http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/23/d0/57/23d05731d850e7333d583a71ea05f682 .jpg
TEN kostium mi się podoba - do wszelkich wędrówek po Valinorze - poza uroczystą suknią ślubną Padme - suknią z koronacji Arweny i białą suknią z dziedzińca Edoras Eowiny - ten KOSTIUM jest szarawy - czyli można śmiało rzec że spodobał by się Szarej Valierze......
nie wiem czy ktoś ma podobne lub cokolwiek zbieżne spostrzeżenia że to co się projektuje na potrzeby filmu to jest zawsze tak piękne - zjawiskowe - inne niż ta moda współczesna która mi się NIE PODOBA - modę naszej epoki uważam za najgorszą w dziejach człowieka - nigdy nie była tak zarazem beznadziejnie robiona i tak masowo jak w sieciówkach a na dodatek droga i nietrwała w porównaniu z fakturą i stylem oraz trwałością odzieży z przed dziesiątek a nawet setek lat oraz ich nieprzemijającym pięknem......
to co pokazali w zakresie mody i wkładu pracy w jednej takiej ekranizacji twórczości Tolkiena - to mówi samo za siebie - oddaje niezwykły charakter estetyki i wyborny gust - teraz jest inne życie - inne czasy ale nie sądzę by ktokolwiek z epok przed rokiem 2000 chciał zamienić się z nami na stroje - choćby to były najlepsze suknie z czerwonych dywanów - nie sądzę - tamte suknie i tamte elementy garderoby są po prostu nie do pobicia i nie dziwię się ,że kostiumolodzy muszą miec dużą wiedzę z zakresu historii ubioru a nie tylko wyobraźnię.....