Pewnie nie ja pierwszy to zauważyłem, ale w Hobbicie kostur Gandalfa zdecydowanie różni się od
tego LOTRowego. Mówiąc więcej, bardziej przypomina on kostur Radagasta. Stąd rodzi się moje
pytanie, co o tym sądzicie? Czy PJ planuje wstawić jakąś scenę z tym, że Gandalf traci swój kostur
(być może w Dol-Guldur) i Radagast przekaże mu swój na znak tego, że on sam "porzuca" swoją
rolę w Śródziemiu na rzecz Gandalfa, który może zdziałać więcej?
A możesz podesłać jeśli jest w necie, bo kojarzę tylko jedno, ale to chyba specjalnie do karcianki powstało tak jak zdjęcie Toma Bombadila
Radagast ma inny kostur niż Gandalf w WP. Kształt mają podobny, jednak ten Radagasta jest wyraznie większy. Ciekaw jestem czemu Gandalf ma inny.
Różne rzeczy można sobie wymyślać... ale nie widzieć rażących różnic w wyglądzie kosturów to już lekka przesada.
Kostur Radagasta diametralnie różni się od tego który widzisz na początku Władcy Pierścieni, kiedy Gandalf jeszcze posiadał ów kostur aż do momentu zatrzymania go w Orthanku.
Tworzenie tu teorii jest trochę niepotrzebne, bo nic takiego nie miało miejsca o czym piszesz.
Liczę jednak na to, że przynajmniej zauważyłeś, że Gandalf będąc jeszcze Gandalfem Szarym posiadał 2 różne kostury... zaś jako Gandalf biały, jeden o wyraźnej rzeźbie.
Wiem natomiast że zdecydowanie bardziej różnią się od tego Hobbitowego :) Wiem że teoria którą zawarłem w ostatnim zdaniu jest wydumana (po co komu niewydumane teorie) Nie rozumiem jednak czemu PJ nie użył starej laski, przecież wykorzystywał już rekwizyty z LOTR.(oręż Gloina wydaje się znajomy) :D
Cóż... może nie wykorzystał starych rekwizytów by ktoś nie pomyślał... Ech, 60 lat wcześniej pokazuję wydarzenia a Gandalf wciąż z tą samą laską chodzi ;)
Myślę, że tak strój jak i laskę co jakiś tam czas wymieniał :P Tak więc myślę, ze zmiana laski była jak najbardziej wskazana, lecz sam strój pozostawał mimo wszystko standardowy... w sumie to ten sam Gandalf Szary ;)
No nie wiem, może na przestrzeni lat laska mu się po prostu "rozwinęła" :) Nie wiem ja to pojmuję tak, że takie laski to nie byle co, zauważ że po utracie kostura Saruman został pozbawiony mocy, pozostał mu tylko głos. Nie wiem czy mogliby je sobie od tak wymieniać.
Nie mylmy z różdżkami pani Rowling. Saruman zostaje pozbawiony mocy, bo Gandalf formalnie 'wywala go ze stanowiska'. Złamanie kostura to zewnętrzny znak. Jak w biurze - oddaj klucze i pieczątki.
Kostur pomaga niewątpliwie przekierować moc, a przy okazji służy jako laska spacerowa. Ale nie przypisywałabym mu roli zbiornika mocy wszelakiej.