLNIE - myślę,że tak źle nie jest bo film nie jest zakłamany ani za swobodny:)

ocenił(a) film na 8
Baronek7

przepraszam - nie swobodny tylko NIE JEST DOWOLNY:)

ocenił(a) film na 7
Baronek7

No proszę, sensowna wypowiedź:) I like it:)

danq_bh

Na razie to jest 5 godzin.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

5 godzin i 43 minuty czyli zaokraglamy do 6 dodajac okolo 3 bedzie 9. Nie czepiaj sie.

straightlines

A i tak wychodzi 7,5

danq_bh

Tak, ale idąc takim tokiem rozumowania ,gdyby Jackson rozwlekał np. Drużynę Pierścienia ,to wątek Toma Bombadil'a dalej byłby pominięty ,na rzecz stworzenia nic nie wnoszących do fabuły przerywników
Zostałby pewnie ukazane podróż Legolasa do Rivendell itp. ale nie to co jest faktyczną treścią książki.
Skoro decyduje się z krótkiej książki zrobić filmową trylogie ,to niech przynajmniej wszystkie wątki zostaną ukazane

użytkownik usunięty
danq_bh

Chciałbym skorzystać z okazji, że Ty w ogóle wiesz o co chodzi i spytać Cię - co to w ogóle ku.. jest? Rozumiem Władcę Pierścieni, która i tak zaczęła mi się już cholernie dłużyc. Później był film o Hobbicie, ale o tym nic kompletnie nie słyszałem. Dla mnie ten film wziął się znikąd! O co w ogóle chodzi? Czy będą robić jeszcze więcej takie nabijania kasy i etatów dla "bohaterów" (aktorów)?? Bardzo proszę nie wklejaj mi żadnych linków, tylko napisz kilka własnych słów. Ja autentycznie nie wiem co to do choler w ogóle jest! "Idą zabić smoka"?? Jakiś cyrk chyba...