PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328262
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Elfy praktycznie się nie starzeją, ludzie podejrzewam że normalnie dożywają z 70-80 lat...A
krasnoludy? Orkowie? i inne?

ocenił(a) film na 7
IOOI

Krasnoludy dożywają ok 180 lat , natomiast Orkowie pewnie są nieśmiertelni,w końcu byli kiedyś elfami.

SZYM33

Nie nieśmiertelni, tylko wiecznie młodzi. To znaczaca róznica.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To miałem na myśli :)

SZYM33

:)

SZYM33

Ale na młodych to już nie wyglądają Ci owi Orkowie... ;)

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Orkowie są wiecznie młodzi? Możesz rozwinąć, bo nie bardzo rozumiem?

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

ELFOWIE - wieczni ;
zaraz potem KRASNOLUDY - HOBBICI - LUDZIE.....ludzie chyba najkrócej - poza długowiecznymi jak na miarę ludzi Dunedainami:)

ocenił(a) film na 6
Baronek7

Co z Entami, Wielkimi Orłami i Smokami?

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

Smoki są nieśmiertelne co do orłów nie wiadomo a entowie raczej nieśmiertelni

Anthrax91

Powiedziałem, ze jest różnica między byciem nieśmiertelnym a wiecznie młodym.

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

Tego nikt naprawdę nie wie... Na logikę, skoro orkowie pochodzą od elfów, to mogli pozostać nieśmiertelni (tzn. nie umierać z przyczyn naturalnych).
Wg. mnie: Valarowie odebrali im ten dar, a liczne choroby i zniekształcenia skróciły im życie do zwykłej długości.
Tolkien chyba nic o tym nie pisał.

ocenił(a) film na 7
SmaugTheGolden

Darem Iluvatara była śmierć a nie nieśmiertelność :). I ten dar dostali ludzie, czyli drugie dzieci Eru, ale oni nie potrafili traktować tego jako daru.

Ciekawe gdzie po śmierci trafiali Orkowie? Czy Tolkien pisał coś o piekle? Czy może mieli też swój własny pokój u Manwego?

ocenił(a) film na 10
Belief

Może u Morgotha :)

ocenił(a) film na 7
SmaugTheGolden

Śmiejesz się a ja na serio jestem ciekawa :)

Belief

Tolkien generalnie miał problemy z orkami, ich pochodzeniem, kwestią wolnej woli i ich pośmiertnymi losami. Pod koniec życia skłaniał się raczej ku wersji zgodnie z którą orkowie nie byli upodlonymi dziećmi Iluvatara, ale "ulepszonymi" zwierzętami. W takim wypadku nigdzie by nie szli, bo nie posiadali duszy. Christopher umieścił w Silmarillionie wersję z pojmanymi elfami i to utarło się w głowach czytelników.

Piekła nie było.

ocenił(a) film na 7
Xoxoxox

Tolkien miał różne wersje dotyczące wielu kwestii. To fakt, że o Orkach głównie czerpie się wiedze z Silmarillionu. A Ty skąd wiesz, że Orkowie mieli być ulepszonymi zwierzętami? Z Historii Śródziemia?

Właśnie dziwne, że nie było piekła. A gdzie trafiali ci źli i nie mam tu na myśli orków ale ludzi a nawet elfy? Wiemy że Tolkien był katolikiem i wiele kwestii opierał o dogmaty chrześcijańskie. Nawet stworzenie świata jest podobne do tego z Bibli.

Belief

Tak, z Historii Śródziemia. Przy czym jest to po prostu jeden z pomysłów Tolkiena, który jak pamiętamy zmarł zanim udało mu się pozbierać całą swoją mitologię do kupy.

Elfy trafiały do hal Mandosa, które w zasadzie pełniły rolę czyśćca + długość pobytu w nich był uzależniony od postawy za życia. Glorfindel/Finrod wrócili do świata żywych relatywnie szybko, natomiast Feanor będzie tam siedział do końca Ardy.

Nie wszystkie kwestie opierał na chrześcijaństwie. Choćby śmierć, która w chrześcijaństwie jest traktowana jako kara za grzech, u Tolkiena jest darem Eru dla ludzi.

ocenił(a) film na 7
Xoxoxox

Szkoda że on tego nie uporządkował. I że chociaż ta Historia Śródziemia nie wyszła cała po polsku.

W chrześcijaństwie śmierć jest traktowana jako kara za grzech? Naprawdę?

kamilxxx09

Pod koniec trzeciej ery Cirdan miał wygląd starca.

IOOI

Numenorejczycy żyli dłużej niż zwykli ludzie.

ocenił(a) film na 10
IOOI

Pierwsi Numenorejczycy (ludzie) żyli do 500 lat, później ich rasa skarlała, zmieszała się z innymi, a ich czas życia się skrócił. Aragorn dożył 210 lat.

SmaugTheGolden

500 lat żył tylko Elros, pierwszy król Numenoru, półelf, brat Elronda. Jego potomkowie już stopniowo trochę krócej. A zwykli Numenorejczycy około 3 razy dłużej od zwykłych ludzi.

IOOI

Nie wszyscy orkowie byli nieśmiertelni, bo nie wszyscy byli zdegenerowanymi elfami. Część pochodziła od elfów, część od ludzi, Tolkien wspominał nawet o maiarach służących Morgothowi, którzy przyjmowali postać orków, część pochodziła od krzyżowania powyższych i bóg wie od czego jeszcze.
Z jednej strony Tolkien pisał, że orkowie żyli krócej niż Edainowie, a z drugiej strony z rozmowy Gorbaga i Shagratha można wywnioskować, że pamiętają czasy Ostatniego Przymierza.

Odnośnie śmiertelności ludzi, polecam też jeden z najciekawszych i najbardziej poruszających fragmentów tolkienowskiej twórczości:
http://home.agh.edu.pl/~evermind/jrrtolkien/atrabeth.htm

ocenił(a) film na 8
IOOI

Proszę bardzo, może co nieco tu znajdziesz ;)

http://lotrproject.com/statistics/#distribution

ocenił(a) film na 8
calays

http://lotrproject.com/statistics/#lifeexpectancy

i tu, a zresztą jeżeli będziesz przeglądać tę stronę to znajdziesz to czego potrzebujesz , mam nadzieję ;)