Hmm, ja obstawiam że zacznie się od jakiejś retrospekcji, jak na przykład spotkanie Gandalfa z Thrainem, a po jej skończeniu zobaczymy Bilba leżącego może w obozowisku ze śpiącymi krasnoludami i oglądającego pierścień (jak to Frodo miał w zwyczaju) A zakończenie to pewnie po zabiciu Smauga. No ale to taka moja wizja ;p
Zacznie się od grobowców a potem będzie zejście pod skale Carrock, a skończy gdzieś po smierci Smauga.
Bo skąd masz niby wiedzę, że film zaczyna się od grobowców?
Dojście masz jakieś do pierwszych 5-10 minut filmu? Z Peterem Jacksonem w kontakcie jesteś? Bo nie rozumiem skąd takie przekonanie, że NA PEWNO od Grobowców się zacznie ;)
A tak w ogóle jak Gandalf może być w 2 miejscach na raz. bo co jest w grobowcach i teleportuje się na carrock, jak dla mnie to nie ma sensu.
To będzie retrospekcja. Tak jak w Powrocie Króla. Na poczatku jest Smeagol, a potem Gollum. Kapujesz?
Niby czego retrospekcja? Bo raczej to się nie działa przed 1 częścią więc też nie może być retrospekcją
.
Przed bitwą się nie może skończyć, bo jest zdjęcie do 3 czesci, na którym znajduje się Legolas i Bard przy namiotach. Więc do bitwy jeszcze trochę czasu:)
http://www.filmweb.pl/news/FOTO%3A+Pierwsze+oficjalne+zdj%C4%99cie+z+%22Hobbita+ 3%22-91281
Tu masz zdjęcie z 3 części:)
a według mnie może się zacznie od wizyty bilba w rivendell po raz 3 gdy oddał pierścień frodowi, albo grobowce, a zakończy się albo na śmierci smauga, albo po zawaleniu prześcia tajemnego wegług mnie jakby w 2 czesci już go zabili to by było bezsensu gdyż to oznaczało by w sumie skończenie z wszystkim po co szli
O, z tą wizytą w Rivendell to fajna i ciekawa koncepcja na początek. Pozostaje nam czekać by się przekonać :)
Zacznie się albo retrospekcją albo na carrock, skończy się pewnie wylotem Smauga na esgaroth.
Watpię, żeby śmierć Smauga była w 3 części. To będzie mocny moment i Peter zostawi go na pewno na koniec 2 części.
Ale wtedy nie będzie nic na 3 część. No bo co, bitwa będzie trwać 2h, raczej wątpię. Stąd myślę że Smaug zaatakuje Laketown, dopiero w 3(Simple and Logic).
A nie łatwiej zaczekać do grudnia i się po prostu przekonać? :-) Głowa boli od tych domysłów :D
Gdzieś kiedyś coś czytałam o tym ( ale nie jestem pewna), że na koniec drugiego Hobbita ma być jakaś większa akcja za smokiem i krasnoludami. Zgadzam się też z przedmówcą, Smaug powinien zginąć dopiero w ostatniej części ;-)
Jeśli chodzi o zakończenie - zakładam że będzie miało coś wspólnego ze smokiem :D Nie sądzę jednak, żeby został uśmiercony w drugiej części raczej (po przemyśleniu). Dla widza jest on głównym przeciwnikiem kompanii. Jego śmierć w drugiej odsłonie automatycznie pozostawiłaby pytanie - to co chcą zrobić w trzeciej (przecież Góra zdobyta, złoto mają, wszyscy żyją - happy end). Więc są dwie opcje:
- albo rozwijają wątek Nekromanty i to on staje się głównym przeciwnikiem w trzeciej części (plus Bitwa Pięciu Armii) - jeżeli zabiją smoka w drugiej części
- albo kończą wątek Nekromanty w dwójce i trójka zostaje im na smoka i Bitwę.
Osobiście innych opcji nie widze. Jeżeli zabiją smoka w dwójce, zostaje im cała trzecia część na Bitwę...bo co innego zostało ? MImo wszystko 2 - 3 godziny filmu to trochę za dużo żeby tylko walkę pokazywać :) A dwójka i tak będzie obfitowałą w akcję (Mroczna Puszcza, Elfy, Azog, Nekromanta) - więc smok nie musi być tutaj wisienką na torcie :)
Ja stawiam, że w drugiej części rozwiązany będzie wątek Azoga, ale to tylko moje nadzieje :)
Wątek w arcy klejnotu to głównie najkrótszy, rozdział hobbita, wiec to jakieś 10-15 min filmuj max.
Cóż, wszyscy wiemy, że PJ potrafi wydłużać filmy, tak jak uzna za stosowne. Jeśli zechce, to coś wymyśli, niekoniecznie musi to być te 15 minut.
No ale jeszcze oblężenie Góry przez elfy i ludzi z Esgaroth. To aż do Bitwy to co najmniej 30 - 40 min. Zobaczysz że tak będzie.
Dla mnie cały czas największą niewiadomą pozostaje wątek Saurona (Nekromanty) i bitwy w Dol Guldur.
Ciekawe czy w drugiej części Hobbita faktycznie dojdzie do starcia sił Białej Rady z tym co kryją w sobie ruiny Twierdzy w Mrocznej Puszczy :-)
Mam mimo wszystko nadzieję, że Biała Rada zbierze się tym razem w Pełnym składzie. Zapadnie decyzja o ataku no i pokażą, jak nie w tej części to w następnej, rozbudowany wątek walki w Dol Guldur i przepędzenia Saurona z Twierdzy. Za co za tym idzie, że również pokażą wątek Sarumana i jego cichego pragnienia odnalezienia Jedynego Pierścienia :-)))
Pomarzyć sobie zawsze można ;)
Bez wątpienia po coś ten cały wątek ruszyli. Radagast, czarna magia w Mrocznej Puszczy, puste grobowce, Nekromanta. To z pewnością będzie miało jakiś finał. Kwestia tylko, czy z udziałem całej Białej Rady, czy tylko za sprawą Gandalfa, Radagasta i Galadrieli (był news jakiś czas temu, że ona będzie miała do odegrania jeszcze jakąś rolę w drugiej części). Także bądźmy spokojni, z pewnością jeszcze doczekamy się rozwinięcia i zakończenia wątku Czarnoksiężnika. Bądź co bądź sam Peter mówił, że wątek ten zostanie rozwinięty w kolejnej części.
Co do Sarumana to już troszkę mniejsze nadzieje mam, raz bo nie wiadomo czy Christopher Lee brał udział w jakichś scenach poza Radą w Imladris, a dwa - musieliby rozwinąc motyw przeszukiwań Pól Gladden przez Sarumana. ALe kto wie ;)
Wcale by nie musieli rozwijać wątku poszukiwań.
Wystarczyłoby po prostu ukazać pewien "błysk w oku" na wieść, że pierścień może jednak istnieć i znajdować się w okolicy.
Byłoby to świetne wprowadzenie do Władcy, kiedy poznajemy Sarumana oddanego swojej własnej sprawie. Rzecz jasna mówię tu o filmach a nie książce.
A co do Czarnej Magii i Radagasta.... niebawem zapewne nabędę Laskę Radagasta i spróbuję przetestować umieszczony w niej "kamień" na jednym z jeży które widuje wieczorami w okolicy :D Jest ich tu u mnie pełno, tak więc poinformuję o wynikach działania :D:D:D