......wypisz - wymaluj - spojrzyj - WIKINGOWIE!!!
Generalnie według mnie wszystko co sobą prezentuje taki Thorin - on szczególnie - oraz cała koncepcja i ''konstrukcja'' ich postaci - ubiór - fryzury - ruchy - jak wojownicy ze Skandynawii - te topory i runy - to wszystko - w naturalnej wielkości ten Armitage to rasowy wiking a nie krasnolud - zaś Thranduil przy nim jest jak jeden z Vanów - ''szczep'' bogów nordyckich oprócz Asów i Alfów:)
Nie ma w tym nic dziwnego, bo krasnoludy - karły pochodzą z mitologii nordyckiej. Tolkien zaczerpnął imiona kompani Thorina z Voluspy jednej z pieśni z Edy poetyckiej. Co ciekawe cześć mitów mówi, że karły (nie tylko trolle) mogły zamienić się w kamień pod wpływem promieni słonecznych. Taki los spotkał np.: karła Dvalina. :)
No to teraz ciekawostka - Tolkien stwierdził kiedyś, że jego krasnoludy przypominają Żydów, a język Khazdul celowo został stworzony w oparciu o języki semickie.
Nordycki (i paru innych ludów północy) duch oczywiście unosi się nad całą twórczością Tolkiena. Nawet nazwa Śródziemie pochodzi od skandynawskiego Midgardu, świata ludzi.
Żydów? Bo mają obsesję na punkcie pieniędzy (czytaj złota i klejnotów)?
Prędzej obstawiałabym sama tych wikingów. :)
Tolkien wskazywał na utraconą ojczyznę, los tułaczy i konieczność używania cudzych języków. Złośliwi faktycznie zwracają uwagę na chciwość.
bardzo lubię kulturę nordycką i te kraje - niemal już od 20 lat - ona wiele inspiracji mi dała i wiele fascynacji - nie dziwię się Tolkienowi - Wikingowie byli najbardziej ekspansywną grupą - odkryli Amerykę przed Kolumbem - szkoda,że to oni nie dali podwalin pod osadnictwo tam zamiast tych pseudo chrześcijańskich barbarzyńców - nie niszczyli Słowian (tu znowu męki zadawali im ich współwyznawcy a nie ''ci okrutni wikingowie''!),zasiedlali rejony Rusi - byli świetnymi wojownikami - kupcami - rzemieślnikami - żeglarzami - i ta ich mitologia - monumentalna - groźna - pełna postaci o niezwykłej urodzie i mentalności - jak patrzę na krasnoludów i ich odtworzenie w obrazie to niczym rasowi wikingowie.....
Polecam książkę pana Zdzisława Skrok pt Czy wikingowie stworzyli polskę?
Kolejna książka to Wiking a sprawa polska.
No i coś o naszych słowiańskich wojach... Chaśnicy.
Wikingowie - jak cała nordycka kultura - przedmiot mojej pasji i element duchowości:)
greckiej czy nordyckiej - bo Kamil lubi grecką a ja nordycką:)
mnie się nie podoba kultura basenu Morza Śródziemnego ani klimat - niestety - natomiast podoba mi się w sztuce coś co zwie się KLASYCYZMEM - czyli nawiązanie do antyku w wystroju wnętrz i architekturze - potrafi być piękne:)
Polecam "Od Valinoru do Mordoru". Jak ta książkę przeczytałam to stwierdziłam że Tolkien napisał drugą "Eddę Poetycką". ;)