PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327677
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Kiedy w końcu wychodzi ta czwarta Kronika z "Hobbita"?, 7 czerwca, czy na początku lipca?
zamawiał już ktoś pre order i wie coś na ten temat?.

lelen_lis

W czerwcu

ocenił(a) film na 7
lelen_lis

Sama jestem ciekawa bo są różne daty w sklepach. Wiesz co chyba są różne wydania. Jedno jest brytyjskie a drugie amerykańskie. I mają chyba różne daty premier. Inaczej sama nic z tego nie rozumiem.

Belief

16 czerwca

Belief

Lub 8 lipca

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ja znam te daty tylko czemu są dwie?

Belief

Nie wiem. Może dlatego, że są dwa rodzaje tych książek - to znaczy dwa rodzaje okładek.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Mam nadzieję, że treścią i zawartością nie będą się różnić?.

lelen_lis

Z pewnością nie.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Zamówiłem wydanie z UK, które ma premierę za parę dni, wraz z wysyłką zapłacę 170 zł.

lelen_lis

Ułaa...

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Wczoraj doszła mi czwarta Kronika.
Jest to inne wydawnictwo niż w przypadku edycji z USA i ta Kronika jest ciut niższa od poprzednich (jakieś pół milimetra).
Co do treści, jest podobnie do dwójki ale znacznie lepiej: mamy kostiumy, broń ale także część scenografii i rekwizytów (jest Hobbiton, Bag End, chata Radagasta i dom Beorna, mało miejsca poświęcono Rivendell i Leśnemu Krolestwu), są np. bagaże Krasnoludów i drobiazgi, które mają w plecakach, instrumenty muzyczne, nawet Krasnoludzkie zabawki, ogólnie, album jest bardzo ciekawy, szkoda tylko, że po angielsku...

lelen_lis

Ja chyba też zamówię, ale może w lipcu.

ocenił(a) film na 7
lelen_lis

Szkoda, że mało miejsca poświęcono Rivendell. W 1 części też jest po macoszemu potraktowane a to przecież najpiękniejsze miejsce. Poza tym mam wrażenie, że to już było.

A jaką masz okładkę. Tzn. którą?

ocenił(a) film na 8
Belief

Z Tauriel
sporo miejsca poświęcono Hobbitonowi i Krasnoludom oraz Lake Town, jest sporo rekwizytów i scenografii, drobiazgów, jak biżuteria, naczynia, plecaki Krasnoludów i wszystko, co w nich mają, to jest świetne: instrumenty, fajki a nawet Krasnoludzkie zabawki. Jest dom Beorna i Radagasta, oraz sporo o Dale.Najmniej jest o Mrocznej Puszczy, Leśnym Krolestwie, Ereborze, Rivendell i Mieście Goblinów.

ocenił(a) film na 7
lelen_lis

Dzięki za opisanie mniej więcej tego co tam jest. Kurcze to co jest najciekawsze to jest tego najmniej. Właśnie Mroczna puszcza, królestwo, Rivendell nawet Erebor to jest to czemu mogliby poświęcić więcej miejsca. Hobbiton był tak dobrze opracowany w pierwszej kronice po co to jeszcze bardziej rozciągać?

Ciekawe kiedy pojawi się jakiś filmik na youtube pokazujący co jest w środku.

ocenił(a) film na 8
Belief

Erebor z pewnością zostawili na kolejne Kroniki i trzeci film, z Rivendell i Leśnego Królestwa są przede wszystkim stroje, zbroje i broń, mało jest wystroju wnętrz i scenografii, myślę, że szósta Kronika może dotyczyć scenografii ogólnie.

ocenił(a) film na 7
lelen_lis

A mnie właśnie ten wystrój wnętrz interesuje najbardziej. Możliwe, że to sobie zostawili na koniec. Chyba jeszcze wyjdą ze 2 korniki prawda?

lelen_lis

Czyli w zasadzie jest to kronika poświęcona obu częściom. Liczyłem raczej na cos jak przy 2 czyli postacie i stwory.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Niby poświęcona jest obu częścią ale z dwójki i tak jest sporo materiału.
Dodam jeszcze, ze jest też zapowiedź piątej Kroniki, "Art and Design", tyle że jeszcze ze starym tytułem("Tam i Z powrotem").

lelen_lis

Aha dzięki.