Peter Jackson godzinę temu napisał na swojej stronie, że dzisiaj był ostatni dzień zdjęciowy do trylogii Hobbita. Prawdopodobnie był to w ogóle ostatni dzień kiedy ten reżyser kamerował prozę Tolkiena. Wielki, ale trochę smutny dzień, bo skończyła się pewna epoka kina.
On się dopiero zaczyna. U nich jest teraz ok. 8.30 rano :P Będzie to trwało do 7:30 wieczorem (ich czasu) czyli gdzieś jeszcze z 11 godzin zostało. W ramach zakończenia PJ będzie wrzucał przez ten czas update u siebie na blogu. Niemniej jest to jak najbardziej smutna chwila :( Nadszedł dzień na który z jednej strony tak długo czekaliśmy, ale z drugiej wcale nie chcieliśmy żeby nadszedł :(
To idzie się zakręcić skoro w USA jeszcze czwartek trwa w najlepsze, a z kolei z Nowej Zelandii już dawno zaczął się piątek. Albo PJ przed chwilą napisał na fejsie ze jest u nich 9.20 a mi wyskakuje na kompie że tam jest 10:20. I weź tu się połap
No to nic tylko na kolejny videoblog teraz czekać. Czuję że w 1 tygodniu Sierpnia będzie :-)
I tak na pełną treść każą czekać do grudnia :P Więc mimo wszystko nie byłoby i tak źle gdyby nawet we wrześniu kolejne treści się ukazały :-)
Listopad i Grudzień... to będą gorące miesiące! :D
Dla nas to fajnie że gorące, ale dla naszych portfeli już nie bardzo :p Jak pomyśle o liście wydatków na te ostatnie miesiące tego roku i jeszcze na styczeń to załamka.
Wydatki na najbliższe dwa i pół roku pi razy drzwi :):
2013 - wersja rozszerzona + soundtrack + bilety do kina = 200zł
2014 - wersja rozszerzona + soundtrack + bilety do kina = 200 zł
2015 - wersja rozszerzona = 120 zł
Ty i tak masz mało :P Ja bym tak chciała zadowolić się tylko tym co wymieniłeś, ale tak dobrze to ze mną nie będzie. Po drodze zapewne wypadną mi jeszcze jakieś książki, kalendarze, figurki, plakaty albo jakieś inne gadżety i mój budżet będzie poważnie nadwyrężony. No, ale przynajmniej nie będę sobie za kilka lat wyrzucać że nic nie kupiłam kiedy jeszcze było ogólnodostępne w sklepach, jak to mam teraz z LOTR.
Wydatki na najbliższą premierę :-)
2013 - bilety do kina + kostur Radagasta + Anduril = ok. 2000zł ;)
Z jednej strony smutno, ale w końcu czekają nas jeszcze 2 przygody w Śródziemiu:) Radujmy się, tak jak to było przy 1 części. Przecież już niedługo 2 część. Jeszcze tylko 5 miesiecy.
Prawdopodobnie nic nie znaczy! Ja dalej mam nadzieję na Silmarillion-film podzielony na kilka części, albo chociaż Dzieci Hurina czy Berena i Luthien. Nadzieja umiera ostatnia, jeśli nie Peter, to może jego córka :)
Póki co można odłożyć takie marzenia głęboko do szuflady... nikt nie ma praw do ekranizacji Silmarilionu i nie wierzę, że w najbliższej perspektywie się ta sytuacja zmieni. Spadkobiercy są w kwestii sprzedania praw do ekranizacji póki co na kategoryczne NIE.
Jeśli jednak miałby Silmarilion w przyszłości powstać to oby zabrał się za to Peter Jackson, WETA i od strony muzycznej Howard Shore. Wtedy efekt będzie murowany no i pełna zgodność z tym co do tej pory stworzono.
Jeśli zabranie pieniędzy, to może za kilka lat będą jej domagać. Wówczas WB powinno postarać się o prawa któreś z książek, a czy tak się stanie to nie wiadomo. Do Silmarilionu prawa nigdy nie zostaną sprzedane tak powiedział Ch.Tolkien, w którymś z wywiadów i nie wymienił innych dzieł. Kto wie może, prawa do HoMe i Niedokończonych Opowieści pozyska Peter lub WB, wtedy można wówczas mówić o dalszych adaptacjach, bądź ekranizacjach. Pewnie jak już będzie to o łącznik Hobbita i WP.