PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

LEGOLAS......

ocenił(a) film na 8

......Legolas najbardziej podobał mi się nie w HOBBICIE - trochę w cieniu ojca - ale we WŁADCY a najlepsza scena z jego udziałem która mnie do niego przekonała bo lubię postacie bardziej wyraziste - to ta gdy w DWÓCH WIEŻACH Eomer ubliża krasnoludowi Gimlemu słowami - ''uciąłbym ci łeb,krasnoludzie,gdyby choć trochę więcej wystawał nad ziemią'' i silny , natychmiastowy refleks Legolasa ''Gimli ni jest tu sam!!!!!!!!!!!!!'' -

no - najlepsza scena w moim odczuciu z Legolasem:)

w HOBBICIE Legolas jest bardzo zwinny - mobilny - szybki - ruchliwy - jego ojciec zaś to żywye wcielenie monumentalizmu i dostojeństwa godne raczej samego Thingola niż elfa z lasu - o ile Legolas reaguje emocjonalnie o tyle ojciec jego Thranduil ma w sobie zimną furię....

Baronek7

Tak zgadzam sie co do jego ojca.
Legolas to też moja ulubiona postać w Hobbicie i WP, niektórym nie podoba sie ze PJ dodał tą postac do filmu,
ale mi pasi, lecz sanuje zdanie innych.

ocenił(a) film na 7
Baronek7

Mam podobne odczucia. Legolas we Władcy (filmie) to perełka. O dziwo bo w książce wiele innych postaci go przyćmiewa a tutaj Jackson pokazał to co w nim najlepsze. Super to wyszło. Ale w Hobbicie to zupełnie inna bajka. Podoba mi się, że Legolas się pojawia, ale już nie akceptuję tego w jaki sposób. Jest zarozumiały, chamski, arogancki no i te jego sztuki walki mocno uderzają w jego autentyczność. Przez to wszystko odstaje od tego Legolasa z Władcy i dlatego chyba budzi negatywne odczucia.

Za to Thranduil...W książce odebrałam go jako króla mądrego, dostojnego, który potrafi pięknie się wysławiać. Czuć było tą jego dostojność. W filmie jakby mu tą mądrość zabrali a zastąpili właśnie tą zimną furią.

I przyznam się szczerze, że jak wspomniałaś o Thingolu to, aż mi się cieplej na sercu zrobiło. Faktycznie, to czysty Thingol. Tak sobie go wyobrażałam.

ocenił(a) film na 7
Baronek7

"Gimli nie jest tu sam" Żadnego takiego tekstu tam nie ma:)

ocenił(a) film na 8
straightlines

"Nie zdążyłbys zadać ciosu"

ocenił(a) film na 7
Caleb_2

dokladnie

ocenił(a) film na 8
Caleb_2

tak.............prawda - więc zapomniałam z jakiej sekwencji ten tekst jest ???

nie mam książki przy sobie bo nie jestem w domu - ale to zdanie utkwiło mi w głowie i byłam pewna,że o tę scenę chodzi......

może ktoś pamięta???

Baronek7

To jest rozmowa Aragorna, Legolasa i Gimlego z Jeźdźcami Rohanu, a właściwie z Eomerem.

straightlines

"Gimli nie jest tu sam" to tekst z książki.

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

ok z tym ze o filmie rozmawialismy..

straightlines

Wiem, ale może jemu się pomyliło.

ocenił(a) film na 8
bartoszcyc8

jej :)

więc tekst z książki przełożył mi się na film:) dzięki:)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Denisstradowski45

Na drugi "żut" jest grubszy i przerobiony. Tak jest jak się tworzy film chronologicznie wcześniejszy 10 lat po lotrze

Baronek7

Ja mam takie pytanie dotyczące Legolasa, które przyszło mi na myśl, ale trochę odbiega od tematu. Mianowicie:
Kto był matką Legolasa? :)

ocenił(a) film na 8
bartoszcyc8

A kto był mamą muminka? Mama muminka.

pemmil

Nie gadaj, że nie załapałeś, że chodzi o imię i konkretną postać.

ocenił(a) film na 8
bartoszcyc8

Nie ma imienia matki legolasa. Tolkien go nie wymyślił. Dlatego mama legolasa jest jak mama muminka. Tyle że o mamie legolasa wiemy tylko,źe była

pemmil

Niby tak, ale przecież Elfy miały tylko ślubne dzieci, więc gdzie żona Thranduila? Powinna być u jego boku jako królowa Leśnych Elfów. Dziwne, że Tolkien nigdzie o tym nie wspomniał.

ocenił(a) film na 8
bartoszcyc8

Może miała się pojawić w tym planowanym nowym hobbicie, ale Tolkien zmarł nim napisał coś o niej

pemmil

Możliwe.

ocenił(a) film na 5
pemmil

Tak dla wyjaśnienia - Tolkien napisał [wydał] Hobbita w latach trzydziestych a zmarł w połowie lat siedemdziesiątych - gdyby chciał coś poprawić - miał dość czasu. Więc raczej można założyć, że Tolkien po prostu zmienił zamiar napisania Hobbita od nowa i postanowił pozostawić go w takiej formie, w jakiej powstał. I raczej nie brak czasu sprawił, że nie wspomniał o matce Legolasa. :)

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

Mogła zginąć, albo odpłynąć do Valinoru jak żona Elronda. Też mnie to nurtuje. Tak samo jak Legolasa rodzeństwo.

ocenił(a) film na 8
Belief

Rodzeństwa chyba nie miał

ocenił(a) film na 7
pemmil

No właśnie nie wiem. Ktoś gdzieś napisał o rodzeństwie i nie mam pojęcia skąd to wziął.

ocenił(a) film na 8
Belief

Może nie rozpoznał legolasa w hobbicie :)

ocenił(a) film na 7
pemmil

Hahaha dobre :D. No może nie rozpoznał :).

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

Gdzies czytałem że chyba podobnie jak żona Elronda odpłynęła do Valinoru. Poszukam to dam Ci link do tego.

straightlines

Ale to i tak chyba informacje niepotwierdzone przez żadne "tolkienowskie źródła". Po prostu domysły.

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

Raczej tak.

ocenił(a) film na 5
bartoszcyc8

Tolkien nigdzie nie wymienił imienia matki Legolasa, ani w Hobbicie [gdzie Legolas w ogóle nie występuje, jednak mogłaby być wspomniana żona Thranduila - w domyśle "matka Lego"], ani we Władcy.
Można się domyślać, że albo nie żyje, albo też udała się do Valoinoru, podobnie jak żona Elronda. Ale to tylko przypuszczenia.

ocenił(a) film na 5
Baronek7

Piękna scena, równie piękna jak przyjaźń elfa z krasnoludem. Choć ich przyjaźń nie była aż tak oryginalna, jakby się wydawało na pierwszy rzut oka. Bo warto jeszcze wspomnieć o przyjaźni Maedhrosa i pana Belegostu Azaghala. Z tą historią ściśle związane są losy Smoczego Hełmu Dor-lominu, który Azaghal podarował Maedhrosowi w podzięce za ocalenie życia i dobytku podczas napadu orków na Drodze Krasnoludów (Beleriand Wsch.). Ale to było tylko preludium do wspaniałej przyjaźni Legolasa z Gimlim, która zaprowadziła obydwoje aż na koniec świata. No, także zgadzam się z tobą :}

ocenił(a) film na 5
Melethril

Błagam! Obydwóch! Nie obydwoje! Forma obydwoje zakłada mieszaną płeć wędrowców - twoim zdaniem, przepraszam, Legolas czy Gimli jest kobietą?
A z treścią się całkowicie zgadzam. :D

ocenił(a) film na 5
Carmina

Całe szczęście, że mi powiedziałaś, bo myślałabym, że Legolas to kobieta, w końcu plótł sobie warkoczyki . Przepraszam za ten jakże rażący błąd.

Baronek7

„jego ojciec zaś to żywe wcielenie monumentalizmu i dostojeństwa godne raczej samego Thingola niż elfa z lasu”

Thranduil właściwie nie jest takim sobie „elfem z lasu”. Jest Sindarem pochodzącym z Doriath, a gdzieś (zdaje się w Encyklopedii Śródziemia – ktoś to pisał na forum już dość dawno) jest wspomniane, że w młodości często przebywał na dworze Thingola. Miał skąd nabrać majestatu :)

Natomiast jego poddani to w większości zwykłe Leśne Elfy.

Dodam jeszcze, że pisząc Hobbita Tolkien wzorował Thranduila na Thingolu właśnie. Wyposażył go między innymi w podziemny pałac i uwielbienie do białych szlachetnych kamieni (aluzja do Silmarila).

Bo Tolkien zaczynał pisać Hobbita jako całkiem osobną bajkę o zupełnie nowej postaci – hobbicie, a w trakcie pracy wplatał do niej coraz to więcej elementów z Silmarillionu, jak Mroczna Puszcza (dużo bardziej lightowa wersja Taur-nu-Fuin), Thranduil jako nieco łagodniejsza wersja Thingola oraz Arcyklejnot wzorowany w pewnym sensie na Silmarillach. Jest tego na pewno jeszcze więcej …

ocenił(a) film na 8
Nerwen_AG

......................to ja się nie dziwię,że jako miłośnik majarów patrząc na niego czułam się jak Meliana...................

Baronek7

Coś w tym jest :)

ocenił(a) film na 10
Baronek7

Kobiety zazwyczaj wykazują więcej emocji niż mężczyźni.

ocenił(a) film na 8
Annqa

czy ja wiem???

ocenił(a) film na 5
Baronek7

Thingol też wrósł w ziemię na widok Meliany, obydwoje zapuścili korzenie na długi, długi czas, więc jeśli chodzi o emocje to w tym konkretnym przypadku jedno nie było lepsze od drugiego ;}

ocenił(a) film na 8
Melethril

racja - mężczyźni potrafią być bardzo emocjonalni - kobiety zaś - bardzo logiczne - albo - bardzo wyrafinowane bez cienia emocjonalności .....:)

jednym słowem - wspaniały być musiał z niego Elf - skoro Meliana się zgodziła dla niego ''przyjąć cielesne więzy i okowy Ardy'':)

ocenił(a) film na 7
Baronek7

Wiadomo, Thranduila nie przebija, ale jest też bardzo fajną postacią. Doskonałym pomysłem było pokazanie jego przyjaźni z Gimlim i to w jaki sposób ona "dojrzewała". Zwłaszcza w WP był fantastyczny, ale w Hobbicie też mi się podoba. Nareszcie wysunięto go bardziej na pierwszy plan :)

ocenił(a) film na 9
Emzz21

em ..fajna mial zbroje ^^ (w hobbicie)