PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327677
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

......wypisz - wymaluj - spojrzyj - WIKINGOWIE!!!

Generalnie według mnie wszystko co sobą prezentuje taki Thorin - on szczególnie - oraz cała koncepcja i ''konstrukcja'' ich postaci - ubiór - fryzury - ruchy - jak wojownicy ze Skandynawii - te topory i runy - to wszystko - w naturalnej wielkości ten Armitage to rasowy wiking a nie krasnolud - zaś Thranduil przy nim jest jak jeden z Vanów - ''szczep'' bogów nordyckich oprócz Asów i Alfów:)

ocenił(a) film na 6
Baronek7

Nie ma w tym nic dziwnego, bo krasnoludy - karły pochodzą z mitologii nordyckiej. Tolkien zaczerpnął imiona kompani Thorina z Voluspy jednej z pieśni z Edy poetyckiej. Co ciekawe cześć mitów mówi, że karły (nie tylko trolle) mogły zamienić się w kamień pod wpływem promieni słonecznych. Taki los spotkał np.: karła Dvalina. :)

Baronek7

No to teraz ciekawostka - Tolkien stwierdził kiedyś, że jego krasnoludy przypominają Żydów, a język Khazdul celowo został stworzony w oparciu o języki semickie.
Nordycki (i paru innych ludów północy) duch oczywiście unosi się nad całą twórczością Tolkiena. Nawet nazwa Śródziemie pochodzi od skandynawskiego Midgardu, świata ludzi.

ocenił(a) film na 7
Xoxoxox

Żydów? Bo mają obsesję na punkcie pieniędzy (czytaj złota i klejnotów)?
Prędzej obstawiałabym sama tych wikingów. :)

Belief

Tolkien wskazywał na utraconą ojczyznę, los tułaczy i konieczność używania cudzych języków. Złośliwi faktycznie zwracają uwagę na chciwość.

ocenił(a) film na 7
Xoxoxox

Patrząc w ten sposób to coś w tym jest :)

Baronek7

Hmmm wikingowie....

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

A co Cię tak zastanawia ?

Całe uniwersum Tolkiena to obraz Nordycki.

ocenił(a) film na 8
marcin1488

bardzo lubię kulturę nordycką i te kraje - niemal już od 20 lat - ona wiele inspiracji mi dała i wiele fascynacji - nie dziwię się Tolkienowi - Wikingowie byli najbardziej ekspansywną grupą - odkryli Amerykę przed Kolumbem - szkoda,że to oni nie dali podwalin pod osadnictwo tam zamiast tych pseudo chrześcijańskich barbarzyńców - nie niszczyli Słowian (tu znowu męki zadawali im ich współwyznawcy a nie ''ci okrutni wikingowie''!),zasiedlali rejony Rusi - byli świetnymi wojownikami - kupcami - rzemieślnikami - żeglarzami - i ta ich mitologia - monumentalna - groźna - pełna postaci o niezwykłej urodzie i mentalności - jak patrzę na krasnoludów i ich odtworzenie w obrazie to niczym rasowi wikingowie.....

ocenił(a) film na 9
Baronek7

Polecam książkę pana Zdzisława Skrok pt Czy wikingowie stworzyli polskę?

Kolejna książka to Wiking a sprawa polska.

No i coś o naszych słowiańskich wojach... Chaśnicy.

marcin1488

Wiem wiem :)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Wikingowie - jak cała nordycka kultura - przedmiot mojej pasji i element duchowości:)

Baronek7

:) Ja lubię mitologię grecką:D

Baronek7

Mojej też ;)

ocenił(a) film na 8
zbroja

greckiej czy nordyckiej - bo Kamil lubi grecką a ja nordycką:)

mnie się nie podoba kultura basenu Morza Śródziemnego ani klimat - niestety - natomiast podoba mi się w sztuce coś co zwie się KLASYCYZMEM - czyli nawiązanie do antyku w wystroju wnętrz i architekturze - potrafi być piękne:)

Baronek7

Polecam "Od Valinoru do Mordoru". Jak ta książkę przeczytałam to stwierdziłam że Tolkien napisał drugą "Eddę Poetycką". ;)

ocenił(a) film na 8
zbroja

czytałam ją:)

niezła:)