PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328273
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Mi zabrakło Bredegar Bolger , Robin Smallburrow , Lotho Sackivlle Baggins , Tom Bombadil , Złota Jagoda , Beregond , Lobelia Sackille Baggins , Otho Sackville Baggins oraz innych hobbitów i ważnych postaci z książki.

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

Mi najbardziej brakowało jeszcze Glorfindela

ocenił(a) film na 7
realowiec

Ano tak pomineli bardzo dużo postaci w całej ekranizacji ważnych i mniej ważnych i po to żeby się zmieścić w czasie szkoda że nie trwał film o dwie godziny dłużej :(

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

albo każda cześć na 2, 3 filmy

ocenił(a) film na 7
realowiec

w tedy to by się zmieścili w czasie ukazali by więcej Shire ,Stary Las, Kurhany ,Rivendell , Ustroń , Buckland , Moria , Lothorien , MInas Stirith , Edoras , Helmowy Jar , Fangarn , Możliwe że by pokazali bitwę o lothorien o morczną puszczę dale oraz erebor a dopiero po zniszczeniu pierścienia zburzenie Dol Guldur może kiedyś ktoś nakręci od nowa ekranizację Władca Pierścieni z dłuższym czasem i bardziej nawiązującą do książki

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

ja bym coś takiego zrobił

ocenił(a) film na 7
realowiec

wielu fanów by tak zrobiło tyle żeby nic nie było w CGI to by była okropność żeby Władca Pierścieni był w CGI

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

Jeśli polegało by to tylko na rozszerzonej jeszcze dłuższą wersję nie było by to w CGI bo te sceny mieli chyba ale z nich zrezygnowali :(

ocenił(a) film na 7
LobeliaSakvil

Doczekamy się jeszcze nowszej wersji kinowej i rozszerzonej mam taką nadzieję :)

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

też mam nadzieję bo zrobić od nowa to wszystko było by w CGI a tak jakby zrobili jeszcze jedno wydanie EE nie było by zle

ocenił(a) film na 7
LobeliaSakvil

Niech nie tworzą tak dobrej historii kina w CGI bo wielu fanów zejdzie na zawał tak jak Christopher Tolkien

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

wiem ale gdyby polegało by to na zrobieniu jeszcze jednej wersji rozszerzonej FOTR to nie było by w CGI myślę że te sceny mają ale czemu ich nie dali tego nie wiem :( może jak Hobbit 3 przyniesie jakieś zyski może Jackson zrobi jeszcze jedną wersję FOTR

ocenił(a) film na 7
LobeliaSakvil

Zabrakło im czasu na te pozostałe sceny mogli by dodać przynajmniej je do wersji rozszerzonej na Blu-Ray i DVD jako dodatkowe sceny mogli by dodać te wszystkie sceny pominięte ta długa wędrówka Froda i Sama przebranych za orków po przez Mordor podczas gdy na Polach Pellenoru trwa Bitwa może i Jackson zdecyduje się na jeszcze nowszą Wersję Rozszerzoną Władcy Pierścieni wielu fanów by było zadowolonych z tego

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

właściwie to jeśli chodzi o Powrót Króla najmniej mnie interesuje bo już się nie da tam nic wplątać bo śmierć Sarumana jest pomylona itd ale FOTR powinni zrobić no i TTT sceny z Arweną sceny w Helmowym Jarze zostały pominięte jeśli się orientuję

ocenił(a) film na 7
LobeliaSakvil

Zabrakło mi jeszcze obecności Elladana i Elrohira łącznie z Szarą Drużyną

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

a no tak tego też zabrakło :( ale nie można mieć wszystkiego

ocenił(a) film na 7
LobeliaSakvil

no nie :( mogło być nawet więcej ścisłości z książką z niektórymi wątkami np. Pippin zamiast zrzucić szkielet krasnoluda to powinien rzucić kamień do tej studni w grobowcu Balina

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

Właśnie sobie o nich przypomniałam. Tak szkoda, że ich też nie było.

ocenił(a) film na 7
Belief

No wielka szkoda że ich nie było jak można było pominąć tak ważne postacie które walczyły na Polach Pellenoru i co przeszli Ścieżkę Umarłych wraz z Królem Ellesarem Legolasem i Gimlim

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

No właśnie na tej Ścieżce Umarłych mi ich najabardziej brak :(. I ciekawe jak walczyły dzieci Elronda :). Ciekawa jestem czy bliżej im do takiego Legolasa czy mieli jakiś inny styl?

ocenił(a) film na 7
Belief

Zapewne mieli o wiele lepszy styl od Legolasa który jak wiemy tylko łukiem zabił Mumakila i paru Haradrimów brakuje mi jeszcze w Bitwie na Polach Pellenoru pojedynku Króla Theodena z Królem Haradrimów z Południa

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

Jak Elrond będzie teraz walczył w 3 części Hobbita to będziemy mogli sobie mniej więcej wyobrazić jaki styl walki mogliby mieć jego bliźniacy. :)

Hmm nie pamiętam walki Theodena z królem Haradimów.

ocenił(a) film na 7
Belief

To przypomnij sobie lub sięgnij po książkę i znajdź fragment w którym jest napisane że Theoden zmierzył się z królem Haradrimów i że mu odciął głową z sztandarem

ocenił(a) film na 10
realowiec

ja też :)

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

Glorfindel, Beregond i jego syn Bergil. Oczywiście reszty Hobbitów też mi brakuje, ale to ze względu że chciałabym zobaczyć "porządki w Shire". Nie wiem czemu ale wcale nie żałuję Toma i Jagody, choć miło byłoby zobaczyć wątek kurhanów. :)

ocenił(a) film na 7
Belief

Oraz żeby było więcej Imladris :)

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

Och o tym to mi nie musisz mówić, ja kocham Rivendell :), jego nigdy dosyć! :)

ocenił(a) film na 7
Belief

Niech dodadzą jeszcze więcej Elronda Pół Elfa :)

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

Ty wiesz w które u mnie klawisze uderzyć :D. Tak Elronda mogłoby być DUŻO więcej. Ja wciąż mam nadzieję, że sceny Elronda kiedy jest w Lorien ujrzą Światło dzienne :D.

ocenił(a) film na 7
Belief

Oby ujrzały

ocenił(a) film na 10
Belief

Też mam nadzieję na wspaniałe sceny z Elrondem w Hobbit 3 dużo scen Imladris i sceny Lorien z Galadrielą no i Dol Guldur całą Białą Radę w szczególności , Gandalfa Galadrielę i Elronda na to czekam :) no i BPA

callofdutyblackops

Joreth i naczelnego zielarza w domach uzdrowień w MinasTirith, a konkretnie rozmowy Aragorna z nimi o athelasie

ocenił(a) film na 7
Nerwen_AG

Wile postaci brakuje z książek wiele ciekawych brakuje tych ludzi górskich z sosnowego boru jak rohirimowie z theodenem na czele jechali do Minas Tirith

callofdutyblackops

Prawda, wszystko to z braku czasu i miejsca.
A Ghan-buri-ghan z sosnowego lasu podobno miał być w planach, ale zrezygnowali. Tak mi się kojarzy, że gdzieś o tym czytałam, ale nie pamiętam gdzie.

ocenił(a) film na 6
callofdutyblackops

Bombadila i Jagody.

ocenił(a) film na 10
callofdutyblackops

Toma Bombadila złotej Jagody
Mało Imladris i brak upiorów kurhanów tego mi najbardziej zabrakło :(

ocenił(a) film na 9
callofdutyblackops

Jagoda,Bombadil i Glorfinder. I jak zawsze powtarzam najbardziej brakuje mi wątku kurhanów :(

ocenił(a) film na 10
thorin3

mi też niestety :( film na tym ucierpiał ale te sceny chyba mają a jeśli ostatni film z Hobbita przyniesie sporo zysków to może Jackson się zdecyduję no nowsze wydanie rozszerzonej nic by nie było w CGI tylko montaż czy co tam oni robią przy rozszerzonej masakra :(

ocenił(a) film na 8
LobeliaSakvil

KIRDANA - i tyle:)

ocenił(a) film na 8
Baronek7

Kirdan był w Drużynie PIerścienia w prologu i Powrocie Króla, w scenie gdzie odpływają z Szarej Przystani. Co prawda, tylko mignął, ale lepsze to niż nic.
O Imrahilu jeszcze zapomnieliście i ogólnie lennikach z Gondoru, grubym Forlongu itd. Chociaż wtedy ludzie, którzy książek nie czytali mogliby sie troche pogubić.

ocenił(a) film na 8
Morinehtar

za mało mi jednak tego KIRDANA i nie za bardzo mi odpowiada:)

ocenił(a) film na 8
Baronek7

Fakt, KIRDAN bez brody to żaden KIRDAN

ocenił(a) film na 9
Morinehtar

W ogóle to ciekawa sprawa z tym Kirdanem, czemu w ogóle miał brodę. Jak wiemy elfowie się nie starzeli, a on (wg książki) "zdawał się bardzo stary".

ocenił(a) film na 8
Julia_20

Z tego co udało mi sie znaleźć o Kirdan pierwszy raz wymieniony jest w książkach na początku Pierwszej Ery więc jest baaaaardzo stary. Taki stary elf to i brodę sobie wyhodował.

ocenił(a) film na 9
Morinehtar

Stary, tak samo jak Galadriela czy Keleborn, a w ich wyglądzie, z tego co pamiętam, nie sposób było dopatrzyć się upływającego czasu. Cóż, może Kirdan pozwolił sobie się zestarzeć ;p

ocenił(a) film na 8
Julia_20

BYŁ JEDYNYM ELFEM Z BRODĄ - wniosek???

elfowie NIE MIELI ZAROSTU na twarzy - ja ''czuję'' w tym wielką ochotę Tolkiena do przedstawienie rasowego brodatego kapitana!!!

był ze szczepu Thingola - z podzielonego szczepu Telerich od którego wywodzą się Sindarowie - prawdziwy żeglarz - związany z morzem - jego dom jest dla mnie najbardziej fascynującym miejscem w Śródziemiu.......

ocenił(a) film na 7
Baronek7

"BYŁ JEDYNYM ELFEM Z BRODĄ - wniosek???"

Kolejne niedopatrzenie Tolkiena :)

ocenił(a) film na 8
Belief

tak - miał siwą brodę po pas - jako jedyny - czy niedopatrzenie - nie wiem - może celowe działanie.....

callofdutyblackops

Grubas Bolger jest w dwóch scenach Drużyny na 111 urodzinach Bilba. Bilbo nawet mówi jego nazwisko witając się z nim. Potem widzimy go z rodziną podczas toastów, gdy Bilbo woła "Bolgers!". Oczywiście w książce to postać znacznie ważniejsza, ale zawsze coś.
http://tolkiengateway.net/wiki/Fredegar_Bolger

obleh

Lobelia i Otho też są:
http://tolkiengateway.net/wiki/Otho_Sackville-Baggins

ocenił(a) film na 7
obleh

Tylko dwie krótkie sceny ma Grubas Bolger i Lobelia mogło by być ich więcej